AlbumsRecensies

Benny The Butcher – Tana Talk 4 (★★★½): Harde gangsterrap op glinsterende beats

Benny The Butcher is ondertussen een gevestigde waarde in de underground rapscene. Hij is onderdeel van de hiphopgroep Griselda, een label dat door zijn neven Conway the Machine en Westside Gunn in 2012 werd opgericht. De afgelopen jaren waren er veel memorabele albums, ep’s en mixtapes afkomstig uit het Griselda geheel. Jeremie Damon Pennick oftewel Benny The Butcher is verantwoordelijk voor een aantal van deze. Met zijn derde album Tana Talk 4 breit hij een vervolg aan zijn debuutalbum Tana Talk 3 en eerdere Tana Talk-mixtapes die hij in de jaren 2000 uitbracht, toen nog als B.E.N.N.Y.

Tana is Montana Ave in het kort, de straat waar Benny groot werd gebracht. Hij groeide op in Bufallo, New York, samen met zijn broer en twee neven. Toeval of niet, ze blijken alle vier hetzelfde talent te hebben: muziek maken. Zijn broer Machine Gun Black overleed in 2006 en kon nooit doorbreken. Nu, zestien jaar later, is hij samen met Benny en Westside Gunn te zien op de cover van Tana Talk 4, wat een olieverfschilderij is van een jeugdfoto van zij drieën.

Lang moeten we nooit wachten op nieuwe muziek van de rapper. Sinds zijn debuut als The Butcher in 2018 heeft hij elk jaar al een project uitgebracht. Elk van deze wist te overtuigen en als je “Johnny P’s Caddy”, de eerste single van deze plaat hoorde, kon je er al vanuit gaan dat zijn nieuwste album het ook zou doen. Deze single met J. Cole opent Tana Talk 4 en is geproduceerd door The Alchemist, net zoals het grotere deel van het album. Ook DJ Premier, Beat Butcha en vaste Griselda-producer Daringer zijn te horen op een aantal nummers. Als je deze namen ziet, is het duidelijk hoe het komt dat de productie en de beats nagenoeg perfect zijn. De grimmige Daringer-beats en de rustige, maar glinsterende beats van The Alchemist wisselen elkaar perfect af.

Zoals gewoonlijk rapt The Butcher over drugs en het dealen ervan, maar dat is niet het enige. Hij blikt terug op zijn carrière en zijn evolutie als artiest en persoon. De features van mede Griselda-leden Conway The Machine, Westside Gunn en Blody James zijn uitstekend. Ook een verrassende samenwerking met Diddy op “10 More Commandments”, waarin hij een eerbetoon aan Biggie brengt, mag er zijn. Op “Billy Joe” heeft Benny het gevoel dat hij niet de respect krijgt dat hij verdient, waar hij eigenlijk wel een beetje gelijk in heeft. Op “Thowy’s Revenge” ligt het tempo wat hoger dan op de andere tracks en dat is te danken aan de trompetten en hoorns die te horen zijn op de Alchemist-beat. Het korte, maar krachtige “Mr. Chow Hall” is de perfecte manier om deze vierde Tana Talk-editie af te sluiten.

‘The game’ is het beste waar Benny The Butcher over kan rappen, maar op den duur wordt het een beetje omslachtig. Hoewel zijn lyrics op elk nummer subliem zijn, houden ze toch vaak eenzelfde thema aan. Er is weinig variatie aan materie die hij behandelt. Benny is natuurlijk uitzonderlijk goed in wat hij doet, maar het is altijd hetzelfde en dat al voor vier jaar aan een stuk. Je weet altijd op voorhand wat er op je staat te wachten als je aan een Benny The Butcher-album, -ep, -mixtape of wat dan ook begint. Op zich is dat niet slecht, maar inhoudelijk zou het toch al eens wat meer mogen zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de inhoud niet goed is. Alles wat je wil horen in een cokerapalbum is aanwezig. Van begin tot einde word je meegesleurd in Benny’s verhaal. Met Tana Talk 4 heeft hij alle verwachtingen ingelost en is het alleen nog maar uitkijken naar wat zijn volgende stap zal zijn.

De keuze voor The Alchemist als voornaamste producer was de beste keuze die de Amerikaanse rapper kon maken. Zijn beats en Benny’s flow passen perfect bij elkaar en deze samenwerking is zeker voor herhaling vatbaar. Ook al is het inhoudelijk soms een beetje monotoon, The Butcher bewijst toch nog maar eens dat hij bij de top van de moderne gangsterrap hoort. Griselda blijft maar aantonen dat het een van, of zelfs de beste moderne hiphopgroep is. Met Tana Talk 4 legt Benny The Butcher de lat voor zichzelf en voor andere rappers die dit jaar beter willen doen hoog.

Twitter / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Mach-Hommy - #RICHAXXHAITIAN (★★★★½): Ongrijpbaar op alle vlakken

Sommige artiesten doen er alles aan om de spotlights op te zoeken, anderen vertoeven liever wat in de luwte en komen vooral…
InstagramLiveRecensies

CORE Festival (Festivaldag 2): Hoog- en laagspanning

De tweede dag van CORE Festival begon nog warmer dan de dag ervoor. Opnieuw werden we getrakteerd op een divers programma met…
FeaturesFestivalnieuws

Negen tips voor een geslaagd CORE Festival 2023!

Het Ossegempark in Brussel is zich aan het klaarmaken voor de tweede editie van boetiekfestival CORE. Op 27 en 28 mei slaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.