Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Loop – “Halo”

© Simon Holliday

Het is al zo lang stil rond Loop dat we stilaan vergeten waren dat deze band nog bestond. Legendes zeggen dat Robert Hampson bij het begin van zijn band in 1985 slechts vier akkoorden beheerste. De donkere sound van de Londonse act is zeker schatplichtig aan protopunk garage-experimenten zoals die van The Stooges. De oorverdovende dissonantie en primitieve ritmes waren voor de rockscene van die tijd echter heel ongebruikelijk. De eerste plaat van Loop uit 1987 effende wel mee de weg voor bekendere spacerockbands zoals Spaceman 3 en Galaxie 500, die pas later debuteerden. Na drie albums en vele ledenwissels besloot Hampson in 1991 solo te gaan. In 2014 blies hij de bandnaam echter nieuw leven in, zij het met totaal andere kompanen. Array 1 was de ep die samen met een tour werd aangekondigd. Hier werd de klassieke stijl van Loop gecombineerd met het experimentele dronekarakter van soloproject Main.

Een vierde album zit na 32 jaar nu eindelijk ook in de pijplijn. Sonancy is voorzien voor 11 maart 2022 en bevat wellicht tien volwaardige ruimtewandelingen. “Halo” is de eerste single en voelt best gewoontjes aan binnen het genre. Frontman Hampson zei in een interview dat het nieuwe werk stilistisch gezien erg verschilt van vorige worpen, maar wij vinden het nog steeds best retrofuturistisch klinken. Het nummer is opgebouwd rond één akkoord, met vage gitaaraanvallen langs een uitgestrekte beat. De vocals komen precies uit Star Trek en zorgen voor wat afwisseling in de ritmische sneeuwbal. De oude psychedelische leads lijken vervangen te zijn door een formule die nu meer naar postpunk neigt, al valt het nog te bezien of dat zich vertaalt in meer vitaliteit. Voorlopig zijn we slechts gedeeltelijk overtuigd.

Facebook / Website / Instagram / Twitter

Tracklist van Sonancy:
01 “Interference”
02 “Eolian”
03 “Supra”
04 “Penumbra I”
05 “Isochrone”
06 “Halo”
07 “Fermion”
08 “Penumbra II”
09 “Axion”
10 “Aurora”

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

131 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Mia Nicolai - "Dream Go"

Ze heeft nog maar een paar uitgebrachte singles, en toch belooft de Nederlands/Russische zangeres Mia Nicolai snel te worden opgepikt bij het…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe singles Balming Tiger - "JUST FUN!" & "LOOP?"

Sinds de release van hun debuutalbum op SoundCloud in 2018 bracht Balming Tiger elk jaar nieuwe muziek uit en zo kregen we…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

De vijf van "Den Beir" - 35

Eind van de week betekent bij ons een kleine round-up van een vijftal liedjes die we verder niet besproken hebben. Toch zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.