AlbumsFeatured albumsRecensies

José González – Local Valley (★★★½): Oud vertrouwd en experimenteel nieuw

José González debuteerde in 2003 met het album Veneer, en scoorde meteen een hit met “Heartbeats”. In een mum van tijd veroverde hij onze harten en wist hij een ruim publiek achter zich te scharen. Wat later raakte hij ons met nummer zoals “Stay Alive”, dat hij schreef voor de film The Secret Life of Walter Mitty. Hij maakte tot nu toe drie soloplaten. Ondertussen is het alweer maar liefst zes jaar geleden dat we nog getrakteerd werden op nieuw gitaargetokkel van onze favoriete Zweedse singer-songwriter. Met wel dertien nieuwe nummers blijven we in ieder geval niet op onze honger zitten.

Op Local Valley brengt José González zeker de rustgevende nummers waar we zo van houden, maar weet hij ons ook te verrassen. De eerste single en het openingsnummer van de plaat, “El Invento”, werd al bijzonder goed ontvangen. We herkenden de Argentijnse roots van de singer-songwriter vroeger al dankzij de Spaanse gitaren, maar deze keer waagt hij het om ook te zingen in het Spaans. José González toont dat hij een ware polyglot is, want naast Engelse en Spaanse nummers zingt hij deze keer ook een paar keer in het Zweeds. En het mag gezegd zijn: in elke taal klinkt hij even goed.

Na de opzwepende opener vertraagt het tempo even met nummers zoals “Visions” en “The Void”, om daarna weer te versnellen vanaf “Head On”. De eerste nummers op de plaat doen vertrouwd aan; of we kennen ze al als single, of ze doen denken aan de José González van vorige albums. De eigenlijke titeltrack, “Valle Local”, wordt – de titel verraadt het al – in het Spaans gezongen. Het doet ons plezier om te horen dat José González deze taal en zijn roots echt omarmd lijkt te hebben in zijn muziek. De gitaar op “Valle Local” klinkt wat anders dan we gewend zijn. Donkerder, dringender. Het ritme is gejaagd, en voor je het weet is het nummer al voorbij.

Het wordt duidelijk dat José González meer dan klaar was om wat nieuwe dingen uit te proberen. Voor dit album downloadde hij een drum machine app op zijn iPad en daarmee laat hij ons een volledig nieuwe kant van zichzelf zien. Op “Lasso In” horen we de drums voor de eerste keer opduiken. Toch weet de singer-songwriter zijn typische geluid en sfeer te bewaren. “Tjomme” is een heel vrolijk, zomers nummer, ook al is wat hij zingt Chinees voor ons – Zweeds dus. De hoog gezongen teksten worden afgewisseld door gesproken zinnen. Dat is ietwat onverwachts, maar het werkt wel. Er sluipen zelfs wat Afrikaans klinkende ritmes in het nummer dankzij de nieuw ontdekte drummachine, zoals ook het geval is op het zeer dansbare “Swing”.

Al die nieuwigheden zijn leuk en houden ons geïnteresseerd, maar het doet wel wat af aan het album als een geheel. Een kort nummer als “Lilla G”, bijvoorbeeld, waarin enkel de woorden ‘lilla gumma’ herhaald worden, kunnen wij niet meteen plaatsen. We kunnen het enkel wegzetten als een soort overgangsnummer in het meer experimentele deel van de plaat.

De plaat sluit af met nog drie speciale songs. “Line of Fire” is een nieuwe opname van het gelijknamige nummer dat in 2013 werd uitgebracht door Junip, het indierocktrio rond José González. Deze keer brengt hij een akoestische, ingetogen versie. “En Stund på Jorden” is een cover van de Iraans-Zweedse singer-songwriter Laleh. Ten slotte volgt het superkorte “Honey Honey”, dat ons helemaal tot rust gekomen achterlaat dankzij vertrouwde gitaarklanken en vogelgezang.

Local Valley is zonder meer een boeiend album geworden. Vooral in de tweede helft van het album waagt José González zich meer en meer aan originele en onverwachtse nummers, door in nieuwe talen te zingen en zich uit te leven met zijn drumcomputer. Al bij al doet hij dat heel goed, ook al gaat soms de samenhang tussen de nummers wat verloren. Met pareltjes zoals “The Void” laat José González echter horen dat hij nog altijd de betoverende singer-songwriter is die met een breekbare stem en gitaar op de voorgrond onze harten steelt. Met “Swing” brengt hij ons zonder veel moeite aan het dansen op Afrikaanse beats. Op “Lasso In” combineert hij dan weer het beste van twee werelden; hij verweeft oude en nieuwe technieken tot een typisch José González-nummer. Af en toe een nummer dat niet helemaal op zijn plaats lijkt op dit album kunnen we hem dan nog wel vergeven.

Op 4 november speelt José González in De Roma en op 25 april brengt hij een bezoekje aan de AB.

Facebook / Instagram / Website

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Fleet Foxes @ De Roma: Onderdompelen in een bad van hemelse harmonieën

Fleet Foxes bestaat intussen al bijna twintig jaar, maar heeft op die lange periode slechts vier langspelers en twee eps op de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Mountain Goats - Bleed Out (★★★½): Nerdy liefdesbrief aan oude actiefilms

De Amerikaanse indiefolkband The Mountain Goats gaat nu al bijna drie decennia lang mee en brengt quasi jaarlijks een album uit zonder…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Young Jesus – “Ocean” (feat. Tomberlin)

De laatste keer dat we van Young Jesus hoorden, was toen ze hun ep Love For A New Century uitbrachten in mei…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.