AlbumsRecensies

Hayden Thorpe – Moondust for My Diamond (★★★★): Stijlvolle elektronica die nog lang blijft nazinderen

Indieliefhebbers kennen de Engelse singer-songwriter Hayden Thorpe waarschijnlijk als frontman van de alternatieve synthrockgroep Wild Beasts. Die band wist tussen 2008 en 2016 enkele zeer kwalitatieve albums uit te brengen, maar een grootse commerciële doorbraak is er helaas nooit gekomen. Nadat de groep in 2018 vriendschappelijk ontbonden werd, ging Thorpe verder zijn eigen gang met een solocarrière. Met zijn eerste album Diviner koos hij voor een soberder geluid, met meer aandacht voor zijn gloedvolle zang, warme pianomelodiën en minder barokke synthpoparrangementen. Album nummer twee is nu beschikbaar en dat klinkt net als de vorig jaar verschenen ep Aerial Sounds toch weer net wat anders dan het debuut.

Moondust for My Diamond is een stuk minder gesloten dan de voorganger Diviner. Thorpe legt minder de focus op zelfreflectie en kiest voor een breder geluidspalet. De keyboards en elektronische soundscapes krijgen terug extra aandacht op het nieuwe album en hiermee weet Thorpe een weidse sfeer te scheppen waarin de liefde voor de natuur en de harmonie in de kosmos centraal staat. Dit laatste is niet zo gek als je weet dat Thorpe de afgelopen tijd ook heeft samengewerkt aan Wavepaths, een experimenteel project waarin baanbrekende therapeuten muziek integreren in psychologische sessies en ademhalingsworkshops.

De rustgevende, therapeutische sfeer wordt al helemaal gezet in albumopener “Material World”. Het nummer begint met een warme synthloop en bescheiden beats, en wanneer Thorpe invalt met zijn typische, breekbare stem word je ogenblikkelijk meegezogen in zijn universum. ‘It’s only real if I make it’, zingt hij in het refrein, waarmee hij de competitieve, materialistische maatschappij lijkt te viseren. Wanneer Thorpe in het aansluitend nummer met een rustgevende falsetto ‘The universe is always right, surrender any mind to the cosmic arrow’ zingt, zijn de muzikant z’n bedoelingen duidelijk; ons loskoppelen van de hectische maatschappij en op zoek gaan naar rust in de schoonheid van het heelal.

Ondanks de hoge Ingeborg-factor van het albumconcept is Moondust for My Diamond allesbehalve een ontoegankelijke yogaplaat. Het album bevat stijlvolle elektronica die zich langzaamaan in je hoofd nestelt en vervolgens nog lang blijft nazinderen. Verwacht dus geen dansvloerknallers in de stijl van Wild Beasts, maar wel aangename luistermuziek die niet snel gaat vervelen. Thorpe zorgt bovendien voor voldoende muzikale afwisseling. Zo bevat “No Such Thing” lichte elementen uit duistere eightiespop, maar klinkt de single “Metafeeling” door de toevoeging van een sensuele saxofoon en een speels gitaarriffje een heel stuk luchtiger. Op hoogtepunt “Hotel November Tango” vormen smaakvolle synths en therapeutische elektronica dan weer de basis waarover Thorpe’s stem heerlijk heen glijdt.

Hayden Thorpe brengt op zijn nieuwste langspeler een stuk meer nummers met z’n hoge falsetstem dan op voorganger Diviner. Anderzijds komt de piano veel minder naar voor als belangrijkste instrument. Toch is er in de fantastische outro van “Rational Heartache” een glansrol weggelegd voor de klassieke piano, want een huppelende pianoriedel zorgt in combinatie met minimale gitaarklanken en een popritme voor een van de hoogtepunten van de plaat.

Met Moondust for My Diamond nodigt Hayden Thorpe ons uit om afstand te nemen van de dagelijkse drukte en om de harmonie in de kosmos te omarmen. Doordat hij de plaat doordrenkt met stijlvolle elektronica, sfeervolle soundscapes en warme melodieën klinkt de plaat gelukkig minder belegen dan het concept doet vermoeden. Hierdoor voelt Thorpe’s tweede langspeler aan als een knus dekentje waaronder je aangenaam tot rust kan komen. Een heerlijke aanrader voor de kille herfstdagen.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

169 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Hayden Thorpe @ Charlatan: Sterk zonder versterking

De solocarrière van Hayden Thorpe is er niet eentje zonder slag of stoot. De man die vroeger de plak zwaaide bij Wild…
LiveRecensies

Jon Hopkins @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Mokerslag

Sinds 1 april 2020 werd het optreden van Jon Hopkins niet één of twee, maar slechts drie keer de toekomst in geschoven….
AlbumsRecensies

Porches - All Day Gentle Hold! (★★★★): Kort feestje dat lang blijft nazinderen

De New Yorker Aaron Maine heeft al onder diverse pseudoniemen muziek op de wereld losgelaten, maar zijn synthpopproject Porches is ongetwijfeld het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.