AlbumsRecensies

PAARD. – ZALM (★★★): Het neusje van?

PAARD ZALM

Fans van nu jazz en eenlettergrepige organismes kunnen eindelijk genieten van de eerste ep van het excentrieke Gentse trio PAARD.. Met ZALM hebben we eindelijk de eerste officiële release van een van de meest gehypete acts uit het Gentse livecircuit. Helaas blijven we nog altijd met grote honger achter. Een eerste ep beslaat vaak niet meer dan een viertal nummers, en voor PAARD. is dat niet anders. “Bembé” en “Oci” hoorden we begin dit jaar al. Uiteindelijk was het wachten tot oktober voor een summiere twee liedjes: “Happy Crazy”, en “Wights Waits for Weights”. Wie had gehoopt op een gravad lax zal zich tevreden moeten stellen met een zalmtoastje (Orvalleke optioneel).

ZALM schiet uit de startblokken met het funky “Happy Crazy”. Conga’s en maffe adlibs trekken onze aandacht. Eender wie al een liveshow van PAARD heeft gezien, zal de verwrongen vibrafoonmelodie wellicht herkennen. De focus van het nummer keert al snel op de funky bas van Owen Weston. Het trio vampt op de strakke ritmesectie. ‘You are a strong and independent paard’, horen we ergens in de verte. De jam lijkt op te bouwen, maar keert vrij snel terug naar de melodie. “Happy Crazy” mocht gerust nog wat verder uitgediept worden; na een slordige drie minuten houdt het paard al op met galopperen.

Op “Oci” gaat vervolgens het tempo de lucht in. Onheilspellende en gemanipuleerde vibrafoonslagen kondigen een opwindende muzikale rit aan. De drums van Burroughs houden niet terug en vullen iedere lege lacune op. Zoals ook op “Happy Crazy” het geval was, horen we een duidelijke DIY-aanpak in de mixing en opnames. Het geheel klinkt organisch en het spelplezier druipt van de opname af. “Bembé”, de eerste single, neemt het gas vervolgens wat terug.

Afsluiter “Wights Waits for Weights”, een eigenzinnige cover van het gelijknamige Steve Colemannummer, introduceert een fantastische synthesizer/orgel aan de handen en vingers van Wim Segers. Het hoofd stilhouden bij deze jam is geen optie. De solo is fantastisch, het ritmische samenspel zit strakker dan Nostradamus’ groene broek en Westons baslijn is vettiger dan het smakelijkste Julientje. Helaas neemt PAARD. opnieuw afscheid na amper drie minuten jammen. Het is jammer om te zeggen, maar hier zat zo veel meer in.  PAARD. had hier gerust nog een minuut of vijf, zes langer mogen draven.

Op ZALM horen we een PAARD. dat eerder conservatief zijn pijlen achterhoudt. De enkele liveshows van de afgelopen maanden toonden aan dat PAARD. wel degelijk een groot arsenaal aan ideeën en muzikaal vakmanschap bezit, maar met ZALM krijgen we niet veel meer dan een aperitiefje voorgeschoteld. De vier nummers klinken ook nog iets te veel als korte jamsessies dan als volledig afgewerkte nummers. Geweldige ideeën worden continu geïntroduceerd, maar nemen dan telkens de eerste afslag. Hoe dan ook hebben we het volste vertrouwen in deze viervoeter met lange manen. Hopelijk laten de heren ons niet te lang wachten op het hoofdgerecht.

ZALM verscheen op 16 oktober via W.E.R.F Records. Op 5 november stellen ze hun ep voor in Ancienne Belgique.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

PAARD. @ Charlatan: Hyperkinetisch hoefgetrappel

Dat Gent net zoals andere grootsteden een broeihaard is aan buitensporig talent, vereist amper of geen opzoekingswerk. Het wordt daarentegen pas interessant…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Doodseskader – “GABOS”

Intussen weten we al dat Tim De Gieter (gekend van onder andere Amenra en Every Stranger Looks Like You) en Sigfried Burroughs…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2021 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.