Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single IKRAAAN – “Dans”

De ex-genomineerden van het tienerwoord van het jaar zeggen eigenlijk al genoeg: simp, bruh, sheesh. De liefde voor de Nederlandse taal is tegenwoordig ver te zoeken, maar gelukkig is er op muzikaal gebied wel nog een levenslicht te bespeuren. Zo hebben we Zwangere Guy, Bazart, Meetsysteem, en valt er op die stronthoop van een Nederhop ook af en toe een pareltje op te rapen. De Mechelse IKRAAAN hoort ook bij deze groep helden, die onze taal nieuw leven inblazen. Ze werd net geen winnares van de befaamde Nieuwe Lichting van Studio Brussel, maar dat verhinderde haar er niet van om alsnog een mooie carrière uit te bouwen. Ze bracht de voorbije twee jaar een reeks ijzersterke singles uit en kondigde vorige week aan dat haar langverwachte debuutalbum Geestelijke Gezondheidszorg eind april in de rekken zal verschijnen. Aan de voorproevertjes komt echter nog geen eind, want vandaag heeft ze weer een nieuw nummer voor ons in de boeg: “Dans”.

Geen langdradige intro, maar een bikkelharde waarheid geeft het vertreksignaal voor deze emotietrein. We voelen ons een beetje ongemakkelijk bij de onverwijlde manier waarop ze haar donkere gedachten op tafel legt. ‘Ik bevind me onder water. Het gaat goed, bel mijn psychiater. Hij zal zeggen wat jullie allen weigeren te geloven.’ Alsof die ongefilterde eerlijkheid nog niet confronterend genoeg was, bevat het refrein een poëtische beschrijving van druggebruik als sleutel naar vergankelijk geluk. Deze rauwe realiteit wordt ondersteund door een eenvoudig pianomelodietje en verschillende lagen strijkers. Wanneer het nummer eindigt, hebben we spijt van onze gechoqueerde attitude. Onze gêne is een rechtstreekse aanleiding voor de slechte afloop van verhalen als deze en daar schamen we ons voor. Het feit dat IKRAAAN dit niveau van introspectie opwekt met slechts één nummer, verdient ons oprechtste respect, en belooft voor een baanbrekend album.

Geestelijke Gezondheidszorg verschijnt op 22 april.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single IKRAAAN - “Dode Bloem”

Het was ondertussen alweer een hele tijd geleden dat we nog iets van IKRAAAN hadden gehoord. De laatste echte singlerelease van De…
InstagramInterviewsUitgelicht

De Grote Beren van Morgen 2022: Porcelain id

We mogen met Dansende Beren dagelijks nieuwe nummers, albums en vooral ook nieuwe artiesten ontdekken. Sommige acts laten zo een grote indruk…
LiveRecensies

Brussel Brost 2021: Met grote onderscheiding geslaagd

‘We mogen weer!’. Het optimisme spatte er gisteren op Tour & Taxis vanaf, want rond de 10.000 studenten konden gisteren hun academiejaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.