InterviewsUitgelicht

Interview Dean Lewis: ‘Ik schreef de laatste maanden mijn beste nummers tot nu toe’

© CPU – Chris Stessens

Op deze zonovergoten maandagochtend hebben we een afspraak met Dean Lewis, die in het land is om zijn nieuwe single “Looks Like Me” te promoten. Geen online meeting, maar gezellig over elkaar, wat toch altijd beter werkt. Dean Lewis brak in 2018 wereldwijd door met “Be Alright” en bracht nadien zijn debuutalbum A Place We Knew uit. Vermits er nu nieuw werk zit aan te komen, vonden we de tijd rijp om enkele vragen op de man af te vuren.

Goedemorgen, wat we ons bij elke artiest afvragen, is hoe het allemaal begon? Wat heeft jou getriggerd om muziek te maken?

Van kleins af werd ik blootgesteld aan muziek, vermits er bij ons thuis altijd muziek gespeeld werd door mijn vader, zoals bijvoorbeeld The Beatles. Hierdoor begon ik zelf ook interesse in muziek te ontwikkelen.

Was er een bepaalde trigger of artiest die je inspireerde?

Toen ik de DVD van Oasis Live at Manchester 2005 voor de eerst keer zag, was ik onder de indruk van de gebroeders Gallagher. Dat was de trigger die ervoor zorgde dat ik begon aan het schrijven van mijn eerste demo’s, die ik thuis aan mijn moeder liet horen. De feedback op die eerste demo’s was overwegend positief. Nadat ik voldoende demo’s had gemaakt, ben ik deze beginnen versturen naar minstens dertig personen. Het duurde even vooraleer ik daar respons op kreeg, maar uiteindelijk kreeg ik een publishing deal.

Resulteerde deze deal dan in onmiddelijk succes?

Ik speelde eerst nog in cafes en in open mic sessies en daarnaast schreef ik ook nummers voor bijvoorbeeld X-factor. Zelf voelde ik echter wel enige druk, vermits ik reeds 26 of 27 jaar was op het moment dat ik deze kans kreeg. Mijn eerste single “Waves”, scoorde goed in Australië, maar in het Europa ging het moeizamer. Het nummer kreeg wel wat speeltijd in Duitsland en Wallonië,  maar het grote keerpunt voor “Waves” was het moment dat de Netflix-serie Riverdale het nummer gebruikte tijdens de seizoensfinale. Plots steeg het aantal views van vijfduizend naar een miljoen.

Het valt ons op dat bijna elke single die uitgebracht wordt, later ook herwerkt wordt in een akoestische versie die op de streaming diensten beschikbaar is. Wat is het doel of het idee achter deze versies?

De akoestische versies van de nummers brengen mij vaak terug naar de sfeer van het prille begin. Ik had niet veel geld, dus leerde zelf de basistechnieken om gitaar of piano te spelen. Op die manier kon ik mijn melodie op eenvoudige wijze zelf spelen en lag de nadruk meer op mijn teksten en het gevoel dat ik in mijn muziek wil leggen. Natuurlijk is het noodzakelijk om voor albums en singles ervoor te zorgen dat nummers beter geproduced worden en er bijvoorbeeld drums toegevoegd worden.

Kunnen we in de toekomst ons nog steeds verwachten aan deze akoestische versies?

Ik vind het veel te leuk om deze versies te maken, dus ik blijf proberen om elke keer zulke versies te blijven maken. Maar ik steek er ook veel tijd en moeite in, vermits ik het nummer, tempo en akkoorden dan aanpas. Ook deze versies moeten perfect zijn, alvorens ik deze beschikbaar wil maken aan de luisteraar. Het doel van de akoestische versies is om er meer mijn gevoel in te leggen en hopelijk dus ook over te brengen.

Zijn je nummers gebaseerd op eigen ervaring of op ervaringen van mensen rondom jou?

Ik baseer me op mijn eigen ervaringen. In “Looks Like Me” vertel ik het verhaal van een ervaring, die uiteindelijk niet uitmonde in een relatie. Er was interesse, maar als ik toenadering maakte, trok zij weg. Zoals je in de tekst hoort, vertelt ze op een bepaald moment dan ook dat ze optrekt met iemand die op mij lijkt. Op het moment dat ik dan besloot dat het niets zou worden, kwam zij weer naar mij. Uiteindelijk is het niets geworden, maar zo zie je hoe een persoonlijke ervaring mij inspireert tot het schrijven van een tekst.

Start je tijdens het schrijven van je muziek dan met de tekst of met een melodie?

Ik voel meestal een soort van drang opkomen, waarbij ik besef dat ik op een nummer aan het broeden ben. Op deze momenten start ik met alles op te nemen op mijn telefoon en laat ik het komen. Vaak is de melodie dan van de eerste keer zoals ik het wil. De tekst komt wel mee op deze momenten, maar die moet ik achteraf toch nog aanpassen of herwerken om het verhaal op de juiste manier te vertellen.

“Looks Like Me” is na “Falling Up” de tweede single die je in 2021 uitbrengt. Wil dit zeggen dat we ons mogen verheugen op een nieuw album?

“Falling Up” was voor mij persoonlijk niet een single in aanloop naar een album, maar eerder om van me te laten horen gedurende de pandemie. Om eerlijk te zijn, had ik angst om vergeten te worden als ik geen nieuwe muziek kon uitbrengen. Na al het harde werk van de laatste vier jaar, wilde ik dat scenario vermijden. Dus voor mij is “Looks Like Me” de eerste single van een nieuw album. Dat nieuwe album zal voor het midden van 2022 zijn, maar ik blijf intussen wel nieuwe nummers uitbrengen tot het album er is.

Je haalde de pandemie zelf al aan. Hoe heb jij deze periode ervaren? Was het een rustperiode of net een periode van extreme activiteit?

Ik had net een intensieve vierjarige periode achter de rug van schrijven, muziek uitbrengen en rondtrekken op tour. Mijn tour was net afgelopen toen de pandemie uitbrak, dus op dat vlak had ik geluk dat het hoofdstuk van A Place We Knew was afgesloten. Ik was klaar om aan het nieuwe hoofdstuk te beginnen, maar door de pandemie moest ik plots een jaar extra wachten, alvorens ik er aan kon beginnen. Ik leefde drie maanden in een hotel op Sunset Boulevard en begon te luisteren naar het nieuwe materiaal dat ik tot dusver had geschreven. Het was ook de eerste keer dat ik de kans had om mijn eigen muziek die ik maakte tot 2020 rustig en kritisch te beluisteren.

Je spreekt zelf over nieuwe muziek, dus mogen we aannemen dat je tijdens deze periode wel wat nieuw materiaal schreef?

Ik ben gaan reflecteren over mijn muziek, wat mij mij maakt. Hoe kan ik me gaan differentiëren van anderen? Tijdens A Place We Knew was er veel stress en angst, omdat ik eindelijk de kans kreeg om mijn droom waar te maken. Vanaf nu wil ik meer nagaan wat mij uniek maakt. Ik schreef heel wat nummers, naar mijn persoonlijke mening, de beste nummers die ik ooit schreef. Ik zou er twee albums mee kunnen vullen, maar laten we beginnen met één.

Gaan we dan een andere Dean Lewis te horen krijgen of wat mogen we precies verwachten?

Ik heb een visie over hoe muziek de mensen kan bereiken, ofwel via het hart ofwel via het oor. Het hart is waar ik vaak op focus, door de teksten en het gevoel dat ik in mijn muziek leg. Het oor is veel moeilijker, want op dat vlak is er zoveel concurrentie tussen alle begnadigde muziekschrijvers en artiesten. Als je zowel oor als het hart kunt aanspreken, is het eerder een soort magie dat gecreëerd wordt. Ik probeer nu naast het hart dus ook meer op het oor te werken. Weet je, “Be Alright” had ik al zeven jaar liggen, maar ik hebt gevoel dat ik nu nummers heb geschreven die er zeker niet voor moeten onderdoen.

“Looks Like Me” klinkt alvast vrolijker, wat contrasteert met de tekst.

Ja dat is het net, de tekst zal nog steeds op het hart inspelen, maar qua melodie klinkt het toch anders in het oor.

Wat is je grootste droom voor de toekomst?

Ik weet niet of ik het al mag zeggen en ik zal het zelf pas geloven op het moment als het echt allemaal vastligt, maar momenteel zijn we een stadiontour aan het inplannen in Australië. Daarnaast hoop ik om in Europa in zalen voor drie tot vierduizend mensen te blijven spelen en natuurlijk hier en daar nog eens een echte hit scoren zou ook perfect zijn. Als ik daar de komende jaren allemaal in slaag, zal ik een gelukkig man zijn.

Nog een laatste vraag. Mogen we je binnenkort verwachten in een of andere zaal in België?

Momenteel doe ik doorheen Europa enkele akoestische pop-up concerten voor een paar honderd mensen. In België helaas niet, maar wat ik soms wel doe, is via mijn sociale media aan locatie aankondigen waar ik de volgende dag in het openbaar een korte akoestische set ga geven. Dus wie weet, verschijn ik morgen wel ergens in een park…

Bedankt voor het aangename gesprek en we kijken uit naar je nieuwe muziek.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Teenage Joans - "Superglue"

Teenage Joans is een Australisch indierockduo opgericht in 2018 bestaande uit zangeres en drumster Tahlia Borg en zangeres-gitarist Cahli Blakers. Ze ontmoetten…
LiveRecensies

MEAU @ De Roma: Huiskamerconcert XXL

Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Onder dat motto koos de Nederlandse singer-songwriter Meau Hewitt in 2020…
InstagramLiveRecensies

Ava Max @ Ancienne Belgique (AB): Zij de diamantjes, wij de dansvloer

Door haar ouders werd de in Wisconsin geboren Ava Max Amanda Ava Koci genoemd, een naam waaruit haar Albanese roots af te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.