AlbumsFeatured albumsRecensies

DOPE LEMON – Rose Pink Cadillac (★★★): Koala’s slapen ongeveer twintig uur per dag

Een dertigtal jaar geleden werd op een zonnige lentedag in het land der kangoeroes en boemerangs een lief jongetje geboren. Als tweede in rij volgde Angus zijn zus Julia op bij de uitbreiding van de familie Stone. Broer en zus groeiden op in de schaduw van het imposante operagebouw van het, zoals Dory het zo mooi kan uitspreken, ‘Sydney’. Dat gebouw moet duidelijk een blijvende indruk hebben nagelaten, aangezien de twee jaren later als muziekgoden de wereld veroveren. Meest gekend als duo, maar ook afzonderlijk hebben beide artiesten al een mooi repertoire opgebouwd. Zo bracht Julia vorig jaar haar derde album Sixty Summers uit. Angus was daarbij precies wat jaloers op zijn grote zus, want ook hij komt nu met een derde album onder zijn pseudoniem DOPE LEMON. Goeie genen dus daar bij de Stones!

We vermoeden dat Angus’ spirit animal een koala is. Niet zozeer omdat hij in Australië geboren is en er misschien zelfs wat trekjes van wegheeft, maar wel omdat we eigenschappen van het diertje in zijn muziek terug zien komen: alles op ’t gemakje. DOPE LEMON staat dus gekend om zijn chilliewillie vibes en dat is op zijn nieuwe album Rose Pink Cadillac niet anders. In feite vat het meteen het volledige album samen, maar omdat we jou als lezer niet willen teleurstellen met slechts anderhalve alinea, zullen we er toch nog wat dieper op ingaan in dit artikel.

Beeld je even in: het is zondagochtend, je hebt lekker lang uitgeslapen, doet je gordijnen open en je ziet een blauwe hemel. Je gaat naar de keuken, zet een koffietje en ploft met de weekendkrant of je favoriete puzzelboekje in de zetel naast het raam waar de ochtendzon heerlijk door naar binnen straalt. Een momentje voor jezelf waarin je volledig tot rust wil komen. Dat is zowaar het ideale moment om dit album op te leggen, want we kunnen er niet onderuit dat het creëren van een ontspannen sfeer nu net de sterkte van Angus (en in feite ook Julia) Stone is. Een sterkte, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om jezelf te verliezen in die relaxedheid. Daar laat Angus af en toe toch enkele steken vallen. Waarmee we niet bedoelen dat dit album per se saai is, soms dwaalt onze interesse gewoon wat af. Een beetje zoals een koala die af en toe eens indommelt terwijl hij op een eucalyptustakje knauwt.

Momenten waarop het DOPE LEMON wel lukt om onze aandacht te behouden, zijn wanneer hij zijn gitaarwerk bovenhaalt. In meerdere van de nummers horen we elektronisch bewerkte rifjes, soms iets steviger, zoals in “Stingray Pete” of “God’s Machete” (bovendien één van de betere nummers op het album), dan anders. Naast gitaren wordt onze interesse ook opgewekt wanneer nummers elementen van andere genres bevatten. In “Howl With Me” horen we bijvoorbeeld een duidelijke latino vibe, die ons soms toch overtuigt om dat puzzelboekje even aan de kant te leggen en een kort dansje te doen naast onze zetel.

Bij het luisteren naar Rose Pink Cadillac hebben we het gevoel dat Angus toch wel wat meer in zijn mars heeft. De koning der chill maakt zich er soms wat makkelijk van af. Hoewel de titelsong en ook openingstrack van het album veelbelovend was, had Stone toch soms een versnelling hoger mogen schakelen in zijn brainstormsessies naar nieuwe nummers. Het mist hem in wat originaliteit en uniciteit. We vermoeden ook wel dat het niet meteen de intentie was van onze favoriete koalabeer om met dit derde album de muziekindustrie omver te blazen en hij gewoon voor de lol wat liedjes heeft geschreven nu hij door de coronapandemie toch maar vastzit op zijn eiland en niets beters te doen heeft. Voor DOPE LEMON is Every Day dan ook een Holiday.

DOPE LEMON speelt (als alles goed gaat) op 12 maart in Het Depot en op 15 maart in de Trix.

30 posts

About author
Meestal een blij (en dansend) beertje!
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
AlbumsRecensies

DOPE LEMON - Kimosabè (★★★): Angus moet helemaal niks

Er was een tijd waarin we Angus Stone standaard naast zijn zusje Julia op het podium zagen staan, maar dat is ondertussen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dan Sultan - "Fortress" (feat. Julia Stone)

Er zijn zo van die artiesten die in hun thuisland gigantisch populair zijn, terwijl de rest van de wereld met moeite van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.