AlbumsRecensies

Rodrigo Leão – a estranha beleza da vida (★★★★): Meesterlijke ode aan de weerbarstige schoonheid van het leven

De vreemde, weerbarstige schoonheid van het leven. De Portugese componist Rodrigo Leão (Madredeus,..) heeft er samen met een reeks illustere gastartiesten als onder meer Kurt Wagner (Lambchop), Michelle Gurevich, Martirio of Suso Saiz een onwaarschijnlijk mooi muziekalbum aan gewijd. In de loop van zijn carrière is Leão zich gaan toespitsen op het muziekalbum als framework. Zijn albums bleken steevast erg verhalend dan wel filmisch en vaker dan niet trok hij bij zijn projecten (zoals onder meer “Alma Mater”, “Cinema Of A Mae”…) de meest uiteenlopende gastartiesten aan. Met het veruit uitstékende a estranha beleza da vida is dat wederom het geval.

Bijzonder is dat de Portugees die eerder al samenwerkte met Neil Hannon, Beth Gibbons en Ryuichi Sakamoto dit nieuwe album opvat als de hekkensluiter van een trilogie. Zo was er eerder O Metodo, een plaat die uitkwam net voor de Covid-pandemie. En Avis 2020, opgenomen en uitgebracht toen de wereld helemaal op slot was. Was het werk van de Portugees al best eclectisch, dan doet hij er op dit nieuwe album nog een fiks schepje bovenop. Prachtsongs zijn het, die uitblinken in diversiteit en die zowel iets luchtigs als frivools in zich hebben. Tezelfdertijd hoor je er een opmerkelijke fascinatie voor zowel genres, stijlen, arrangementen als stemmen in.

Neem het olijke “Friend Of A Friend” waar Leão deze brede, veelzijdige plaat mee aftrapt. Een loepzuivere popsong, die uitnodigt tot een gelukzalig dansje. Wat verder hoor je weidse, atmosferische composities als “A Sala” of een fraai miniatuurtje als “Sibila” waarin Leao’s talent als componist zich ten volle laat gelden. Héérlijk. En dat geldt ook voor een track als het met samples van vogelgeluiden opgewerkte “Who Can Resist” waarop de diepe, verhalende karakterstem van Kurt Wagner (Lambchop) uitstekend gecast blijkt.

Mooi is ook dat Leão dit album uiterst zorgzaam assembleert, waarbij elk stukje, hoe klein ook (“45 segundos”), er meer dan wezenlijk toe doet. Stilistisch breed, van een walsje (“A Valsa Da Petra”) over streepjes ongrijpbare ambient (het allesoverweldigende slotstuk en titeltrack “A Estranha Beleza Da Vida”), neoklassiek, weemoedige pop of indringende sfeerstukken (“Janeiro 2021”) en alles ertussen in, toont Leao zich een ware grootmeester. Kortom, een bijzonder straf album als u het ons vraagt.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Rodrigo Leão – O Método (★★★★): Indringende sfeermuziek

De Portugese componist/multi-instrumentalist Rodrigo Leão verblijdt de wereld met een uiterst delicaat album. Op zijn nieuwste album O Método reikt hij de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.