Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wiegedood – “Carousel”

@ CPU – Mathias Verschueren

Omwille van de gruwelijke gebeurtenissen binnen de black metal inner circle bleef het blackmetalgenre jarenlang iets dat men – zogezegd – enkel binnen een Scandinavisch klimaat kon produceren. Dat is evenwel nooit het geval geweest. Zelfs in het warme Griekenland weet bijvoorbeeld Rotting Christ al sinds 1987 ijselijke blackmetal te maken. Hier bij ons ging die eer in 1989 aan Ancient Rites. Het ouderdomsdeken van de Belgische blackmetal mag intussen de fakkel doorgeven aan Wiegedood. In het kielzog van de Church Of Ra-gemeenschap wist deze band zich per album hogerop te werken binnen zowel het metal- als alternatieve circuit. Net zoals Amenra sluit ook Wiegedood een albumcyclus af. Daar waar Amenra de Mass-reeks afsloot met De Doorn (2021), wordt De Doden Hebben Het Goed-trilogie beëindigd met There’s Always Blood at the End of the Road. Hoe dat bloedspoor klinkt, hoorden we reeds op “Nuages” en “FN SCAR 16“.

Eerlijk is eerlijk, Wiegedood zal nooit of te nimmer muzikale compromissen sluiten. De gortige razernij van de vorige singles gaat lustig voort op “Carousel”. Gitarist Gilles De Molder – tegenwoordig ook bekend als Siem Reap – verkent zijn gitaarhals van kop tot teen. Dat maakt dat de single geen spek voor de bek is voor de occasionele metalliefhebber. Zelfs wie dat niet is, moet zijn/haar hoofd erbij houden want de track bezit toch verrassende elementen. In plaats van een eindeloos arsenaal aan schreeuwlelijke screams op ons af te schieten, laat Levy Seynaeve zijn stem af en toe echoën door een didgeridoo-achtig geluid. Op het laatste kwartstuk wordt de productie plotseling ook zeer lo-fi. Of dat een ode is aan de blackmetalpioniers die hun muziek maakten in vochtige kelders, laten we in het midden. Feit is wel dat Wiegedood er opnieuw in geslaagd is om volgens zijn eigen wetten het purisme te verdrijven uit een, naar oorsprong, conservatief genre.

Het Amerikaanse Century Media Records releaset There’s Always Blood at the End of the Road op vrijdag 14 januari. De week erop zou Wiegedood een exclusief Belgische releaseshow spelen in de AB Box. Door de gekende redenen wordt die show verplaatst naar een datum in het voorjaar. De Texaanse hardcoreband Portrayal of Guilt blijft van de partij als voorprogramma.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Jera on Air 2024 (Festivaldag 4): Kers op de mislukte taart

Vier dagen Jera on Air… dat is eigenlijk anderhalf etmaal te veel. Voor de dertigste verjaardag boekte de organisatie er nog een…
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2024 (Festivaldag 3): Duivelsgekte

Normaal gesproken zou de derde dag van een festival wat moeizamer verlopen, maar op Graspop was de sfeer dit keer exceptioneel goed….
AlbumsRecensies

Alcest - Les Chants De L’Aurore (★★★★): Een schouwspel tussen licht en donker

Alcest probeert al sinds begin dit millennium de grenzen van het blackmetal genre af te tasten. Door het toevoegen van melodieuze ingrediënten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.