Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single IDLES – “Car Crash”

© Tom Ham

‘For the last time, we’re not a fucking punk band.’ Dat liet Joe Talbot, zanger van de band IDLES, vallen tijdens een concert in 2018. De mannen uit Bristol traden toen al buiten de grenzen van postpunk op hun briljante tweede plaat Joy as an Act of resistance. Op vlak van succes is er sindsdien niet veel veranderd voor de band. Met Ultra Mono wisten ze een groter publiek te bereiken, wat onder meer leidde tot een contributie aan de soundtrack van DC Comics’ Dark Knights: Death Metal. Of alles even goed gaat op emotioneel vlak kunnen we niet bevestigen. Het nieuwe album Crawler behandelt mentale gezondheid tijdens de pandemie. Een herkenbaar thema voor pakweg iedereen. “Car Crash” is alvast een nummer met een specifieke invalshoek op dit onderwerp.

Voor een IDLES-nummer heeft “Car Crash” een ongebruikelijke start. Na de balladinvloeden die we hoorden op “The Beachland Ballroom” zou je denken dat Crawler een kalmer hoofdstuk wordt in de IDLES-discografie. Het industriële geluid doorheen deze single bewijst het tegendeel. Joe Talbot beschrijft “Car Crash” als ‘een verschrikkelijke kater; je wordt ’s ochtends wakker en vraagt je af wat je in hemelsnaam doet met je leven’. Die vibe weet de band als geen ander te creëren met een ruig drumgeluid en diepe bassen. Telkens wanneer de boel dreigt te ontploffen, jammen ze beheerst verder. Een techniek die ze wel vaker gebruiken. Echte chaos horen we pas op het einde, maar die maakt eerst plaats voor een vredig klinkende brug. Wellicht het mooiste stukje en meer dan welkom tussen de kwade tonen die het nummer domineren.

Crawler is alweer het vierde album van IDLES en komt uit op 12 november.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

42 posts

About author
Donda > CLB
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single IDLES - "Dancer" (feat. LCD Soundsystem)

De carrière van IDLES zit al enige tijd in de lift, maar het ziet er naar uit dat 2024 het jaar wordt…
LiveRecensies

Down The Rabbit Hole 2023 (Festivaldag 2): Regen en verkleumde konijnen

‘I’ll huff and I’ll puff and I’ll blow your house in!’ Het is dat we niet in sprookjes geloven, anders hadden we gedacht dat er een grote…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Metz - "Come On Down" (feat. Joe Talbot)

Het laatste volwaardige album van Metz verscheen al even terug in 2020 met Atlas Vending, maar toch was er een nummer van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.