AlbumsFeatured albumsRecensies

Lil Nas X – MONTERO (★★★★): Veel meer dan een one-hit wonder

Lil Nas X heeft er al een druk jaar op zitten. De Amerikaan ging niet alleen al naar de hel en de gevangenis, waar hij respectievelijk twerkte met de duivel en naakt danste in de douche, maar is ondertussen ook al enige tijd zwanger. Afgelopen weken was de zwangere buik van Montero Hill (zoals de rapper echt heet) al goed te zien op sociale media en eerder deze week waren zijn fans ongetwijfeld aan het treuren toen bleek dat er niemand op de babyshower voor MONTERO was. Of er een gender reveal gebeurde op het gastenloze feestje, zullen we dus nooit weten, maar nu het debuutalbum van Lil Nas X is geboren, kunnen we zelf vaststellen dat het een sterk album is waarop pop en hiphop hand in hand gaan. Bovendien bewijst Montero Hill dat hij meer is dan een product van een sterk promoteam aan de hand van zijn sterke en oprechte muziek waarop hij een kijk geeft in zijn ziel.

Dat “MONTERO (Call Me By Your Name)” een sterke popsong is, wisten we al langer dan vandaag. De hit wordt meteen helemaal vooraan het album geplaatst en dus staan we al gauw te dansen op het fijne deuntje. Ondertussen zingt Lil Nas X over iemand waarmee hij een korte romance had, maar die persoon leeft (zoals de rapper het verwoordt) in het donker, in plaats van uit de kast te komen. De titel van het lied is uiteraard ook een knipoog naar de film Call Me By Your Name en zo laat Lil Nas X de toffe muziek gepaard gaan met de boodschap dat je jezelf niet hoeft te verbergen. De vrolijke en glamoureuze uitstraling is iets die doorheen MONTERO heel veel terugkeert en vaak zit daar dan toch nog een betekenisvolle boodschap aan verbonden.

Op “THATS WHAT I WANT” zingt Lil Nas X over een partner willen hebben, maar als zwarte homo is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het klinkt onschuldig, maar ook hier komt er meer bij kijken dan je op het eerste zicht zou denken. Op “DEAD RIGHT NOW” gaat het dan weer letterlijk over het drankprobleem van Montero’s mama en zo maakt de artiest doorheen het album duidelijk dat hij geen enkel onderwerp uit de weg gaat. Op “ONE OF ME” (met wat subtiel pianowerk van Elton John) wordt Lil Nas afgeschilderd als one-hit wonder en een meme, na het uitbrengen van “Old Town Road”. De gimmick van een rappende cowboy zou niet lang meegaan volgens critici, maar ondertussen heeft de rapper al aangetoond dat hij geen one-hit wonder is, ondanks dat de cowboyhoed al aan de kapstok hangt.

De eerste helft van MONTERO is over het algemeen uptempo en wanneer we dan het ingetogen “TALES OF DOMINICA” bereiken, kunnen we even tot rust komen. Met zacht gitaarwerk en wat strijkers laat Lil Nas X zich hier van een volledig andere kant zien. De muziek klinkt emotioneler en persoonlijker en er wordt hier letterlijk over angsten en dieptepunten gezongen. “SUN GOES DOWN” komt als volgende aan bod en ondanks dat de single ons eerst niet helemaal kon bekoren, valt de melancholische track hier wel op zijn plaats. Het diep in de put zitten en zelfs zelfmoordgedachten komen hier ook aan bod, maar toch bevat “SUN GOES DOWN” iets hoopvols dat wordt verdergezet op de volgende nummers.

Afgelopen alinea’s waren we nogal aan de lovende kant, maar MONTERO heeft naast pluspunten ook enkele minpunten. Zo is niet elk lied even memorabel en gaan sommige wat op in de massa, wat niet moeilijk is aangezien het vijftien nummers lang is. Single “INDUSTRY BABY” is aan de eentonige kant, maar is eveneens een van de betere samenwerkingen. Jack Harlow drukt echt zijn stempel op de song en dat kan niet echt gezegd worden van Elton John en Megan Thee Stallion. Doja Cat voegt gelukkig wel wat meer diepgang toe aan het oppervlakkige “SCOOP”, maar de beste samenwerking is toch zonder twijfel die met Miley Cyrus.

Lil Nas X werd de hitlijsten in gekatapulteerd met Billie Ray Cyrus en sluit nu zijn debuutalbum af met diens dochter. Op “AM I DREAMING” zingen Montero en Miley over de angst om vergeten te worden en de twee weten te emotioneren. Net als op het voorafgaande “LIFE AFTER SALEM” wordt er hier op gevoelens ingespeeld. Dat laatste vraagt niet om een traantje, maar barst van de spanning. De angstaanjagende song breekt los tijdens het refrein en de gitaarsolo’s snijden zoals de vlammen waarmee heksen verbrand werden in Salem.

Lil Nas X legt zijn ziel bloot op zijn debuutalbum en zingt over zijn gevoelens, angsten, mama, verlangens en meer. Ondanks dat zijn muziek vaak over serieuze zaken gaat, komt het veelal vrolijk en catchy over waardoor het makkelijk in het oor ligt, maar ook iets te bieden heeft voor wie dat tikkeltje meer zoekt. De artiest komt met een divers aanbod aan pop- en hiphopmuziek en weet zo zeer aangenaam te verrassen met zijn eerste langspeler. MONTERO is vernoemd naar de persoon die zich schuilhoudt achter de naam Lil Nas X en op dat album krijgen we Montero dan ook echt te zien.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

1020 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter vult affiche aan met Liam Gallagher, Ben Howard, Lil Nas X, Iggy Pop en veel meer!

Na een maandje afwezigheid is ook Rock Werchter weer uit zijn winterslaap gekomen, en dat doet het festival meteen met een pak…
InstagramLiveRecensies

Lil Nas X @ Paleis 12: Superster met te veel allures

De Amerikaanse superster Lil Nas X kampeerde in 2019 met zijn single “Old Town Road” een recordaantal weken op de eerste plaats…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lil Nas X - "STAR WALKIN'"

Lil Nas X begon recentelijk aan de wereldtournee in teken van zijn debuutalbum MONTERO. Wie al een show bijwoonde, of eventjes snel de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.