AlbumsFeatured albumsRecensies

PAARD. – danki (★★★★): Gents ninetiesfestijn

Wie de Belgische jazzscene wat nauw op de voet volgt, heeft ongetwijfeld al van het Gentse trio PAARD. gehoord. Zonder enige single uit te brengen, wisten ze naambekendheid te verwerven in het Gentse en ver daarbuiten met hun opzwepende blend van nu-jazz en hiphop. PAARD. bleef lange tijd een band zonder vast oeuvre. De nummers evolueerden op het podium continu doorheen het driejarig bestaan van de band. Vorig jaar kwam daar enigszins wat verandering in toen ep ZALM verscheen. Het bleek uiteindelijk wel maar om een zalmtoastje te gaan: lekker, maar niet hongerstillend. Amper vier nummers vonden hun weg op de kleine vinyl. Na een jaar op onze honger te blijven zitten, is het dus hoog tijd voor de eerste volwaardige langspeler, danki, een plaat waarop PAARD. zijn sterktes uitspeelt, maar ook veelvuldig odes aan nauwverwante genres en de nineties brengt.

Opener “Cluster” houdt het nog op classic PAARD. Het nummer is een funky cocktail van donkere jazz met hiphop invloeden. Wie de band al live zag, zal deze ongetwijfeld ooit in een of andere gedaante gehoord hebben. Deze kunnen we namelijk teruglinken naar de eerste shows die de groep speelde in 2018. Een midtempo groove tussen bas en drums leggen de basis voor de zweverige vibrafoonklanken van Wim ‘TJ’ Segers. PAARD. definieert hun nachtelijke sound op dit eerste nummer, en dat geeft hen vervolgens ook de vrijheid om meteen de experimentele tour op te gaan.

“Stok” verrast met een onverwacht harde breakdown wanneer Perry ‘BREEK DIE STOK IN TWEE’ schreeuwt. Wat volgt kunnen we enkel omschrijven als een krankzinnige mengelmoes tussen Rage Against The Machine en Shht. “2020 Rainbow Problems” heeft een gelijkaardige hevige energie en haalt de mosterd dan weer bij de Beastie Boys. Het ninetiesfestijn gaat verder op “Aktoof”, waar de vingers van Perry bezeten worden door Les Claypool. Het nummer ademt één en al Primus. “No-Doze”, waar oldschool hiphop beats, vinyl scratches en MC samples centraal staan, is de toch wel atypische afluister van danki. Ondanks de duidelijk nineties rode lijn voelt deze toch niet helemaal op zijn plaats en had “Slipstream” een beter besluit geweest.

Weg van het experimentele is er ook ruimte voor wat meer traditionele PAARD.-nummers (wat enigszins vreemd voelt om te zeggen over een band dat net zijn debuutplaat uitbrengt). Het sappig Gentse “Dentiste Virtuose” klinkt als een shot morfine dat in een drietal minuten de luisteraar volledig in zwijm doet vallen. De zwijm is van korte duur, want “Maurice” komt meteen erna binnen als vijf espresso’s op een maandagmorgen. Het wordt snel duidelijk dat de drie leden elk heel verschillende achtergronden hebben die ze beurtelings of samen op de voorgrond werpen. TJ’s jazzachtergrond bij Compro Oro, John Ghost en Flat Earth Society komt bovendrijven op het zwoele en minimalistische “Gram #4”; Perry drukt zijn hiphopstempel op zowat elke mogelijke track en Sigfried Burroughs kan het met zijn verleden als drummer bij Kapitan Korsakov niet laten de drums van tijd tot tijd tot moes te slaan, “2020 Rainbow Problems” als voorbeeld bij uitstek.

Hoogtepunt van de plaat komt op “DVO”, waar Chopin’s “Nocturne Op. 9 No. 2” wordt gesampled. De pianoklassieker vervormt langzaam aan tot zweverig tapijt en maakt plaats voor een mysterieuze en obscure groove die langzaamaan opbouwt tot een magistrale climax die net zo snel weer verdwijnt als ze is opgekomen. Ook dit is een nummer dat al verschillende gedaantevervormingen heeft doorgemaakt de afgelopen drie jaar. De versie op danki is alleszins de meest complete versie die we al hoorden. Benieuwd hoe deze nu op het podium zal klinken!

danki is het driegangenmenu waar we al een jaar op wachten na het zalmtoastje. Het spelplezier en de chemie tussen de drie heren is op elk moment onmiskenbaar. Dat spelplezier vertaalt zich in een debuutalbum dat enerzijds heavy en donker is, maar anderzijds toch heel licht en speels blijft aanvoelen. Op 3 december stelt PAARD. hun debuutalbum voor in de Ancienne Belgique. Het concert is helaas al uitverkocht, maar in het voorjaar zijn ze ook nog te zien in Roeselare, Den Haag, Leuven en Gent.

danki verscheen op 19 november via W.E.R.F. Records.

Facebook / Instagram

 

Related posts
LiveRecensies

PAARD. @ Charlatan: Hyperkinetisch hoefgetrappel

Dat Gent net zoals andere grootsteden een broeihaard is aan buitensporig talent, vereist amper of geen opzoekingswerk. Het wordt daarentegen pas interessant…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Doodseskader – “GABOS”

Intussen weten we al dat Tim De Gieter (gekend van onder andere Amenra en Every Stranger Looks Like You) en Sigfried Burroughs…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2021 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.