AlbumsRecensies

The Lumineers – BRIGHTSIDE (★★★): Het gekende recept weet niet te overtuigen

Wesley Schultz en Jeremiah Fraites vormen samen reeds geruime tijd de folkband The Lumineers. Hun carrière kende een vliegende start, want op hun debuutalbum The Lumineers stond meteen al de meesterhit “Hey Ho”, en ook op hun tweede album Cleopatra hadden ze met onder andere “Ophelia” opnieuw zeer hitgevoelig materiaal in handen. Helaas verloor de groep in 2019 heel wat overtuigingskracht door het matig album III uit te brengen. Toch kende de fanbase recent een enorme boost, doordat “Ophelia” herontdekt werd op het platform TikTok.

Door de herontdekking was de belangstelling voor BRIGHTSIDE erg groot. De vraag is of de band met hun vierde worp het niveau van hun eerste twee albums kan halen. In de aanloop naar deze release werden met titeltrack “BRIGHTSIDE“, “A.M. RADIO” en “BIG SHOT” reeds drie singles op de wereld losgelaten. Geen van die singles viel tegen, maar een uitschieter zat hier vooralsnog niet tussen.

Variatie is wat op elk album van de Amerikanen terug te vinden is, en ook op deze nieuwe telg is dat niet anders. Hoewel de band slechts uit twee personen bestaat, bewijzen Fraites en Schultz dat je met de combinatie van gitaar en piano veel kan doen. Tijdens het sfeervolle “WHERE WE ARE” ligt de focus op de piano en de stem, en zorgt de overige instrumentatie voor de gezapige opbouw. “NEVER REALLY MINE” is enkel zang en een elektrische gitaar, waar later de drum nog zijn steentje bijdraagt in de opbouw naar de climax. Door op verschillende manier hun instrumenten te verkennen, slagen de heren uit Denver erin verschillende sferen te creëren en gaat dit album op geen enkel moment vervelen.

De variëteit kan er echter niet voor zorgen dat dit een topalbum wordt. Niet alle nummers weten te overtuigen. Zo komt “ROLLERCOASTER”, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, nooit echt van de grond en blijft het hangen. We missen hier daadkracht. Ook het nummer “BIRTHDAY” geeft weinig reden tot vieren. Hoewel het veelbelovend van start gaat met een aangename zanglijn en tof gitaarspel, weet het uiteindelijke refrein te weinig te overtuigen. Daarnaast missen we een echte climax, terwijl we nochtans potentieel voelen.

Afsluiter van het album “REPRISE” weet wel te overtuigen. Het klinkt vol, dankzij mooi pianospel, bijpassende zang en een goed ondersteunde drum en basgitaar. De bridge laat het nummer even gas terug nemen, waarna het geheel naar het einde zweeft. Globaal gezien weten The Lumineers met BRIGHTSIDE niet te scoren. Er is geen enkel nummer dat hoge toppen weet te scheren, hoewel de band in het verleden reeds meermaals bewees dat dit toch tot hun mogelijkheden behoort. Gelukkig zijn veruit de meeste nummers wel nog steeds van degelijke kwaliteit, volgens hun gekend recept. Veel nieuwe zieltjes zullen met dit vierde album wel niet gewonnen worden.

De tour om dit nagelnieuwe album voor te stellen komt eveneens langs België en Nederland. Op 19 februari 2022 wordt er in de Lotto Arena te Antwerpen gespeeld. Een dag later staat de groep in de AFAS Live in Amsterdam.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 4): Muzikale hoogmis

Aan alle mooie festivals komt een einde, en zo ook aan Rock Werchter in 2023. Na eerdere leuke dagen in het kader…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single David Kushner - "Daylight"

Wie nog nooit op TikTok heeft gescrold, hoorde hoogstwaarschijnlijk ook nog nooit de naam David Kushner. Voor de anderen onder ons was…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Red Hot Chili Peppers, The War On Drugs, Machine Gun Kelly en 21 anderen naar Pinkpop 2023

De aankondigingen voor Pinkpop worden elk jaar ook in ons land nauwgezet in de gaten gehouden, want het Nederlandse festival deelt vaak…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.