AlbumsRecensies

Pusha T – It’s Almost Dry (★★★★): De beste in zijn vak

Een kleine vier jaar hebben we moeten wachten op Pusha T’s vierde langspeelplaat. Zonder enige context plaatste King Push in het begin van het jaar na lange afwezigheid een foto van Lana Del Rey op zijn Instagram. Het was de cover van haar album Lust for Life die te zien was, correctie, niet te zien was, want een hoopje cocaïne bedekte het hoofd van de zangeres. Na deze post werd de bal aan het rollen gebracht. Er volgden singles en een nieuw album, It’s Almost Dry, werd aangekondigd. De lat ligt na Daytona, zijn magnum opus uit 2018, vanzelfsprekend ontzettend hoog.

Pusha T domineert de cokerap al sinds begin jaren 2000. Samen met zijn broer No Malice bracht hij met Clipse een nieuwe dynamiek aan hiphop. The Neptunes speelden hier ook een grote rol in, want zij namen de taak van producers op zich op de Clipse-projecten. Twintig jaar later spelen ze nog steeds die grote rol, of toch alleszins een van hen. Pharrell Williams produceert de helft van It’s Almost Dry. De andere helft wordt dan weer geproduceerd door boezemvriend Kanye West, die ook voor de beats zorgde op Daytona. We kunnen dus al van een ding uitgaan: de productie zal subliem zijn.

In aanloop naar It’s Almost Dry bracht de Amerikaanse rapper drie geweldige singles uit. Alledrie komen ze nog meer tot hun recht op deze lp. De eerste die we te horen krijgen is “Neck & Wrist”. Pusha T en Jay-Z komen nog eens samen en maken met behulp van Pharrell een cokerapnummer van jewelste. “Diet Coke” brengt ons met de pianogeoriënteerde beat en de scratches terug naar de jaren negentig. Met lijnen als ‘The crack era was such a Black era / How many still standin’ reflectin’ in that mirror?’ toont hij aan dat hij niet voor niets King Push wordt genoemd. De dopeverkoopmentaliteit en de straatregels staan centraal in “Hear Me Clearly”. De ontelbare oneliners en de grimmige beat zorgen voor een van de hardste nummers uit Pusha’s carrière.

Pusha’s nieuwste langspeler is ook spijtig genoeg het einde van een tijdperk, niet voor Push, maar wel voor Kid Cudi en Kanye West. Op “Rock N Roll” horen we hoogstwaarschijnlijk de laatste samenwerking tussen de twee artiesten. Hun jarenlange vriendschap liep op de klippen nadat Ye ruzie zocht met Cudi omdat hij bevriend was Pete Davidson. Cudi liet op Twitter weten dat hij absoluut niets meer te maken wil hebben met Ye en dit nummer alleen maar liet publiceren omdat Pusha T zijn guy is. Genoeg nu hierover, want het belangrijkste is natuurlijk dat dit een klepper van formaat is die je terug naar 2009 brengt. De Beyoncé-sample, Cudi’s refrein en hemelse vocals in de outro, Kanye’s Donda-achtige flow en Pusha’s ijzersterk optreden zorgen voor een absoluut hoogtepunt. Ook features van Lil Uzi Vert en Don Toliver pakkend verrassend sterk uit op “Scrape It Off”. Niet direct twee namen die je verwacht, maar wel creatief en origineel.

De heer West is ook te horen op “Dreamin of the Past”. Hij en Pusha T halen herinneringen naar boven over momenten waarvan ze nooit hadden gedacht dat ze die ooit konden meemaken. De productie is fenomenaal en naast uitstekend rappen, zingt Pusha T zelfs een zinnetje of twee in het refrein. Met de hemelse soulsample, het oog voor detail en het ruwe gevoel is het moeilijk om de oude Kanye niet te missen. Afsluiten doet King Push dan weer met een van de emotioneelste nummers uit zijn hele carrière, “I Pray For You”. Labrinth speelt een merkwaardige rol. De heerlijke gospelzang laat je even bekomen en doen je nadenken over wat je het voorbije halfuur gehoord hebt. In de tweede helft is het tijd voor een Clipse-reünie, want No Malice krijgt ook nog een momentje om iets te zeggen en zo het album af te sluiten.

De koning van de cokerap heeft alle verwachtingen ingelost op It’s Almost Dry. Hij blijft zich aan zijn welgekende formule houden: dreigende flows en harde punchlines. De productie is weergaloos en Pusha’s vocalen zijn misschien wel de beste die er zijn in de hiphopwereld. Hij valt nooit in herhaling en weet telkens weer andere dimensies van hetzelfde onderwerp aan te halen. Ook de gastbijdragen, van Jay-Z tot Kid Cudi en van Kanye West tot Labrinth, dragen grote rollen. Elk van hen brengt een grote en uitstekende bijdrage. Zo is deze meeslepende langspeler een meeslepende reis van begin tot einde geworden. Het is nu alleen hopen dat we niet nog eens vier jaar moten wachten tot hij weer iets nieuws uitbrengt.

Instagram / Facebook / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

CORE Festival (Festivaldag 1): Een warme gloed

CORE Festival, de liefdesbaby van Tomorrowland en Rock Werchter, begon zaterdag aan zijn tweede editie. Ook dit jaar werd het Ossegempark aan…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jack Harlow - Jackman. (★★★★): Krachtige comeback

De laatste jaren zat de roem en bekendheid van Jack Harlow in een stijgende lijn. Met singles als “What’s poppin”, “INDUSTRY BABY“,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Debuutsingle KAYTRAMINÉ - "4EVA" (feat. Pharrell Williams)

Aminé en KAYTRANADA slaan de handen in elkaar en komen in mei met een gezamenlijk album op de proppen. Voor een artiestennaam…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.