AlbumsRecensies

HEISA – Outliar (★★★½): Schetterige samenhorigheid

 

Voor snoeiharde gitaren en fameuze knallen moet je bij HEISA zijn. De driekoppige band uit het Limburgse Hoeselt brengt naar eigen zeggen ‘een verse, een refrein en rare dingen’. Het klinkt simpel, en het slaat ook aan. De band werd jammer genoeg genekt door het coronavirus en konden geen shows spelen na de release van album joni in 2020, maar met hun nieuwe ep Outliar zijn de mannen zeker klaar voor een frisse, of eerder vettige, start.

Beginnen doet het powertrio met een straffe riff, bonkende drums en catchy melodieën in “Chant”. Een nummer dat perfect weergeeft waarvoor HEISA gekend staat: een geduldige opbouwende spanning creëren met golven van distortion. Het aanstekelijke refrein zorgt voor een waar groepsgevoel. Een trend die de band doorheen de ep aanhoudt.

Met joni toonde de band al aan hoe ruig het er aan toe kon gaan, bij Outliar gaan de decibels nog meer de hoogte in. De heren gaan van luid naar luider, van openingsnummer “Chant” naar onder andere “Burn Your Bridges” en “Keep It”, het hardste nummer van ze allemaal. De gevoelige oren blijven niet gespaard, maar dat is zeker geen probleem voor wie houdt van meebrullen, headbangen en moshpits.

HEISA onderscheidt zich nog meer door de unieke zangstem van Jacques Nomdefamille, die ook bas speelt bij Peuk. De zang wordt niet gezien als het belangrijkste, maar als een extra instrument. Dat geeft een bijkomende dimensie en gevoelswaarde in “Ally” en “Keep It”. Voeg daar nog wat geluidseffecten aan toe en je krijgt de unieke ruige sound van de Limburgse band.

Op geen enkel nummer van Outliar kan je blijven stilzitten. Het is quasi onmogelijk om niet mee te zingen met het catchy “Chant”, te dansen op de eerder nostalgische “80s Song” of alles kapot te maken tijdens “Ally”. Een ding is zeker: HEISA zal met hun nieuwe ep een vettig feestje brengen in elk concertzaal en op elk festival.

Als we toch moeten muggenziften, dan is het dat sommige nummers te kort zijn. Bijna alle singles op de ep duren minder dan  tweeënhalve minuut, waardoor we nog een klein beetje op onze honger blijven zitten. Hoewel de band in elk nummer werkelijk alles uit de kast haalt. Door hun opzwepende muziek, krachtige stem, en desoriënterende maar pakkende geluidseffecten, gaan we helemaal op in HEISA’s nieuwe ep.

De Limburgers konden live jammer genoeg nog niet tonen wat ze in hun mars hadden na de release van het album joni. Gelukkig kunnen ze dat nu wel doen met hun ruigere ep Outliar. Op vrijdag 22 april stelt HEISA Outliar voor in de Muziekodroom in Hasselt. Wat er daar zal gebeuren? Waarschijnlijk een vuil feestje waar alles kapot gaat.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

41 posts

About author
Altijd muziek in de oren en meestal een chipje in de hand
Articles
Related posts
LiveRecensies

Leffingeleuren 2022 (Festivaldag 1): Repetitief herhaald

Het festivalseizoen is bijna ten einde, maar eindigt pas echt als je gepasseerd bent op Leffingeleuren. Het gezellige festival kon, na twee…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2022 (Festivaldag 4): En op het einde wint de groove

Het is een cliché, maar de laatste dag van een festival is altijd wat lastiger. Zeker op Pukkelpop waar we 260 artiesten…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Leffingeleuren rondt affiche af met 17 nieuwe namen waaronder o.a. Sylvie Kreusch en Ill Considered

Het pittoreske Leffinge is al sinds jaar en dag dé locatie voor het al even pittoreske festival Leffingeleuren. Op 9, 10 en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.