AlbumsFeatured albumsRecensies

Elbow – Flying Dream 1 (★★★★): Muzikale liefdesbrieven

Sommige mensen slagen er wonderwel in om ongeziene uitdagingen perfect naar hun hand te zetten. Zo wist ook Elbow in het afgelopen anderhalf jaar heel wat moois te verwezenlijken. Tijdens de lockdown in 2020 nam de groep op afstand van elkaar enkele publieksfavorieten opnieuw op, die verschenen onder de noemer elbowrooms. Daarmee erkende de band de nood van hun publiek aan meer geruststellende muziek. De bandleden bleven elkaar daarnaast voortdurend nieuwe muziekfragmentjes sturen vanuit hun thuisstudio’s. ‘Little love notes’, zoals de band ze zelf noemt. Al die muzikale liefdesbriefjes vormden uiteindelijk tien nieuwe nummers. Het viertal kwam samen in het Royal Theatre in Brighton om samen te repeteren en het nieuwe album op te nemen. Het theater had nog nooit eerder zo lang leeg gestaan, maar gelukkig was Elbow daar om het toch even te vullen met hartverwarmende klanken.

Flying Dream 1 is het negende studioalbum van de groep. Al drie decennia maakt Elbow ondertussen muziek. Zijn grote doorbraak kende de band met het album The Seldom Seen Kid in 2008, waarvoor Elbow beloond werd met de Mercury Music Prize. De bands bekendste meezinger, “One Day Like This”, stamt van die plaat. Tussen het scoren van verschillende hits door, zoals “lippy kids” en “Magnificent (She Says)”, bracht frontman Guy Garvey in 2015 ook nog een soloproject uit. Elbows laatste project, Giants Of All Sizes, ontving wat gemengde reacties. De muzikanten experimenteerden met een donkerder, dreigender geluid, maar vandaag sturen ze weer volledig de andere richting uit. Flying Dream 1 is het meest ingetogen werk tot nu toe, en laat dat nu net de sterkte van Elbow zijn.

De plaat opent met het titelnummer, dat ons ondertussen al bekend in de oren klinkt. We ontwaren langzaamaan wat jazzinvloeden, die een rode draad zullen vormen doorheen het album. Heel, heel langzaam komt het album verder op gang. Repetitieve drums en zachte koperblazers brengen ons bijna in een meditatieve staat op “Is It a Bird”. Het mag duidelijk zijn welke sfeer Elbow probeert op te roepen met dit nieuwe werk.

Six Words” begint in dezelfde dromerige trend, om ons dan toch even wakker te schudden met krachtige drums en bezwerende samenzang. Guy Garvey hoefde ons niet meer te bewijzen dat hij een tekstschrijvend genie is, maar hij doet het toch. ‘I’m falling in love with you’ mag op het eerste gezicht nog zo simpel lijken, als opener van een nummer kan het wel tellen. Zeker als die liefdesverklaring gevolgd wordt door betoverende beeldspraak als ‘Six words released like birds / Into the brightening ether’. Ook “Come On, Blue” en “The Only Road” zijn pareltjes waarop je alleen maar glimlachend kan meewiegen op de hoopvolle gitaar en teksten. ‘And I’ve never been so sure / That I was right where I should be / In my whole life’, zingt Garvey in zijn heerlijke Mancunian accent. Wij ook, Elbow, wij ook.

Af en toe wordt onze trance even verstoord door een geluid dat wij niet helemaal kunnen plaatsen in het geheel, zoals het – voor deze plaat in ieder geval – bombastische “Red Sky Radio (Baby Baby Baby). “Calm and Happy” klinkt aanvankelijk als een slaapliedje, maar een schelle gitaar voelt aan als een onwelkome onderbreking. Een beetje alsof iemand ’s ochtends de gordijnen opentrekt en snauwt dat je moet opstaan, terwijl jij het liefst van al nog even was blijven soezen.

Het voorlaatste nummer, “The Seldom Seen Kid”, is een verwijzing naar het gelijknamige succesalbum uit 2008, dat een hommage was aan Bryan Glancy. Die muzikant was een vriend van de band en overleed in 2006. In het nummer zingt Garvey over een ontmoeting tussen zijn huidige vrouw en een van zijn beste vrienden, die jammer genoeg nooit heeft kunnen plaatsvinden. We horen melancholie, maar ook hoop. Het gerikketik van drums gaat zachtjes door en de tederheid komt tot uiting dankzij een heldere piano en fijn gitaargetokkel.

De liefde is dus duidelijk hoorbaar doorheen de hele plaat, maar komt het krachtigst tot uiting op het slotnummer “What Am I Without You”. Het album lijkt daarmee te eindigen op een energiek hoge noot, maar dankzij de sobere piano aan het slot komt het geheel helemaal tot zijn recht. Dit is een album waaruit je niet zomaar een favoriet nummer kan kiezen, dit album verdient het om in zijn geheel beluisterd te worden. Met elke luisterbeurt wordt de muziek beter en beter en kom je als luisteraar dichter bij catharsis. Flying Dream 1 is een hommage aan de liefde en vriendschap die de bandleden voor elkaar voelen maar bovenal ook voor hun fans. En daar kunnen wij Elbow alleen maar voor bewonderen.

Op 16 juni treedt Elbow op in Vorst Nationaal.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2022 (Festivaldag 2): De ingeloste verwachtingen

De openingsdag van Crammerock was er eentje om niet snel te vergeten. Kaiser Chiefs en Goldband bouwden beiden een zalig feestje en…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Elbow, The Subs, ILA en meer naar Crammerock!

Het aftellen naar Crammerock kan nu echt beginnen. Het festival in Stekene is voor velen de afsluiter van de festivalzomer, maar het…
InstagramLiveRecensies

Elbow @ Vorst Nationaal: Scoren bij de trouwe fans

Oorspronkelijk zou Elbow op 25 maart 2020 naar Vorst komen, maar een besmettelijk beestje besliste er anders over. Meer dan twee jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.