AlbumsFeatured albumsRecensies

Courtney Barnett – Things Take Time, Take Time (★★★): Slackericoon doet net te weinig moeite

De Australische Courtney Barnett debuteerde begin jaren tien met twee uitstekende ep’s en liet vervolgens het goede Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit op de wereld los. Vervolgens bracht ze een redelijk goed album uit met collega-slackericoon Kurt Vile en in 2018 zag het matige Tell Me How You Really Feel het levenslicht. Wij bespeurden een kwalitatief dalende tendens en vreesden dat het creatieve verval was ingezet.

Die angst verdwijnt niet na het beluisteren van Things Take Time, Take Time. Barnett klonk altijd al alsof ze wat willekeurige passages uit haar dagboek voorlas tegen een achtergrond van ruw en lui gitaarwerk, maar het wérkte, dankzij de grappige teksten (“Avant Gardener”) of simpele maar effectieve riffs (“Pedestrian At Best”). De reden dat Tell Me How You Really Feel bij ons niet zo goed binnenkwam was omdat Barnett haar teksten ondergeschikt maakte aan half geslaagde popmelodieën.

Op deze plaat lijken de popmelodieën wat verdwenen, maar zijn de sterke teksten ook niet helemaal teruggekomen. Barnett wijdt Things Take Time, Take Time opnieuw aan het alledaagse leven, maar het klinkt allemaal veel minder beklijvend dan eerder werk. Barnett klonk altijd al lijzig, maar zingt op deze plaat af en toe met de passie van iemand die een boodschappenlijstje voorleest, met vooral “Splendour” en “Take It Day By Day” als dieptepunten.

Spijtige zaak, en ook de frasering van de teksten zit niet altijd goed. Barnett rekt soms woorden uit om ze te doen passen op de onopvallende achtergrondmuziek en weet schijnbaar zelf niet echt goed wat ze met dit album wil vertellen. Wij bespeuren slechts af en toe scherpe weerhaakjes of interessante arrangementen en het valt op dat vooral de drumpartijen ongeïnspireerd klinken, zelfs met Stella Mozgawa van Warpaint achter de drumkit. (Mozgawa coproduceerde het album ook.)

De muzikante bewijst gelukkig dat ze het nog steeds kan. “Write a List of Things to Look Forward To” is zowel instrumentaal als tekstueel een hoogtepunt en bevat de melancholie die Barnett zo goed in de vingers heeft. ‘Sit beside me / Watch the world burn / We’ll never learn / We don’t deserve nice things’ zingt ze tegen vrolijke achtergrondmuziek. ‘And we’ll scream, self-righteously / We did our best but what does that even mean’. Het zijn momenten waarop wij glimlachend knikken.

Ook “Here’s The Thing” combineert schattige teksten met een mooie melodie en is een lieflijke ode aan een partner zoals wij die ook wel eens zouden willen krijgen: ‘And it’s understandable / That you’re in such high demand / It’s true’. Vooruitgeschoven single “Before You Gotta Go” is dan weer een onopvallend maar tof popliedje en “If I Don’t Hear From You Tonight” bevat leuk gitaarwerk.

Na het beluisteren van deze plaat kunnen alleen maar concluderen dat Barnett zich redelijk goed in haar vel lijkt te voelen en in een rustige routine beland is. Hetzelfde gaat op voor haar muziek. Things Take Time, Take Time klinkt aangenaam op de achtergrond, kabbelt rustig verder en irriteert zelden, maar doet ons ook amper opkijken in zijn alledaagsheid.

Website / Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Courtney Barnett - "Start Somewhere", "Life Balance" & "First Slow"

Wie denkt aan Courtney Barnett, denkt aan ronkende gitaren en verhalende lyrics waarbij je aan de lippen van de zangeres blijft hangen….
InstagramLiveRecensies

Courtney Barnett @ De Roma: Gitaarheldin volgens het boekje

Afgelopen zomer konden fans van Courtney Barnett Things Take Time, Take Time voor het eerst live horen in België. Toen speelde ze…
InstagramLiveRecensies

TW Classic XL 2022: Het feest van de vrijheid

TW Classic is al jarenlang een vaste waarde in het Belgische festivallandschap en focust zich keer op keer op een iets ouder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.