Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Built To Spill – “Gonna Lose”

© Alex Graham

Steen- na steengoede indierockplaat maken? Kunnen ze. Een sound die je van ver herkent, maar toch elke keer minstens een beetje verrast? Hebben ze. Laaiend enthousiast zijn over een nieuwe release? Dat deden wij dan weer en met ons veel trouwe fans van Doug Martsch en zijn roterend ensemble. Built To Spill maakte sinds 1992 al faam met Keep it Like a Secret en Ancient Melodies of the Future, en binnen vijf maanden en hopelijk enkele voorproefjes in singlevorm komen ze met hun negende studioalbum When the Wind Forgets Your Name.

“Gonna Lose” is zo’n eerste voorproefje en eentje dat werkt. Het was nochtans spannend, want nadat het een tijdlang stil was rond Built To Spill, en de ode aan wijlen Daniel Johnston die in 2020 verscheen (Built To Spill Plays the Songs of Daniel Johnston) niet om over naar huis te schrijven bleek, kon het met de band zowat alle kanten uit. “Gonna Lose” verklapt alvast dat Martsch’ gitaarspel en unieke stemgeluid de kern van het werk blijven, en daar zijn wij niet rouwig om. Ook praktisch zal dit trouwens het uitgangspunt zijn: Martsch kondigde aan dat hij vanaf heden voor elk nieuw project een verse band zal samenstellen. De nieuwe single pakt uit met een sterk snaarskelet en ritmische drums en de cadans van riffs en stem biedt zoals vaker een zekere geborgenheid. Het resultaat is weer een complexe song die toch oorwurmgewijs blijft hangen alsof het allemaal niks is. De begeleidende psychedelische video is zotter dan we van de band gewoon zijn en helpt de blijde verwachtingsfactor voor het nakende album aanzienlijk vergroten.

De Built To Spill-mannen touren as we speak in Noord-Amerika. When the Wind Forgets Your Name verschijnt op 9 september bij nieuw thuislabel Sub Pop. Wanneer ze hun jongste maaksel komen tonen in Europa, of liever, hier bij ons, is nog niet bekend.

Facebook / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Built to Spill @ De Kreun: Minder haren, minder pluimen

Indiefans uit de late jaren negentig zullen zich Built to Spill vast levendig herinneren. De band rond het nonchalante gitaarspel van Doug…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Forth Wanderers - 'Know Better'

Alhoewel de leden amper van de middelbare school af zijn, heeft de band Forth Wanderers al behoorlijk wat om op hun CV…
Vragen van "Den Beir"

Vragen van "Den Beir": The Geraldines

The Geraldines is een indierockband uit Mechelen (België) bestaande uit Jeroen Ackerman, Brecht Put, Bart Sels & Bart Van der Elst. De band…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.