InstagramLiveRecensies

Ramkot @ Kunstencentrum Vooruit (Concertzaal): Energie van begin tot einde

© CPU – Matthias Engels

Een van de winnaars van De Nieuwe Lichting 2021 was van plan om op 1 en 2 december vorig jaar naar de Vooruit in hun eigen Gent te komen, maar een of ander virus gooide roet in het eten en de band was genoodzaakt om hun optreden uit te stellen. De band, bestaande uit broers Tim en Tom Leyman en Hannes Cuyvers, kwam in 2019 tevoorschijn met hun debuutsingle “Broken Thighs”. In datzelfde jaar volgde hun eerste ep met daarop “Red”, het nummer dat hen tot winnaars van De Nieuwe Lichting schopte. Gisteren kreeg Ramkot na vier maanden wachten uiteindelijk toch de kans om hun tweede ep What Exactly Are You Looking For aan ons voor te stellen. Het trio kwam met maar één doel: het dak van de Vooruit eraf spelen.

Het duurt wel nog even voordat het echt aan Ramkot is, want we krijgen twee voorprogramma’s voorgeschoteld. De eerste band is het Oudenaardse LECTOR.. De strakke riffs en de vocale attitude doen net zoals Ramkot denken aan Queens of the Stone Age. Ze beginnen met veel goesting aan hun eerste nummer in een zo goed als lege Vooruit. Zodra het derde nummer in gang wordt gezet, begint de zaal toch al wat voller te lopen en het publiek wat enthousiaster te worden. ‘Fuck da’s hier weirm’ laat frontman Bart Smet ons weten. En dat vinden wij ook, want met dit soort muziek maken ze ons meer dan warm. Met “Heart” en “Arizona” sluiten ze hun zes nummers tellende setlist af. Je ziet de hoofden van het volk levendig op en neer gaan en wij zijn na deze bries van goeie gitaren klaar voor het volgende.

© CPU – Matthias Engels

Dvkes (uitgesproken als Dukes) is nu aan de beurt, finalist van De Nieuwe Lichting 2020 en halvefinalist van Humo’s Rock Rally 2013. De zaal is zo goed als volgelopen wanneer de band het podium betreedt. Ze komen hun nieuwste plaat voorstellen en die staat vol met fantastische vrouwenstemmen die frontman Joos Houwen vergezellen. Deze stemmen zijn ook van de partij, want naast de drie bandleden zijn er ook drie achtergrondzangeressen aanwezig. Ook live pakken de backings uitstekend uit. In nummers als “Let the Kids Have Fun” en “Freeze Frame” komen de zangeressen helemaal tot hun recht. Na vijf nummers kondigt Houwen aan dat het tijd is voor eentje vanop hun debuutplaat en dat vindt het publiek natuurlijk een goed idee. “Put to Bed” wordt gespeeld op een geweldige manier en eindigt met een uitmuntende climax. Ook dankt hij de mannen van LECTOR. die net voor hen een subliem optreden kwamen geven. We mogen nog van geluk spreken dat we ze aan het werk kunnen zien, want een kleine twee uur voor ze het podium op moesten, stonden de bassist en drummer in panne. Houwens vriendin, die ook achtergrondzangeres is, kon de mannen nog juist op tijd gaan halen in haar camionette. Afsluiten doet de band met het denderende “We Finally Pushed Through” dat ook eindigt met een geweldig hoogtepunt waar het publiek enthousiast van wordt.

© CPU – Matthias Engels

Wachten op iets kan al eens saaier zijn dan de manier waarop wij dat de voorbije twee uur moesten doen. De Vooruit is ondertussen bomvol en je moet je door de menigte persen om eens naar de wc te kunnen gaan. Om stipt 21.30 u. komt Ramkot het podium op. Alle drie in zwarte t-shirt, witte broek en zwarte schoenen. Zonder iets te zeggen beginnen ze direct aan “Fever”. De stemmen van Tim en Hannes wisselen elkaar gedurende het hele concert perfect af en zijn in combinatie met elkaar ook uitstekend. Het is toch vooral de stem van Hannes die er het meest uitschiet en dat hoor je in de manier waarop hij “King of the Harmless” start. De schreeuw die we daar horen, zindert onderweg naar huis nog na. Het is op dit nummer dat de QOTSA-invloeden heel duidelijk worden. De outro is buitengewoon en na drie nummers hebben we al een eerste hoogtepunt gehad.

Er worden andere gitaren bovengehaald en de heren laten ons weten dat er een eerste plaat aan zit te komen, waarop ook “Dancing in a Dream” zal staan. De fans zijn wat afwachtend, maar toch overtuigd tegen het einde. Met de zang van Tom en Tim bovenop de strakke riffs is dit weer typisch Ramkot. “Fire On” is het tweede nieuwe nummer dat ze spelen. Drummer Tom Leyman krijgt even een momentje en we krijgen ook nog een gitaarsolo van Tim. Het publiek wordt uitbundig, zeker nadat Tim zijn solo verderzet op de rand van het podium net voor hun neus.

© CPU – Matthias Engels

Het is tijd om te dansen, vindt de band, dus wordt er op de Skrillex-cover “Bangarang” een eerste moshpit ingezet door een paar man. De stevige riffs nemen de plaats over van de harde beats van het origineel. Je kan dus niet anders dan losgaan hier op. De Vooruit is klaar voor “Broken Thighs”. Er wordt volop meegezongen en geklapt. Terwijl Ramkot een climax aan het opbouwen is, worden we gevraagd om open te gaan. Het moment dat de bas, drums en gitaar inkicken, wordt er hevig op mekaar ingesprongen.

De drie Gentenaars vinden het hierna genoeg geweest. Ze danken het publiek en zijn weg. De fans daarentegen willen nog meer. ‘We want more’ weergalmt in de Vooruit en dat heeft de band duidelijk gehoord. Ze komen terug voor nog twee bisnummers. Het licht schijnt rood en dat kan maar een ding betekenen natuurlijk. Het is tijd voor publiekslieveling “Red”. Op afsluiter “Am I Alright Now” zingt het publiek nog een laatste keer de longen uit hun lijf en is er nog een megamoshpit om het af te leren. Nu is het echt gedaan. Ramkot stapt het podium af onder luid applaus dat een paar minuten nadat ze weg zijn nog steeds aan de gang is.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Fever
Eye to Eye
King of the Harmless
Valium
Dancing in a Dream
Exactly What You Wanted
Fire On
Tied Up
Bangarang
Stevie
Broken Thighs
Go See
Red
Am I Alright Now

Related posts
LiveRecensies

Peaches @ VIERNULVIER (Theaterzaal): Seks, naakt, beats en poëzie

‘Een wilde mix van muziek, performance, circus & queer acts’, zo werd gisterenavond in De Vooruit in Gent gepromoot. Dat zijn vier…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ramkot – “One More”

Het Gentse Ramkot heeft geenszins stil gezeten sinds hun winst van De Nieuwe Lichting in 2021. Het trio raasde als een wervelwind…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens verschillende Belgische en Nederlandse artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.