AlbumsRecensies

Hairbaby – Let’s See Where What If Gets Us (★★★½): Plezant tussendoortje

Nog voor er nog maar één nummer online stond, groeide Hairbaby al uit tot een van de meest mythische bands binnen het Vlaamse muzieklandschap. Iedereen die op vrijdag wel eens naar De Popcast van de Week luistert, weet natuurlijk waarover we het hebben. Telkens Otto-Jan Ham te gast was in de wekelijkse StuBru-podcast van Stijn Van de Voorde, werd de eigenlijke muzikale actualiteit aan de kant geschoven om het over de vorderingen binnen het project Hairbaby te hebben. Voor iedereen die niet helemaal mee is in het verhaal, vatten we de afgelopen twee jaar graag nog eens samen. Let op.

Begin maart 2020 vertelt Otto-Jan zijn boezemvriend en collega Stijn voor het eerst over zijn muzikale project Hairbaby. Een verhaal dat al snel zijn eigen leven begon te leiden, want hoe vaker het over de band ging, hoe meer we het idee kregen dat we er nooit iets van te horen zouden krijgen. Tijdens de coronacrisis besloot Otto-Jan dan toch om een album te maken, maar door zijn uitstelgedrag leek dat een verloren zaak te worden. En wat doen goeie vrienden dan? Inderdaad, je een stamp onder je gat geven. Stijn begon zijn eigen band, Babyhair, bracht met “Nature Full Blown” een debuutsingle uit en organiseerde met Hairfest een groots concert rond beide bands. Gewoon om Otto-Jan een deadline te geven. Na maandenlang zeveren en zagen, is het nu eindelijk zover. Een album is het uiteindelijk niet geworden, maar met Let’s See Where What If Gets Us brengt Hairbaby vandaag eindelijk zijn debuut-ep uit.

Het ‘probleem’ is nu echter dat we net door die hele historie binnen de Popcast, niet echt weten of we Hairbaby nu moeten zien als een serieus muzikaal project, of eerder als een uit de hand gelopen grap. De info die we bij de ep kregen en het feit dat Let’s See Where What If Gets Us verschijnt onder PIAS, doen ons het eerste geloven. Het is dus vooral Van de Voorde die de band een beetje in het belachelijke trok, want Ham neemt het allemaal bijzonder serieus. Zo doet hij voor deze zeven nummers beroep op onder andere Lara Chedraoui (Intergalactic Lovers), Joost Van den Broeck (De Mens, The Sands…) en Matthias Bastiaens (Arsenal, Few Bits…). Doe daar nog eens bij dat de man inspiratie haalde bij zijn favoriete bands (Ween, Lou Barlow…) en je krijgt een degelijk project.

Die alternatievere americana-invloeden zijn meteen ook de enige echte rode draad die doorheen Let’s See Where What If Gets Us hangt. En natuurlijk de uiterst herkenbare stem van Otto-Jan Ham. Dat betekent daarentegen niet dat we twintig minuten van ons leven kwijt zijn, want de debuut-ep van Hairbaby mag er zeker zijn. De man verkent zowat alle horizonten van zijn zelf gecreëerde genre, maar schiet daarbij slechts een paar keer regelrecht in de roos. Zo is “Onward” bijvoorbeeld een steengoed nummer dat voor de rest van de week door je hoofd blijft spoken. Doe bij dat uiterst catchy refreintje ook nog eens een instrumentaal intermezzo met wat blazers, en de sfeer is meteen gezet.

Wat we daarna krijgen, is een beetje een mix van op je gemak door de woestijn galopperen met je paard en een iets hevigere rodeo. Kortom: plezant, maar niets superspeciaals. Zo kabbelt “California” fijn voort en zijn de surfy gitaartjes van “Gifted Kids” een leuke toevoeging, waardoor beide liedjes de perfecte soundtrack zouden kunnen zijn voor een namiddag in het zonnetje.

Voor de echt opvallende nummers moeten we eerder kijken naar “Fall Out With You”, dat op twee minuten stevige riffs en uptempo drums combineert met wat psychedelische invloeden. Lekker stevig dus, zeker in tegenstelling tot “As Long As You Don’t”. Daarin krijgen we een totaal nieuwe kant van Otto-Jan te horen, en daar komt zelfs een kippenvelmomentje aan te pas. Nadat hij met bewerkte stem begeleid wordt door enkel een gitaar, breekt het nummer plots groots open met blazers. Op z’n minst redelijk indrukwekkend te noemen dus.

Met “The World Is At My Side” eindigt Let’s See Where What If Gets Us nog op een gezellige noot, waardoor we met een gerust hart kunnen zeggen dat Hairbaby wel wat meer is dan een uit de hand gelopen grap. Verwacht geen baanbrekende nummers of wereldhits, maar de debuut-ep bestaat daarentegen wel uit zeven zeer degelijke nummers, met in het speciaal “Onward”, die een zonnige dag nog net dat tikkeltje zonniger kunnen maken. Een fijn tussendoortje dus, en ook dat hebben we al eens graag met de zomer in aantocht. Hairbaby let’s forever!

Op 25 maart speelt Hairbaby, met Babyhair in het voorprogramma, op Hairfest in een uitverkochte De Casino te Sint-Niklaas.

Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

2129 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Muzieknieuwtjes

Dit zijn de 9 finalisten van De Nieuwe Lichting 2024!

Ook in 2024 zijn er nog altijd zekerheden in het leven. Het weer in januari is nog altijd verrassend koud, Tom Waes…
AlbumsRecensies

Floris Francis Arthur - There Never Is And Never Was A Masterplan (★★★½): Rauwe lap emoties

Floris De Decker geeft het Belgische muzieklandschap al sinds de nillies mee kleur. Met de springerige indierock van Team William werd hij…
LiveRecensies

Royal Blood @ Pilar: Terug naar start

De hyperrelevantie van 2014 is Royal Blood de laatste jaren wat aan het verliezen, maar je kan moeilijk ontkennen dat het duo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.