LiveRecensies

Leifur James @ Ancienne Belgique (Club): Londense sferen in de hoofdstad

Leifur James heeft er even op moeten wachten, maar gisteren was het zover. Anderhalf jaar na de release van zijn tweede album Angel In Disguise kon hij het eindelijk voorstellen aan het Belgische publiek. Oorspronkelijk stond het concert gepland op 8 maart 2021, maar het bordje ‘uitverkocht’ hing al veel langer op. Met zijn debuutalbum A Louder Silence viel Leifur James al meteen op in de Londense jazzscene. Het album werd uitgebracht door indielabel Night Time Stories, die bekend zijn van de Late Night Tales-compilaties, waardoor hij in het gezelschap verkeert van artiesten als Khruangbin, Floating Points en Bonobo.

Samen met compagnon James McQueen kwam Leifur James iets na negen het podium op van de Ancienne Belgique. Elk verscholen achter hun elektronica en keyboards toverden ze de zaal gedurende een klein uur om tot een echte club. Dit is merendeels te danken aan het feit dat zijn tweede album, Angel In Disguise, een stuk elektronischer is. Op muzikaal vlak zijn de songs enorm dansbaar en dat wist het publiek wel te smaken. De set begon relatief sober met een eenvoudige pianointro, maar met titeltrack “Angel In Disguise” barstte de boel helemaal los. Ook publieksfavoriet en tevens zijn bekendste nummer “Mumma Don’t Tell” kon rekenen op gejuich van het publiek. 

Je kan er bijna niet omheen om Leifur James te vergelijken met James Blake. Beiden terug te vinden achter een hoop keys op het podium en een engelenstem. Hun vocals zijn bijna identiek en de combinatie van een warm stemgeluid met diepe bassen maakt het plaatje compleet. Toch is er aan Blake niet te tippen. De muziek van Leifur James blijft deels oppervlakkig en kent vaak dezelfde opbouw, al zijn het voornamelijk de instrumentale stukken die ons zijn bijgebleven. Het is duidelijk dat de songwriting en harmonieën op sommige momenten ondergeschikt zijn aan de beats die hij produceert.

Opzwepende beats in combinatie met een strak uitgewerkte lichtshow waren de rode draad van de avond. Al speelde dat licht hem duidelijk ook parten. Na elke song besloot de lichtman namelijk om het publiek uit te lichten, waardoor de sfeer meteen onder nul zakte. Het was dan ook telkens werken voor de Londense producer om de stemming weer op niveau te brengen. Toch moest Leifur James gisteren niet onderdoen in de Brusselse zaal. Zijn performance werd gesmaakt door het publiek en naarmate de set vorderde, hoe losser iedereen werd.

Facebook / Instagram

Related posts
InstagramLiveRecensies

While She Sleeps @ Ancienne Belgique (AB): Slaap hard

Een vijftienjarig bestaansjubileum laat je niet zomaar passeren en daarom koos While She Sleeps ervoor om volledig independent te gaan. Reden te…
InstagramLiveRecensies

The Hives @ Ancienne Belgique (AB): Branden zonder blussen

The Hives en België is altijd een soort van ‘match made in heaven’ geweest. Dat de band al heel wat kilometers en…
InstagramLiveRecensies

Dominic Fike @ Ancienne Belgique (AB): Factor 30!

Gisteren was de uitvinder van ‘sun-damaged rock’ in het land en dat zorgde voor een golf van euforie aan de poorten van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.