AlbumsFeatured albumsRecensies

Flip Kowlier – September (★★★★½): Solide eenvoud van torenhoog niveau

De West-Vlaamse zanger Flip Kowlier is ondertussen al vele jaren een begrip in de Belgische muziekwereld. De in Gent wonende Izegemnaar is ontzettend veelzijdig en heeft naast zijn werk als MC bij ’t Hof Van Commerce ook Ertebrekers, de huisband van De Ideale Wereld en een soloproject op zijn palmares staan. Het laatste wapenfeit van dat solowerk Cirque – De Avonturen van W.M. Walrop dateert ondertussen reeds van eind 2013. Kowlier pikte de draad weer op tijdens de lockdown in 2020 en na het project een tijdje te laten rusten, kwam de opnames voor het nieuwe album September in 2021 op kruissnelheid.

De afgelopen maanden kregen we reeds twee voorproefjes te horen. “Aan den Overkant” is de meest recente single, die het onder andere in de Voxlijst op Radio 1 zeer goed doet. Tijdens het proces vroeg Kowlier aan kennissen wat hij moest schrijven. Deze opener van het album begon als een tip om een Neil Young-achtig nummer te maken. Het resultaat is ingetogen en tekenend voor het nieuwe album, met als leidraad de liefde en het alledaagse leven. Flip brengt solide nummers zonder al te veel poespas, maar met tonnen sfeer en gevoel. Titeltrack “September” werd eind 2021 eveneens warm verwelkomd en legde de lat der verwachtingen meteen hoog. Verwachtingen die helemaal worden ingelost.

Diversiteit is een van de speerpunten van het album. Met “Lat Oes” wanen wij ons plots op een zuiderse bestemming. Een catchy en sfeervolle piano begeleidt ons doorheen een droomreis met onze geliefde. Het geheel straalt rust uit en muzikaal matcht het fantastisch met de tekst die Kowlier ons brengt. We nemen de aangeboden dans van Flip alvast graag aan. De sfeer slaat volledig om wanneer “In de vaert” ons ter ore komt. Instrumentaal gezien is de sfeer meteen somber. Hoewel de tekst met zinnen zoals ‘ooit spring ek in de vaert, mo tga moeten warme zien, en proper’ op het eerste zicht nog ludiek lijkt, brengt het nummer het thema depressie op een prachtige en emotionele manier. Wat ons betreft is dit de parel van het album, zeker tekstueel.

Niet alles is zo diepgaand, want in “De broere van” blijkt Kowlier zeer dichte familie te zijn van Jezus. De humor brengt ons aan het lachen en ook instrumentaal blijkt dit een oppepper. “Vergeten” is een van de meest uitbundige liedjes op het album met wat meer toeters en bellen. Eerst doet het ons ergens aan “Floske” denken, maar dan gaat het verder zijn eigen weg. Verrassend is ook “Tommy”. Het verhaal van de West-Vlaming die nu in Gent woont, gaat niet over Kowlier zelf, maar wel over z’n blitse kat. Het geheel wordt gebracht als een folknummer. Ondanks de nieuwe stijl, versmelt het perfect met de rest van het album.

Afsluiten doet het album met een duet met Roosbeef. De Nederlandse zingt mee in “Olles Al Gezien”. Een samenwerking die geweldig goed uitdraait. Het brengt opnieuw de meer gevoelige kant van het album naar boven. Hoewel September verschillende kanten en talenten tentoonstelt, is het de ingetogen en gevoelige kant die de bovenhand neemt. Nummers als “Godzijdank” en “Slaapwel” dragen daar zeker hun steentje aan bij. De weemoed en de alledaagsheid in combinatie met de simpele, kleine instrumentatie maken het af. Er is niets te veel, maar eveneens niets te kort.

Voor ons staat het buiten kijf: dit nagelnieuwe album van Flip Kowlier is een absolute topper. Tekstueel wordt humor afgewisseld met beklijvende lyrics. Verschillende thema’s en situaties uit het dagelijkse leven waarmee we vroeg of laat worden geconfronteerd, passeren de revue. De afwisseling en luchtige manier van brengen zorgen ervoor dat het echter nooit te veel wordt. Instrumentaal zit het allemaal sterk in elkaar, zonder te veel toeters en bellen. Een ijzersterke basis voor een ijzersterke plaat.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2022

Na enkele jaren die in het teken stonden van het coronavirus, kon het Belgische muzieklandschap zichzelf eindelijk terug rechttrekken met een ietwat…
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2022 (Festivaldag 2): De ingeloste verwachtingen

De openingsdag van Crammerock was er eentje om niet snel te vergeten. Kaiser Chiefs en Goldband bouwden beiden een zalig feestje en…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Crammerock maakt affiche compleet met Bazart, Equal Idiots, Flip Kowlier en meer!

We zitten ondertussen alweer halfweg de festivalzomer van 2022, dus is het een soort traditie geworden dat het uitkijken naar Crammerock kan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.