InstagramLiveRecensies

Porridge Radio @ Botanique (Orangerie): Driftige spijs met een solide fond

© CPU – Leni Sonck

In 2020 veroverde Porridge Radio onze harten, en met uitbreiding dat van de rest van de wereld, met een geweldig debuut dat de titel Every Bad kreeg. Het deed ons verlangen om die plaat eens live te horen alleen maar groeien, maar daar werd telkens een stokje voor gestoken. Op 16 maart 2022 kon de band eindelijk voor het eerst voet op Belgische grond zetten en die nieuwe plaat meenemen naar de Orangerie van de Botanique. De zaal was net niet uitverkocht, maar de afwezigheden hadden zoals vaak ongelijk, want live speelt Porridge Radio nog een niveautje hoger.

Voor we aan de hoofdact konden beginnen, moesten we eerst nog een broodje van eigen bodem eten. S O R O R had evengoed één nummer kunnen spelen en dan nog hadden we deze recensie op exact dezelfde manier geschreven. De muziek van het viertal doet wat denken aan Warpaint, met een zachte opbouw en een episch einde waarbij de gitaren zich wat in het rond laten zwieren. En zo klinkt iedere song, met een frontvrouw die erg enthousiast in het rond danst. Onderhoudend, maar om daar veertig minuten lang van te genieten, was iets te veel van het goeie.

© CPU – Leni Sonck

Ondanks de lange set van het voorprogramma, staat Porridge Radio toch stipt om negen uur op het podium, en van bij het begin is de band van plan om indruk te maken. “Born Confused” is dan ook een opener om U tegen te zeggen, vooral als je weet dat dit een van hun beter beluisterde nummers op de streamingsites is. De track zorgt er meteen voor dat je als publiek in de set wordt betrokken, zeker wanneer frontvrouw en bezielster Dana Margolin zich volledig smijt op het eind van de song en de ‘thank you for making me happy’ als een bezetene naar het publiek gooit.

En het is die inleving die van deze set een fascinerend geheel maakt, want uiteindelijk zijn de songs van Porridge Radio niet meer dan simpele indierockliedjes die heel makkelijk in het gehoor liggen. Toch zit er altijd wel een angel in, en in dit geval is dat de emotie van Margolin en haar stem. Dat kan soms heel intens overkomen, waardoor we de zangeres hard tekeer zien gaan en haar stem bijna aan gort schreeuwt, maar evengoed muzikaal is die intensiteit soms hoorbaar. Denk maar aan “Good For You”, dat live een fuzz- en noise-explosie van jewelste herbergt; iets dat je op plaat minder hoort.

© CPU – Leni Sonck

Toch probeert de band er soms ook sfeer in te steken. Zo laat de toetseniste op “Give/Take” het publiek meeklappen en kan er al eens een ludieke opmerking vanaf. Je merkt ook dat de leden onder elkaar gewoon goed overeenkomen. De groep heeft een bepaalde DIY-vibe, die heel merkbaar wordt door de manier waarop ze in Brussel geraakten. Gewoon met de trein en de metro vanuit Londen, iets wat we niet iedere band zien doen. Ook de vriendschappelijkheid onderling charmeert, zeker wanneer er problemen zijn met de gitaar en de bas op hetzelfde moment, ontstaat er hilariteit.

Naast de beste songs uit Every Bad, is er ook ruimte voor nieuwe liedjes uit de plaat die in mei verschijnt. Wat opvalt, is dat die net iets luchtiger overkomen en schijnbaar ook meer de nadruk op de synths leggen. Dat is fijn, want op die manier kan Porridge Radio ook nog iets nieuws met zijn muziek doen, zonder daarbij de scherpheid te verliezen. Zo is “Jealousy” zeker een nummer waarvan we uitkijken naar de release door de vernieuwende laag die wordt gelegd bovenop de pap die Porridge Radio ons altijd al serveerde.

© CPU – Leni Sonck

Naar het einde toe, weet Porridge Radio nog een laatste keer uit te halen. Waar het begin van de set zich vooral focuste op de leuke tracks van Every Bad, komt op het einde het krachtvoer boven water. Afsluiter “Lilac” is zo’n valse trage, die met behulp van de achtergrondzang en de noisy gitaren een soort van mystieke sfeer in de zaal kan brengen. Toch voel je nooit angst, maar ben je helemaal meegenomen in het verhaal van Porridge Radio, en dat komt doordat alles supereerlijk wordt gebracht. Nergens voel je afstand met de band: we zijn allemaal deel van het geheel.

Dat wordt nog maar eens duidelijk bij de bisronde, waarin de band slechts tien seconden wegblijft om dan doodleuk ‘we’re back’ te zeggen. Het geeft aan dat de groep gewoon heel graag op een podium staat. Afsluiter “Sweet” toont nog eens aan hoe Porridge Radio de Botanique inpakte. Een catchy nummer, verrassende intense vocals, krachtige gitaaruitspattingen en dat allemaal gebracht met een geloofwaardigheid waar vele politici nog van kunnen leren. Porridge Radio is live dus nog beter dan op plaat en we denken dat het alleen maar harder kan gaan voor de band.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Born Confused
Give/Take
Circling
Good for You
Splintered
Long
Back to the Radio
Jealousy
7 Seconds
Lilac

Waterslide
Sweet

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…
LiveRecensies

Glass Beams @ Botanique (Rotonde): The (not so) Masked Singer

Er hangt een zekere mystiek rond Glass Beams. Dit drietal uit Melbourne brengt psychedelische muziek met Indiase invloeden en weet sinds 2021…
LiveRecensies

Jersey @ Botanique (Le Musée): Dansende lampen

Rap, rapper, rapst! Wie een kaartje voor het concert van Jersey in de Botanique wilde bemachtigen moest er heel snel bij zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.