Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles ††† (Crosses) – “Initiation” & “Protection”

Eindelijk nieuw werk van †††, de band met een van de minst praktische namen die we tot nu toe konden opmerken. Gelukkig is de uitspraak ‘Crosses’ ook gewoon aanvaard. Elf jaar geleden beslisten zanger Chino Moreno van Deftones en gitarist Shaun Lopez van Far een supergroep op te richten. Chuck Doom vervoegde hen op bas. Bij gebrek aan drummer richt de band zich op computers, zodat een gekke combinatie van alternative metal en synthpop ontstaat. Het beste van de ep’s EP †, EP †† en EP ††† werd in 2014 handig samengepropt op het album †††. De typografische verwarring stopt daarmee helaas niet, want de kruistekens beelden niet enkel het woord ‘crosses’ en hoofdtelwoorden uit, maar ook elke letter ‘t’. Zo komen we uit bij gruwelijke titels zoals “†hholyghs†“. De gotische esthetiek uit het whichhousegenre verbergt dat het eigenlijk om een softrockalbum gaat, want voor de rest heeft Crosses meer gemeen met The Weeknd dan met etherische EDM. Onder andere door het excellente album Ohms, dat Moreno in 2020 met Deftones uitbracht, bleef het meer dan zes jaar stil rond het experiment.

Afgelopen jaar verscheen de band terug op hun sociale media met een resem teasers voor nieuw werk. Van Cause & Effect coverden ze het electropopnummer “The Beginning of the End”, van Q Lazzarus leenden ze “Goodbye Horses” en met Warner Group sloten ze een contract. Of dat een album betekent, is voorlopig nog onbekend, al kon de band ons al verzekeren dat er meer aan de hand is dat wat losse singles. “Initiation” begint met simpele riff en enkele onheilspellende synths. Zanger Moreno praat het nummer gelukkig perfect aan elkaar, want de instrumentatie gaat ondanks de goede productie traag van start. Na anderhalve minuut begint het nummer pas echt. De coole riff halfweg het refrein doet zelfs aan Deftones denken, specifiek aan hun zachtste album Saturday Night Wrist, al blijft het niveau ver onder dat van de gelijkaardige tracks “Cherry Waves” en “Rivière“. “Protection” gooit het muzikaal gezien helemaal over een andere boeg. Het volledig digitale lied werkt met beats, vervormingen en drones. De atmosferische trip-hop slaagt er goed in om een vibe te creëren, al missen we toch ook de progressie om van een geweldige hymne te spreken. Op het einde probeert Shaun Lopez er nog een coole groove tussen te gooien, maar met vijftien seconden blijkt dat natuurlijk halfslachtig. Alles bij elkaar zijn dit behoorlijke deuntjes voor een zijproject. Ongeacht je persoonlijke mening is Crosses zeker een interessante band om in de gaten te houden.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

141 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ††† (Crosses) - "Sensation"

Wanneer Deftones’ opperhoofd Chino Moreno met nieuwe muziek op de proppen komt, staan onze oren altijd op scherp. Vorige maand kregen we…
AlbumsRecensies

Atan – Ugly Monster (★★★½): Indringende nu prog

Wanneer heb je nog eens twee keer na elkaar naar een nieuw album geluisterd, zonder zelfs nog maar de singles te kennen?…
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2022 (Festivaldag 4): Alle leeftijden toegestaan

Helaas komt ook Graspop Metal Meeting tot zijn eind. De laatste dag begon nat, maar alsof de duivel ermee gemoeid was, stopte…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.