banner

Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Elbow – “The Seldom Seen Kid”

© CPU – Ymke Dirikx

Wanneer de warmste rockband van Engeland nieuwe muziek uitbrengt, dan spitsen wij onze berenoortjes. De muzikale carrière van Elbow omspant intussen ruim twintig jaar, en het laatste album Giants of All Sizes is intussen alweer twee jaar oud. De nieuwe single “The Seldom Seen Kid” geldt net als het gelijknamig succesalbum uit 2008 als eerbetoon aan de overleden muzikant Bryan Glancy. Die was net als de leden van Elbow geboren en getogen in Manchester en wist met zijn warme persoonlijkheid een stevige band op te bouwen met de lokale muziekscene. Ook Elbow had een hechte relatie met Glancy, dus kwam zijn plots overlijden in 2006 als een onverwachte klap. Vijftien jaar na Glancy’s heengaan wordt hij nogmaals geëerd door de groep, dit keer met een schitterende single.

Het nummer komt met een schuifelende drum aarzelend op gang. Met de toevoeging van een weemoedige klarinet weet de band meteen voor een krop in de keel te zorgen. Wanneer vervolgens ook Guy Garvey invalt met zijn typerende, warme bariton is de toon helemaal gezet. In de tekst heeft hij het over hoe Glancy Garvey’s vrouw tijdens een bezoek ten dans vraagt. Een ontmoeting tussen beide heeft nooit kunnen plaatsvinden want Garvey en diens vrouw Rachael Stirling ontmoetten elkaar pas voor het eerst in 2015, zo’n negen jaar na het overlijden van Glancy. Toch weet Garvey met zijn tekst een wondermooie scene te schetsen voor de ontmoeting tussen zijn beste vriend en de liefde van zijn leven. Ook muzikaal voel je de tederheid van het moment. Omdat de houtblazers het hele nummer door zacht op de achtergrond blijven zoemen, bezorgt het nummer je een melancholisch gevoel. Toch doorklinkt er hoop wanneer een klaterende pianomelodie en een fonkelende gitaarriedel invallen. Deze toevoegingen maken het nummer even wat luchtiger en zorgen uiteindelijk voor een sprankelend geheel.

Met “The Seldom Seen Kid” voegt Elbow een liefdevol pareltje toe aan hun oeuvre. Het nummer zet alvast torenhoge verwachtingen voor het nieuwe album Flying Dream 1 dat op 19 november zal verschijnen. Op 16 juni 2022 staat de groep live op het podium van Vorst Nationaal.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

64 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Elbow - Flying Dream 1 (★★★★): Muzikale liefdesbrieven

Sommige mensen slagen er wonderwel in om ongeziene uitdagingen perfect naar hun hand te zetten. Zo wist ook Elbow in het afgelopen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Elbow – “Six Words”

Er is geen enkele band die warmte en genegenheid zo goed weet te vertalen in muziek als Elbow. De Britse groep rond…
AlbumsRecensies

Marinero - Hella Love (★★★): Bossanova in de baai van San Francisco

Marinero, Spaans voor ‘zeeman’, is de alias van de Amerikaan Jess Sylvester. Met een Mexicaans-Amerikaanse moeder en een zeeman als vader lag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.