AlbumsRecensies

S. Carey – Break Me Open (★★★): Hoop na hartzeer

Sean Carey bewees zich de afgelopen jaren als een muzikale duizendpoot. De Amerikaanse muzikant leerden we kennen als de percussionist en achtergrondzanger van Justin Vernon bij Bon Iver, maar trad in 2010 in de spotlights als soloartiest. Zijn debuutalbum was meteen van zeer hoge kwaliteit, maar Hundred Acres uit 2018 is ons het meeste bijgebleven. Daarop bracht hij enkele parels van nummers zoals “Fool’s Gold” en “Rose Petals”. Hij wijkt niet vaak af van zijn ingetogen, rustgevende stijl. Ook zijn nieuwste langspeler Break Me Open ligt in dezelfde lijn.

Dit album was zo’n vier jaar in de maak. We dreigen in herhaling te vallen, maar ook voor S. Carey was de pandemie een moeilijke periode. Voeg daar een gebroken hart aan toe en je hebt het recept voor harmonieën die op deze plaat soms nog breekbaarder klinken. Geschreven in de nasleep van de dood van zijn vader en de implosie van zijn huwelijk, is de plaat tegelijk duister en teder, een mix van weelderige strijkers en krachtige pianolijnen om een unieke luisterervaring te creëren.

Het album opent met het fonkelende “Dark”. Meteen horen we duidelijk het thema. De tekst staat in schril contrast met de hoopvolle melodie, die aan kracht wint door de ondersteuning van een half orkest. Een sterk openingsnummer dat ons meteen bij schouders neemt en meetrekt in de plaat. Na de imposante koperblazers en strijkers volgt “Starless”. Vanaf de eerste, stille noot wordt duidelijk dat we hiermee een andere stijl verkennen. De zachte stem van Sean wordt amper ondersteund door klassieke instrumenten, maar wel door onheilspellende en krakende geluiden.

Terwijl een groot deel van de plaat over liefdesverdriet gaat, gaat “Sunshower” over hoop. De single staat bij ons al een tijdje op repeat en vormt een lichtpuntje op een donkere dag. Met die eerste nummers vindt S. Carey meteen de subtiele, maar sublieme balans tussen hoogtes en laagtes. Tussen krachtige, georkestreerde melodieën en ingetogen liedjes die zijn stem op de voorgrond plaatsen.

“Waking Up” is nog zo’n hoogtepunt dat uitblinkt door zachtheid. Het geeft ons een piano-intermezzo pal in het midden van de plaat. De simpliciteit van de stem en de contemplatieve pianoloop doen van S. Carey een beheerste kracht uitstralen. Op deze plaat horen we echter ook een paar nummers die we klasseren als hoogstaande slaapliedjes. Geen muziek om naar te luisteren als je al wat moe bent – of net wel, voor een diepe en gelukzalige nachtrust. “Paralyzed” klinkt dan weer als de soundtrack van een gezapige romcom. Daar is op zich niks mis mee, maar we hebben al boeiender muziek gehoord van S. Carey.

We leerden Sean Carey kennen als de rechterhand van Justin Vernon bij Bon Iver en al luisterend naar “Island” denken we even dat we ons van artiest hebben vergist. Toch niet, we zijn wel degelijk naar het soloalbum van Sean aan het luisteren, maar de invloed is duidelijk. Goed klinkt het in ieder geval, maar vernieuwend is het niet echt. Misschien wordt het wat veel van hetzelfde, maar de nummers vloeien moeiteloos in elkaar over. Zo slaagt S. Carey er toch maar weer in zijn eigen atmosfeer te creëren.

Het album eindigt opnieuw op een hoogtepunt. De titel verraadt het al: “Break Me Open” zet nog eens alle registers open, met strakke percussie en subtiele hoorns die doorheen het nummer aan belang winnen. Met deze herwonnen kracht wordt het einde van het album aangekondigd. “Crestfallen” rolt over ons heen als de aftiteling van een film.

Op dit album staan zeker enkele sterke en goed opgebouwde liedjes die we graag aan onze playlist toevoegen. We bewonderen hoe S. Carey zoveel hoopvolle klanken kan steken in een album over een gebroken hart. De barstjes in ons eigen hart zijn bij deze een beetje meer geheeld. Toch kunnen niet alle nummers onze aandacht vasthouden en het grote geheel is net niet memorabel genoeg.

Facebook / Twitter / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single S. Carey - "Break Me Open"

Sean Carey kennen we vooral als de drummer van Bon Iver, maar ook onder eigen naam maakt de beste man bijzonder fijne…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Hailaker - "Wavepool" (feat. S. Carey)

De namen Jemina Coulter en Ed Tullett doen bij de meeste onder ons niet meteen een belletje rinkelen. Maar als we vertellen…
InterviewsUitgelicht

Interview Gordi: 'Elk album verdient het om eerst met koptelefoon beluisterd te worden'

In de schaduw van de coronacrisis verschijnt het tweede album van de Australische Sophie Payten. Onder de naam Gordi, een ‘family nickname’,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.