banner

FeaturesFestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjes

Dit zijn de grootste kanshebbers voor Pukkelpop 2022!

© CPU – Ymke Dirikx

Het had een unicum kunnen zijn in 2021: Pukkelpop op volle capaciteit met internationale acts. Ondanks dat het achteraf gezien misschien toch werkelijkheid had kunnen worden, maakten de regeringen het het Limburgse festival onmogelijk om door te gaan. In ruil kregen we weliswaar het Pukkelpopkwartier, maar dat zal volgende zomer hopelijk voor goed verleden tijd zijn. Pukkelpop 2022 wordt er eentje zoals we het altijd al gewoon waren. De afgelopen weken maakten er dan ook al heel wat Europese festivals (die plaatsvinden in de periode augustus – september) al heel wat artiesten bekend, dus kregen we al een mooi beeld van wie er tourt tijdens Pukkelpop. Officiële bevestigingen vanuit Kiewit kregen we nog niet, maar om de spanning er een beetje in te houden en de verwachtingen hoog te houden, zetten we al die bands graag eens op een rijtje.

Headliners

Arctic Monkeys

© CPU – Bert Savels

We gaan er geen doekjes om winden: het is slechts een kwestie van tijd voor Pukkelpop de komst van Arctic Monkeys aankondigt. Zonder de afgelopen jaren maar één nummer uit te brengen (Tranquility Base Hotel + Casino dateert al van 2018), is de band rond Alex Turner de laatste weken alomtegenwoordig. Reden? Er ligt een nieuwe plaat klaar, die in het voorjaar van 2022 het levenslicht zal zien. Daarbovenop werden er al heel wat Europese festivalshows in augustus en september aangekondigd, die wel heel hard lijken te hinten richting een tussenstop in Kiewit (en Biddinghuizen). Het ziet er dus naar uit dat een van de vier Pukkelpopdagen zal worden afgesloten met hits als “R U Mine?“, “505” en “I Bet You Look Good on the Dancefloor“!

Dua Lipa

© CPU – Bert Savels

In mei staan er nog twee Sportpaleizen op de planning, maar in de zomer trekt Dua Lipa wederom op tour doorheen Europa. Dan zijn het weliswaar geen arena’s, maar festivalpodia die de Britse popster onveilig zal maken. De afgelopen weken werd ze zo al bevestigd voor Sziget (Hongarije) en Roskilde (Denemarken). Gezien dat andere grote festival Rock Werchter op vlak van headliners zo goed als volzet is en Dua Lipa een uitstekende band heeft met de Main Stage van Pukkelpop, ziet het ernaar uit dat de match ook in 2022 wel eens voor vonken kan zorgen. Aan ‘nieuwe’ plaat Future Nostalgia zal het in elk geval niet liggen!

Stromae

© joostvh.be

Stromae is terug! Het moet zowat een van de grootste nationale muzieknieuwtjes van het jaar zijn. Met “Santé” bracht hij enkele weken geleden zijn eerste streepje nieuwe muziek in bijna acht jaar uit, en dat zou zelfs de eerste single van zijn nieuwe plaat zijn. Hoe dan ook zal Paul van Haver ook de festivalpodia onveilig maken, met in eigen land al een plekje op de affiches van Werchter Boutique en Les Ardentes. Tegenwoordig is onze landgenoot aan die paar Belgische shows een heuse Europese festivaltour aan het breien, met shows in Frankrijk, Portugal, Spanje, Polen, Zwitserland, Hongarije en Italië. We hopen in elk geval dat we de opvolger van racine carée ook in Kiewit mogen bewonderen.

Tame Impala

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het is nog maar van 2019 geleden dat Tame Impala de Main Stage van Pukkelpop afsloot, maar eerlijk? Er zat die avond werkelijk niets mee. De band rond Kevin Parker kon The Slow Rush op dat moment nog niet aan zijn discografie toevoegen en teerde bijgevolg vooral op oud materiaal en alsof dat nog niet genoeg was, viel de regen van de eerste tot de laatste noot met bakken uit de lucht. Het gevolg was dat de Australiërs voor een zowat lege weide stonden op te treden, al was wat op het podium gebeurde wel van een fantastische makelij. Nu er eindelijk nieuw materiaal is, kan Tame Impala na de coronacrisis op volle kracht op pad, met ondertussen al enkele bevestigde Europese festivaldata. Wij hopen in elk geval dat we opnieuw getuige mogen zijn van de geweldige liveshow van de band, maar dan heel graag in droge omstandigheden.

Bastille

© CPU – Chris Stessens

Dat Bastille en Pukkelpop twee handen op een buik zijn, hoeven we je na de vele passages niet meer te vertellen. Dat het ondertussen al bijna vijf jaar geleden is sinds de Britten op de Main Stage stonden, is op zich wel opmerkelijk te noemen, gezien ze stilletjes aan in de rol van huisband zijn gerold. De kans dat daar in 2022 verandering in komt, is weliswaar reëel. Dan Smith en zijn kompanen hebben met Give Me The Future namelijk een nieuwe plaat klaarliggen, waarmee ze daarbovenop ook nog eens in Vorst Nationaal staan. Normaal gezien doet de band het Sportpaleis aan, dus een kleinere zaal wijst misschien wel op een nog aan te kondigen festivalshow. Bastille heeft weliswaar nog niet heel veel shows aangekondigd, maar een weekje voor Pukkelpop staan de mannen in hun thuisland. Ze zijn dus in de buurt!

The Chemical Brothers

© CPU – Matthias Engels

The Chemical Brothers op Pukkelpop is elk jaar wel een geruchtje, maar in 2020 werd het eindelijk bijna werkelijkheid. Toen werd het Britse dj-duo namelijk bevestigd voor het Nederlandse Lowlands, dat traditiegetrouw in hetzelfde weekend plaatsvindt. Door de coronacrisis ging dat feestje vooralsnog niet door, maar een festival kan natuurlijk niet zomaar onder een contract uit. Het feit dat de mannen de afgelopen maanden met nieuwe muziek naar buiten kwamen die wederom klinkt alsof het grote weides aan het dansen kan krijgen, zorgt er alleen maar voor dat het Pukkelpop-gerucht in leven blijft.

London Grammar

© CPU – Joost Van Hoey

Voor London Grammar geldt eigenlijk hetzelfde verhaaltje als bij The Chemical Brothers. In 2019 zaten ze bij de eerste bevestigingen van Lowlands, maar een bevestiging voor Pukkelpop liet op zich wachten. Nu spelen er weliswaar een aantal nieuwe factoren in het voordeel van het Limburgse festival, want de band rond Hannah Reid heeft met Californian Soil een nieuwe plaat uitgebracht en trekt daarbovenop in augustus met Coldplay door verschillende Europese landen. De Britten staan in dat kader daarentegen wel al twee keer in het Koning Boudewijnstadion, maar dat sluit een derde tussenstop in ons land daarom niet helemaal uit.

Bring Me The Horizon

© CPU – Nathan Dobbelaere

In datzelfde rijtje: Bring Me The Horizon. Ook hier zijn er op dit moment nog meer redenen om Oli Sykes en co in 2022 op Pukkelpop te verwachten. Zo staat de band in februari in de Lotto Arena (wat vaak wijst op een festivalshow later dat jaar), is er in het POST HUMAN-kader heel wat nieuwe muziek én staan er gedurende de hele zomer al een aantal festivalshows doorheen Europa op de tourposter. Doe daar nog eens bij dat de Britten zich de afgelopen jaren steeds meer als een festivalband wisten te profileren en je krijgt een reeks goeie argumenten waarom ze volgende zomer in Kiewit zullen staan.

Editors

© CPU – Nathan Dobbelaere

En dan is er nog het verplichte nummertje: Editors. De band die je in België jaarlijks kan zien, kan ook op Pukkelpop opduiken. Een duidelijke reden daarvoor hebben we weliswaar niet – er staat nog maar één festivalshow op de planning – maar met nieuw materiaal in het verschiet en het feit dat het ondertussen al van februari 2020 geleden is dat we Tom Smith en zijn mannen op vaderlandse bodem aan het werk konden zien, is voor menig festivalorganisatie al reden genoeg om de band te boeken. Of de doorsnee Pukkelpop-ganger er nog op zit te wachten laten we in het midden, maar weet dat het áltijd een mogelijkheid is.

Meer Moois

Anders dan bij andere Belgische festivals, heb je op Pukkelpop áltijd het gevoel dat je iets mist. Dat komt dan ook doordat er een kleine tien podia op de weide van Kiewit staan. Er is dus voor ieder wat wils en daardoor is er bijgevolg ook heel wat kwaliteit te ontdekken. De headliners hebben we ondertussen al gehad, maar op Pukkelpop moeten grote tenten als de Marquee, Dance Hall of de Club en zelfs de Main Stage de hele dag gevuld worden. Ook daar kijken we nu al reikhalzend naar uit, want er lijkt heel wat moois aan te komen!

© CPU – Bert Savels

Net doordat er al zoveel festivals in augustus en september heel wat namen op de affiche hebben staan (Sziget, Rock en Seine, All Points East…) is er vandaag de dag al een bijzonder duidelijk beeld van welke bands er op tour zijn in die periode en bijgevolg dus ook op Pukkelpop kunnen langskomen. Veel van die artiesten brachten dan ook nog eens nieuwe muziek uit tijdens de afgelopen coronaperiode, of hebben een nieuwe plaat in het verschiet, waardoor de kansen nog wat groter worden. Zo brachten bijvoorbeeld IDLESJames Blake, de prettig gestoorde YUNGBLUD, Jungle en Disclosure heel wat nieuwe muziek uit, die ze in het voorjaar al voorstellen in een Belgische concertzaal, maar schijnbaar ook op een festivalweide zullen voorstellen.

Nu er licht aan het einde van de lange donkere tunnel lijkt te komen, is dat voor heel wat bands ook het startschot om uit een lange winterslaap te komen. Zo brachten bijvoorbeeld Sigrid en Foals al eerste voorsmaakjes van een nieuwe plaat op de markt, maar werkt ook een Lewis CapaldiAlan WalkerWoodkid of George Ezra in alle stilte aan nieuw materiaal. Een ding hebben ze daarbovenop nog gemeen: er staan al een handvol festivalshows op de planning.

© CPU – Jan Van Hecke

Het belooft dus wederom een interessant jaar te worden voor Pukkelpop, want de vijver met grotere namen zit bomvol. Touren door Europa in de juiste periode: Kraftwerk, FKJ, het Britse enfant terrible slowthai, Chet Faker, de comeback van Beach House, The National, het Australische King Gizzard & the Lizard Wizard, Oasis-frontman Liam Gallagher, Madness, Tom Grennan, vriendelijke reus Strand of Oaks, Inhaler, Fleet Foxes, Michael Kiwanuka en zelfs Slipknot. Het zouden stuk voor stuk bands kunnen zijn die een hoge spot kunnen innemen op de Main Stage, in de Marquee, Club, Lift of Castello. Voor sommige bands lijkt zo’n tent dan ook een match made in heaven, want een slowthai of een King Gizzard kan in de Club een van de meest legendarische shows van het weekend neerzetten.

Een beetje lager op de affiche is er ook nog plaats voor heel wat moois, zoals de jonge Joy CrookesGreentea Peng, fenomeen Little Simz, Naty Peluso of Japanese Breakfast die op de rand van hun finale doorbraak staan. In datzelfde rijtje krijgen we ook een aantal meer gevestigde waarden als Caribou, Jon Hopkins, de comeback van Hot Chip, Lianne La Havas, popzangeressen Mabel en Mahalia, Channel Tres, Wolf Alice, het immer positieve Parcels, The Blaze, Noorse bosnimf AURORA, Declan McKenna, DIIV, de Duitse marching technoband Meute, Pusha T, Kurt Vile & The Violaters, de breekbare muziek van Perfume Genius, BADBADNOTGOOD, de vuile Britten van Sleaford ModsAldous Harding, Milky Chance, gitaargodin Anna Calvi en Joan As A Police Woman.

Te ontdekken talenten

© CPU – Larissa Zenner

Het fijne aan Pukkelpop is, dat het festival met zoveel podia gigantisch uitgebreid kan programmeren. Dat gaat van talentvolle en opkomende rappers en punkbands in de Lift, over prachtige indierock en -pop in de Club, tot het verleggen van je experimentele grenzen in de Castello. Overal valt er wel iets te beleven en laat er nu toevallig ook een karrenvracht aan fijne opkomende bandjes zijn die komende zomer op tour trekt. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen genieten van beabadoobee, Giant Rooks, BBC Sound of…-winnaars Arlo Parks en Pa Salieu, NewDad, Black Honey, de zeemzoete stem van Jade Bird, de opzwepende indiepopmuziekjes van Remi Wolf, Sevdaliza, Los Bitchos en Alice Merton, Jenny Beth, supertalent Gabriels, Lucy Dacus, Holly Humberstone, Wet Leg of Berwyn.

Daarnaast zullen er ook genoeg mogelijkheden zijn waarop er gedanst kan worden. Gaande van het rustig met je heupen wiegen, tot het helemaal wild gaan op knallende beats. Denk aan namen als Fred Again.., Yung Lean, Yves Tumor & It’s Band, Mall Grab, TOKIMONSTA, Bob Moses, Honey Dijon, John Talabot, TSHA, Bob Vylan, HAAi, Alex G, Apashe, NGHTMRE, Yellow Days, Tommy Cash en de fantastische Kelly Lee Owens. Binnen het meer dromerige en zwoelere genre kan je rekenen op Malik Djoudi, Princess Nokia, Floating Points, Lola Marsh, indrukwekkende Franse acts als L’Impératrice en La Femme, Caroline Polachek, allerkunner Jack Garratt, Oscar Jerome, Little Dragon, KOKOROKO, Cassandra Jenkins, KOFFEE, Indigo de Souza, TAAHLIAH, Sons of Kemet, de kosmische jazz van The Comet Is Coming en Low.

@ CPU – Mathias Verschueren

De liefhebbers van de hardere gitaren schudden ongetwijfeld met hun hoofd nadat ze bovenstaande namen lazen, maar geen paniek! Ook voor jullie tourt er heel wat moois. Zo zien we doorheen Europa nu al namen als Fontaines D.C., Clutch, de gestoorde bende van Viagra Boys, IceAge, Blossoms, The Lathums, de comeback van Parquet Courts en Ty Segall voorbijkomen. Is de honger daarmee nog niet gestild? Wel, ook Molchat Doma, The Murder Capital, Lime Cordiale, Dry Cleaning, Crack Cloud, Joe & the Shitboys, Palaye Royale, Yard Act, shame en Working Men’s Club zijn in de zomer van 2022 op pad!

De Lage Landen

Als er één festival is dat door de jaren heen de reputatie heeft opgebouwd om jonge (en oudere) Belgische en Nederlandse artiesten een podium te bieden, dan is dat zonder twijfel Pukkelpop. Van winnaars van De Nieuwe Lichting tot namen van Sportpaleiscapaciteit… allemaal verdienen ze hun plekje op de Limburgse affiche. Een groot deel van die bands passeert natuurlijk al op de openingsavond, maar ook tijdens de rest van het weekend passeert er veel moois van eigen kweek.

© CPU – Nathan Dobbelaere

In tegenstelling tot wat vorig jaar de bedoeling was, ligt de focus in 2022 niet meer per se op bands van eigen bodem, maar dat betekent niet dat er geen Belgische en Nederlandse bands zullen staan op Pukkelpop. Zo werd de afgelopen maanden meer dan duidelijk dat Bazart te popelen staat om zijn spot van de afgelopen jaren terug te komen opeisen, maar stonden ook Balthazar, kersverse mama Eefje de Visser, Froukje, de Limburgers van The Sore Losers, Millionaire, Whispering Sons en DIKKE, High Hi, het knotsgekke The Subs, Slow Crush, Netsky, Zwangere Guy (en/of STIKSTOF), SONS, dj-aan-huis Charlotte De Witte, dEUS, Compact Disk Dummies, DIRK., Ronnie Flex & the Fam en Intergalactic Lovers, dat op het Pukkelpopkwartier nog een fantastische show neerzette, op de affiche.

Het zou dus zomaar eens kunnen dat we al die ondertussen gevestigde waarden terugzien, maar er is ook tal van nieuw en opkomend talent dat anno 2022 die plaats op Pukkelpop zeker verdient. Denk bijvoorbeeld aan een Charles, Limburgers Chibi Ichigo en The Haunted Youth, Yong Yello, Goldband, S10Freddie Konings of de gitaren van Ramkot. Hou dan nog eens in het achterhoofd dat zowel Coely als Angèle in de nabije toekomst nieuw materiaal uitbrengen en je hebt wederom het beste wat de Lage Landen te bieden hebben op je affiche staan.

Elke band, artiest of dj die je in bovenstaand artikel terugvindt, is op tour in de periode waarin Pukkelpop traditiegetrouw plaatsvindt. Hou er rekening mee dat er vooralsnog geen enkele band officieel werd bevestigd en dat dit slechts een beeld geeft van wie er naar Kiewit kan komen. Kanshebbers zijn het dus stuk voor stuk, maar daarom zal niet elke band effectief op de affiche van Pukkelpop belanden.  Wanneer het festival precies plaatsvindt is op dit moment nog onduidelijk, maar daar zal in de nabije toekomst zeker en vast verandering in komen. Tot dan kan je terecht op de website van Pukkelpop!

1050 posts

About author
't is oke.
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.