AlbumsFeatured albumsRecensies

High Hi – Return To Dust (★★★½): Ontsnappingsroute uit de dagelijkse malaise

Van alle topgroepen die de laatste jaren uit de Belgische kleigrond zijn gekropen, is High Hi ongetwijfeld een van de publiekslievelingen. Volkomen terecht als je het ons vraagt, want sinds ze in 2014 zowel de selectie van de Nieuwe Lichting als de finale van Humo’s Rock Rally haalden, hebben Anne-Sophie Ooghe, Dieter Beerten (aka Didi Gonzalez) en Koen Weverbergh een nagenoeg foutloos parcours afgelegd: Hindrance was een zinderend debuut, en opvolger Firepool had in 2020 alles aan boord voor een gigantische doorbraak. COVID-19 haalde alle tourplannen helaas onderuit, maar na een periode van lockdowns en streamingconcerten kon het drietal een jaartje later toch live aan het werk. Tussen het touren door werkten ze bovendien naarstig aan album nummer drie, en dat is vanaf vandaag eindelijk beschikbaar.

Voor de productie van de nieuwste langspeler rekende het trio alweer op de kunde van goede vriend Daan Schepers, die ook al achter de knoppen stond tijdens de opnames van Firepool. Verwacht op Return To Dust dus geen gigantische koerswijzigingen, het gebalanceerde geluid van High Hi is nog steeds aanwezig, net als de scherpe randjes en de frisse melodieën. Zoals de vooruitgestuurde singles “All Cool All Fine” en vooral “Return To Dust” al lieten uitschijnen, ligt er wat meer nadruk op soundscapes en synths, maar daar waar andere bands nieuwe werk zouden laten verdrinken in overdreven elektronica, kiest High Hi voor gedoseerde bescheidenheid. Bekijk het als nieuwe facetten van dezelfde diamant die deze keer wat extra belicht worden.

De reeds gekende singles openen in tandem het album en trekken je dan ook meteen mee in een herkenbare vibe. Return To Dust is een behoorlijk kort album en telt net als voorganger Firepool negen nummers, maar dat komt de kracht van het geheel alweer ten goede. Geen saaie intermezzo’s of langdradig uitgesponnen nummers maar no-nonsens indierock met een poppy sausje er overheen. High Hi klinkt op de nieuwe plaat bovendien meer dan ooit als een hechte band waarin het geheel belangrijker is dan de som der delen. Zo liggen de basmelodieën even sterk in de mix als de hoekige gitaarriffs en versmelten de stemmen van Ooghe en Beerten met de regelmaat van de klok in perfect contrasterende samenzang.

Op Return To Dust is geen enkel zwak nummer terug te vinden, en omdat het album afklokt rond de kaap van dertig minuten gaat het nergens vervelen. Naast de catchy singles springen er nog heel wat nummers bovenuit, zoals “Due Date” dat gezegend is met een speelse riff, spacy soundscapes en wondermooie samenzang. Een nerveus ritme en fuzzy bas maken van “Bestseller” een weerbarstige rocker die live potten zal breken, terwijl het melancholische, haast droevige “Open Door” aansluitend de perfecte afsluiter van het optreden zal zijn. Ook de ingetogen gitaartokkel van Anne-Sophie Ooghe op “Heart In The Open” weet in al zijn repetitiviteit te beklijven en laat High Hi alweer van een andere kant horen. Zo bewijst het trio na drie albums allerminst uitverteld te zijn.

Naar goede gewoonte van de band zijn de teksten op Return To Dust nog steeds behoorlijk cryptisch. Zoals de leden van de band zelf verklaarden hebben de teksten voor hen ook niet altijd een rechtlijnige betekenis. De muziek en melodie komen nog steeds op de eerste plaats, en teksten worden vooral ingevuld in het idee dat de opeenvolgende woorden goed moeten klinken. Soms slaan ze spijkers met koppen en lukt het hen om met weinigzeggende zinnen toch een beklijvend gevoel op te roepen. Ze schemert er doorheen Return To Dust een sfeer die schippert tussen uitbundig en neerslachtig, afhankelijk van hoe je de nummers interpreteert. In het universum van Return To Dust staat een weegschaal waarin leven en dood, donker en licht de hele tijd uit balans vallen. De enige constante is de kracht van de nummers, en die blijven in alle omstandigheden overeind.

Het derde album van High Hi is alweer een sterk staaltje van poppy indierock, een welkome ontsnappingsroute uit de dagelijkse malaise. High Hi zal de komende zomer niet weg te denken zijn van de festivalpodia en daar zijn wij allerminst treurig om. Met Return To Dust voegt het trio negen oorwurmen toe aan hun discografie, en live zullen die ongetwijfeld voor intense optredens zorgen. Ga dat zien!

Op 1 mei speelt High Hi in de Ancienne Belgique, op 13 mei zie je hen als voorprogramma van Arsenal in de Lotto Arena. Op 18 augustus staat het trio op Pukkelpop.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

122 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Black Box Revelation, Whispering Sons, Noordkaap en meer voor Rock Olmen

Vorig jaar kreeg de Olmense festivalganger voor een eerste maal een volledig tweedaagse voorgeschoteld. Dat editie 2022 een succes mag genoemd worden,…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Kim Gordon, High Hi en meer voor Cactusfestival 2023!

De vele festivalaffiches die ons land rijk is krijgen de dag van vandaag alsmaar meer vorm, zo ook die van Cactusfestival. Het…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2022

Na enkele jaren die in het teken stonden van het coronavirus, kon het Belgische muzieklandschap zichzelf eindelijk terug rechttrekken met een ietwat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.