Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nation of Language – “A Word & A Wave”

© Robin Laananen

Nation of Language bewijst dat new wave niet dood en begraven is, maar zichzelf heruitvindt. Het drietal uit Brooklyn, bestaande uit frontman Ian Devaney, zijn echtgenote Aidan Noell en muzikale kompaan Michael Sui-Poi, blijft aan de lopende band nieuwe nummers uitbrengen. Vier jaar werkten ze aan hun debuutalbum Introduction, Presence, uitgebracht in eigen beheer – meer door een gebrek aan budget dan aan creativiteit, welteverstaan. Nu ze onderdak hebben gevonden bij hetzelfde label als onder andere IDLES en Fontaines D.C. komen ze al op de proppen met hun derde single in enkele maanden tijd. Na “This Fractured Mind” vorige maand, dat al werd opgepikt door onder andere de BBC, volgt nu “A Word & A Wave”.

Het is een droeve ballade geworden over de kracht van een simpel gebaar of een klein woord van herkenning, dat een wereld van verschil kan betekenen. Devaney en consorten worstelen met de zoektocht naar betekenisvolle verbindingen in een te kunstmatig geconstrueerde wereld. Dat gevoel brengt de band perfect over op deze single. Het dompelt je onder in melancholie en een hunkering naar connectie. De opbouw, met enkel synthesizers op de achtergrond, doet denken aan Majical Cloudz en bloeit uiteindelijk helemaal open met behulp van de obligatoire drumcomputers. De focus ligt echter, volledig terecht, op het talent van Ian Devaney. Hij heeft een diepe stem die je als een warm bad op een druilerige blauwe maandag weer helemaal opwarmt.

Nation of Language beheerst kortom een unieke stijl. Dit is geen new wave oude wijn in nieuwe zakken. Dit is retro en vintage, maar met een hedendaagse saus die de tijdsgeest verrassend goed weet te vatten. Deze single is een voorbode voor het nieuwe album A Way Forward dat op 5 november uitkomt. Daarna zou het snel kunnen gaan voor de New Yorkers. Wij staan alleszins op de eerste rij om hun rollercoaster te volgen, te beginnen op 11 januari in de Trix in Antwerpen.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook Barry Can't Swim, Sylvie Kreusch, Fat Dog en meer naar Pukkelpop

Het hoogseizoen voor verse festivalnamen is in bloei. Vandaag op het programma: 13 nieuwelingen voor de Pukkelpopaffiche. Zoals gewoonlijk is het bovendien…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 20 mooiste albumhoezen van 2023

Het oog wil ook wat, dat geldt zelfs in de auditieve wereld van de muziek. Albums terugbrengen naar hun artwork is de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nation of Language – “Too Much, Enough”

In september brengt Nation of Language haar nieuwe album Strange Disciple uit. Het Amerikaanse drietal kenmerkt zich door haar aanstekelijke en tegelijk met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.