AlbumsFeatured albumsRecensies

The Colorist Orchestra & Howe Gelb – Not on the Map (★★★★): Klasse zonder eind

The Colorist Orchestra is met reden het bekendste kamperpopcollectief van België. Nadat het in 2013 opgericht werd door Kobe Proesmans en Aarich Jespers, werkten deze mannen al met verschillende (inter)nationale artiesten samen. We denken hierbij voornamelijk aan de samenwerkingen met Emiliana Torrini en Lisa Hannigan. Telkens ging het om unieke combinaties die zorgden voor een grotere bekendheid voor deze groep. Een bekendheid die verder reikt dan onze landsgrenzen, en ervoor zorgt dat België nog meer op de muzikale kaart wordt gezet.

Omdat The Colorist Orchestra steeds de handen in elkaar slaat met singer-songwriters kwam Howe Gelb in aanmerking voor een samenwerking waar het beste van beide werelden centraal staat. Sinds 2019 werken The Colorist Orchestra en Howe Gelb dan ook al samen, met verschillende fijne nummers tot gevolg. Howe Gelb is daarnaast vooral bekend als oprichter van Giant Sand, een los collectief waarin bevriende muzikanten afwisselend een tijdje spelen. Daarnaast bracht hij ook muziek uit onder zijn eigen naam, waaronder het album Gathered.

Omdat nieuwe nummers bleven verschijnen, en de inspiratie ervoor niet opraakte, werd het dan ook tijd voor de eerste langspeler van The Colorist Orchestra en Howe Gelb: Not On The Map. Die plaat weet ons alvast van begin tot eind te overtuigen. Dat is mede te danken aan het unieke stemtimbre van Howe Gelb: eentje dat ons doet denken aan de beste sprookjesvertellers ter wereld, en waar je dus uren naar kunt luisteren.

In aanloop naar deze plaat wisten The Colorist Orchestra en Howe Gelb al te overtuigen met “Gentle On My Mind” en “Counting On”. Steeds zorgde het collectief voor een mysterieuze sfeer, waar Howe Gelb met plezier een schepje bovenop deed. Op die manier werden alvast twee gesmaakte songs uitgebracht. Daarnaast werden eerder ook twee andere singles uitgebracht, waarbij de samenwerking tussen The Colorist Orchestra en Howe Gelb met Pieta Brown centraal stond. “Sometimes I Wish” en “Sweet Pretender” gaven alvast weer waarom Brown een veelgeprezen artieste is. De Amerikaanse is vooral bekend van singels zoals “Do You Know?” en “Follow You”. De manier waarop zij de klemtoon kan leggen op haar woorden, is bijna ongezien. Ook de samenzang van Howe Gelb en Pieta Brown doet ons in Not On The Map oprecht genieten.

Eigenlijk staan er geen slechte nummers op deze langspeler. Hoogstwaarschijnlijk komt dat doordat zowel naar de expertise van The Colorist Orchestra als naar die van Howe Gelb en Pieta Brown is geluisterd. Die vakkennis zorgt voor een ongeziene kruisbestuiving, die ons doet verlangen naar een langer durende samenwerking. Moeten we toch een favoriete single uitkiezen dan is dat “Dr Goldman”, een single die nog dagen in je hoofd blijft afspelen door de unieke combinatie van de instrumentale klasse van The Colorist Orchestra, de originele aanpak van het achtergrondkoor en het unieke stemtimbre van Howe Gelb.

We kunnen dus met zekerheid zeggen dat The Colorist Orchestra nogmaals aantoont dat ze met eender welke singer-songwriter pareltjes kan maken. Pareltjes die ervoor zorgen dat de Belgische muziek nog meer op de kaart wordt gezet.

The Colorist Orchestra: Facebook / Instagram / Website

Howe Gelb: Facebook / Instagram

Pieta Brown: Facebook / Instagram / Website

9 posts

About author
"Muziek is de moedertaal van het hart."
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra - Racing The Storm (★★★): Op zoek naar de storm

‘Rroong ka doong ka roo ka do ka doong doong’, klonk het in 2009 op heel wat radiostations dankzij “Jungle Drum” van…
InstagramLiveRecensies

Emilíana Torrini + The Colorist Orchestra @ Ancienne Belgique (AB): Kleurrijke en dynamische jungle

‘My heart is beating like a jungle drum’, het was een van de muzikale citaten uit 2009. De vrolijke hit was afkomstig…
LiveRecensies

The Colorist Orchestra & Gabriel Rios @ Handelsbeurs: Rios Deluxe

The Colorist Orchestra is een modern orkest dat al samenwerkte met Emilia Torrini en Howe Gelb. Het doel van de oprichters is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.