LiveRecensies

Lustrous @ Afsnis: Lust voor het oor

© Kevin Vankeirsbilck

We mogen spreken over een thuismatch wanneer Lustrous op de affiche staat van café Afsnis. Sinds de release van hun ep Spiral Art in 2018 hebben ze een serieuze livereputatie opgebouwd in en rond het Gentse. Niet toevallig wordt de muziek van de Oost-Vlamingen gesmaakt in de Arteveldestad: de undergroundscene is al jaren een kweekvijver voor energieke live-acts die je meer dan eens met kleerscheuren naar huis laten vertrekken.

De steengoede single “Good Grief” (2019) bevestigde wat we eigenlijk al wisten, deze band is geen eendagsvlieg. Erkenning voor hun talent kwam er in de vorm van een selectie voor de Humo’s Rock Rally in 2020. De groep werd door niemand minder dan Stefanie Mannaerts (Brutus) gekozen om op Sound Track te spelen. Tijdens de lockdown werd gelukkig hard gewerkt aan tweede ep Bright Exploits, eentje om naar uit te kijken de komende weken. Het moet de band deugd hebben gedaan, ruim twintig minuten voor het concert begon was het gezellig drummen voor het podium. Dit betekende zweten voor er nog maar een noot werd gespeeld, gelukkig zonder irritante mondmaskers en met een frisse pint in de hand. Wie te laat was moest vanop het terras aanhoren hoe Lustrous de Afsnis omtoverde tot een oorverdovende bunker.

Het publiek kreeg meteen een mokerslag voorgeschoteld in de vorm van single “Good Grief”, waar de Gentse postpunkers vaker hun sets mee beginnen. Zanger Laurens Van Moorleghem brulde het uit, al was het bij momenten niet altijd even verstaanbaar wat hij precies zong. Toch wist de frontman ons volledig in te palmen met zijn présence. Het deed wat denken aan wijlen Mark Lanegan, statisch achter zijn microfoon, maar allesbehalve saai om naar te kijken. Wanneer Van Moorleghem je aankijkt, lijkt hij een beetje op een jonge Stellan Skarsgård.

Het moment waar we vooral naar uitkeken, waren de nieuwe nummers die te horen zullen zijn op volgende ep Bright Exploits. De heerlijke baslijn op “Boos” bleek een ideale voorzet om op te bouwen richting een explosief einde. Gitarist Kenzo Gyselink creëerde met zijn uniek gitaarspel een wondermooi contrast door de hoge tonen op zijn gitaar meesterlijk te laten schreeuwen tegenover de diepe bas en drums van de strakke ritmesectie.

Wat opvalt bij de nieuwe nummers, zeker als het gaat over “Glue” en “Zez”, is de nieuwe sound waarmee de band een andere muzikale richting opgaat in vergelijking met de postpunk van eerste ep Spiral Art. Lustrous lijkt zo meer het pad te bewandelen richting een mengelmoes van garagerock overgoten met een stevig punksausje. De tempowisselingen werden duidelijk gesmaakt door het publiek, een Italiaanse dame ging zelfs op haar kruk staan en slingerde haar armen heen en weer op maat van de muziek.

Eindigen deden de Oost-Vlamingen met “So It Goes”, een nummer waar vooral Van Moorleghem en de ritmesectie complimenten voor verdienen. Het fuzzy geluid van de bas samen met het gedreun van de drums werden perfect aan elkaar gezongen met catchy zanglijnen van de Lokerse frontman. De ideale afsluiter voor een heerlijk avondje zweten in een van de plezantste cafés van Gent. Meer van dit graag!

Als je Lustrous live wilt ervaren – gewoon doen – kan je ze in muziekclub De Zwerver aan het werk zien als support act van Bambara op 16 maart. En nu verder ongeduldig wachten op de release van de nieuwe ep…

Facebook / Instagram / Website

Setlist:
Good Grief
Pink
Fine
Spiral
Boos
Glue
Zez
So It Goes

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Lounge Society - Tired Of Liberty (★★★★★): Debuutalbum voor de geschiedenisboeken

In een genre waar topbands als Fontaines D.C., IDLES en Viagra Boys de dans bepalen, is het als nieuwe band niet altijd…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Dog Race - "Terror"

Om de zoveel tijd duikt er in het muzieklandschap weer een nieuw postpunkbandje op, en zo kunnen we deze keer kennismaken met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Cool Greenhouse - "Hard Rock Potato"

Laat je niet in de maling nemen, The Cool Greenhouse is noch een hardrockband, noch een band die draait rond de favoriete…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.