Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jon Hopkins – “A Gathering of the Tribe”

© CPU – Chris Stessens

We kennen de naam John Hopkins tegenwoordig vooral van de wereldwijde corona-updates die de gelijknamige universiteit uit Baltimore maakt. Toch verdwaalt de muzikant Jon Hopkins verre van in de obscuriteit, gezien zowat de helft van de nummers op zijn dozijn platen (waaronder ook samenwerkingen en liveopnames) de kaap van een miljoen streams overschrijden. De tweeling Immunity uit 2013 en Singularity uit 2018 kon op heel wat kritische bijval rekenen vanwege hun sfeervolle en slimme electronica. Daarna verliet de Londenaar het terrein van de spirituele clubmuziek om meer klassiek geïnspireerde soundscapes te produceren. Zo begon de Brit zijn derde decennium met de release van zijn zesde album Music for Psychedelic Therapy, waarbij geen enkel slagwerk meer te horen viel.

“A Gathering of the Tribe” staat los van zijn recentste album, maar gezien de stijl had het er gerust bij kunnen staan. Er gebeurt niet zo veel en hetgeen er gebeurt, is niet revolutionair. Het gaat hem meer om de openbarende boodschap die de betrokkenen willen uitdragen. Het nummer is geschreven voor esoterisch schrijver Aubrey Marcus en vergezelde al een animatiefilmpje van Aldous Massie. Hier leest Marcus een hoofdstuk uit de bestseller The More Beautiful World Our Hearts Know Is Possible van Charles Eisenstein uit 2013. De zelfverklaarde geluidsalchemist en medicijnenvrouw Vylana Marcus ondersteunt Hopkins en haar echtgenoot met subtiele achtergrondzangen. Zonder illustraties en proclamaties voelt de muziek halfweg bijzonder ijl aan. De monolitische ambience klinkt als de verpletterende stilte van de kosmische ruimte. Zelfs Brian Eno zou onder de indruk zijn. We zijn even sprakeloos maar kunnen daardoor alvast bemerken dat Hopkins in zijn opzet is geslaagd!

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

168 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Brian Eno - FOREVERANDEVERMORE (★★★★): Meesterlijke gids tussen utopie en dystopie

Wanneer Brian Eno nieuw werk aankondigt en daarbij vertelt dat hij de hele plaat ook zal zingen, gaat ons muzikale hart net…
LiveRecensies

Jon Hopkins @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Mokerslag

Sinds 1 april 2020 werd het optreden van Jon Hopkins niet één of twee, maar slechts drie keer de toekomst in geschoven….
Nieuwe singles

Nieuwe single HAAi & Jon Hopkins - "Baby, We're Ascending"

Er zijn zo van die woorden die beter passen in de ene context dan in de andere. Op het strand zou HAAi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.