Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Primus – “Conspiranoia”

Primus is niet enkel een Belgisch pilsbier, maar ook een band uit de Oostelijke San Francisco Bay Area. Voor beide geldt dat je ofwel grote fan bent, ofwel er helemaal niets van moet weten. Primus maakt namelijk heel eclectische rockmuziek, met elementen van funk tot metal, waar ze hun eigen knettergekke draai aan geven. Ook de muziekvideo’s zijn meestal de moeite waard, zeker als bassist Les Claypool ze zelf regisseert. “Wynona’s Big Brown Beaver” en “Mr. Krinkle” zijn legendarische voorbeelden van clips waar hij zijn hele creatieve ziel in kwijt kon. Vooral in de jaren negentig scoorde Primus enkele hits, maar tot op vandaag blijven ze bekend vanwege hun soundtrack voor de satirische serie South Park.

Tegenwoordig is het alweer vijf jaar geleden dat de band nog iets uitbracht, en een tiende album zit er ook niet meteen aan te komen. “Conspiranoia” is de enige single van de ep Conspiranoid, die op 22 april uitkomt. Eigenlijk wilde Claypool slechts één lang opus uitbrengen, maar met oog op het drukken op vinyl zitten b-kantjes “Follow the Fool” en “Erin on the Side of Caution” er ook bij. Hoewel Claypool en co immer excentriek en groovy gebleven zijn, is “Conspiranoia” op veel vlakken het tegenovergestelde van wat we van Primus verwachten. Waar ze vroeger net als South Park meestal ambigu en absurd bleven, laten de Amerikanen er deze keer geen gras over groeien: ‘conspiranoia’ verwerpt het gedrag van aanhangers van QAnon. Deze Amerikaanse cult linkt zowat alle samenzweringstheorieën aan elkaar en beschouwt Trump als hun redder. Halfweg de video worden deze theorieën voor de duidelijkheid nog eens opgelijst. Afgezien van de intro loopt de instrumentatie heel traag, zodat we bijna de twaalf minuten kunnen afklokken. In drie langdradige strofes passeren alle clichés over aluminium hoedjes en Bill Gates de revue, zonder dat Claypool zich ervan bewust is dat anders denken voor gek verklaren hen enkel maar vastberadener maakt in hun waanideeën. Zijn stem benadert stilaan helemaal die van Geddy Lee uit de Canadese progrockband Rush. Dat is niet zo verwonderlijk, gezien Primus momenteel halfweg een grote tournee zit, waar ze hun hele album A Farewell to Kings uit 1977 coveren. Gelukkig begint de hele band in de laatste minuten een psychedelische spacejam, wat het middelmatige nummer grotendeels goedmaakt. Wellicht blijft dit toch een jam voor de diehard fans.

Facebook / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

160 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single High Fade - “Fur Coat”

Drie Schotse nozems die furieuze funk spelen? Hallo, High Fade. Dit trio uit Edinburgh bestaat sinds 2018, maar kwam ons pas een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Primus - "The Seven"

In 2014 coverde Primus op Primus & The Chocolate Factory With the Fungi Ensemble de soundtrack van Willy Wonka & the Chocolate…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuut EP Inbetween Colours

Inbetween Colours is een jonge indierock band uit Amsterdam. Met jong bedoelen we met name de leeftijd van de bandleden, variërend van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.