AlbumsRecensies

High Hi – Hindrance (★★★½): Op pareljacht

Mochten we er hier een sport van maken om bands te vergelijken met een in zee levend tweekleppig weekdier, dan was High Hi vast en zeker een oester geweest. Niet omwille van de vaak onregelmatige golvende radiaire ribben, maar omdat het diep vanbinnen een parel verbergt. Al moet je er toch even naar zoeken.

Even terugspoelen. Nadat de band op miraculeuze wijze niét op het podium van Humo’s Rock Rally 2014 werd geroepen, trekt High Hi zich terug voor een eerste ep. Missie: het vastgrijpen van die energiebom die het op het podium loslaat. Een jaartje later trekt de band aan de mouwen van Niek Meul en Reinhard Vanbergen – respectievelijk bassist en gitarist bij Das Pop – voor een vervolg.

Dat vervolg is een waardig debuutalbum met de titel Hindrance – mogelijk het  mooiste Engelse woord voor ‘struikelblok’ – en doet waar die eerste ep slechts half in slaagde. Wie High Hi al eens live aan het werk gezien heeft, weet wat voor een tornado het drietal veroorzaakt. Vanaf opener “Vultures” vlamt de plaat het vasteland binnen. De restanten van die oceaan aan geweld blijven doorheen de plaat zinderen. Dat wil niet zeggen dat de band het gaspedaal niet naar beneden durft halen, zoals bij “Immune To The Weather” of het o zo mooie “Fear Of Snow”, waarin de stemmen van Anne-Sophie Ooghe en Dieter Beerten elkaar aanvullen alsof ze solliciteren voor een rol in La La Land.

Een paar dingen vallen op. Over de ganse lijn krijgt de basgitaar een prominente rol in de mix. Het zorgt, samen met de aanstekelijke drum rolls voor een stuwend effect. De kleur van de plaat wordt echter bepaald door de gitaar én stem van Anne-Sophie. Die zingt uitermate grrl,  het meest opvallend in nummers als “No Idea” of “Baseball Fights”, maar kan ook zalven. Het geheime wapen van High Hi. De band klinkt naar goeie gewoonte trouwens heel nineties, al klinkt die bridge in “Magnify” zo Morrissey als het maar kan zijn.

Er is duidelijk goed nagedacht over de richting van deze plaat. Het zorgt er helaas ook voor dat je in Hindrance moet groeien. In tijden waarin de gemiddelde aandachtspanne van een muziekstreamer anderhalve minuut bedraagt, kan je je helaas geen tien luisterbeurten veroorloven. Buiten ultieme hit “Islands Full Of Gold” is er niet meteen een hapklare single te vinden. Maar wie over dat struikelblok – pun intended – heen klautert, ontdekt een prachtige plaat. En toegegeven: na die tiende luisterbeurt kan je Hindrance woord voor woord meezingen. Dat het voor de oplettende muziekfan een goeie oefening mag zijn voor als de band nog eens in de buurt passeert. Hindrance is een visitekaartje om U tegen te zeggen.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Suikerrock 2023 (Festivaldag 2): Plonzen in de regen

Dat het Tiense stadsfestival Suikerrock ooit op de rand van de afschaffing stond, zou niemand vandaag nog kunnen denken wanneer je het…
InstagramLiveRecensies

Rock Olmen 2023 (Festivaldag 2): Charmant chauvinisme en The Sheila Divine

Dreigende donderwolken hingen boven Olmen op de tweede en laatste dag van editie 2023 en leken roet in het eten te gooien…
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2023 (Festivaldag 2): Smelten in het park

De tweede dag van Cactusfestival was er eentje om bij te smelten. Dat mag je gerust letterlijk en figuurlijk nemen, want de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.