AlbumsRecensies

Bram Weijters’ Crazy Men – The Return (★★★): Grootse terugkeer

De terugkeer van de Crazy Men, we hadden er bijna niet meer op durven hopen. Hoe dan ook ligt er dezer dagen nieuw werk van het door pianist/componist Bram Weijters bestierde collectief in de winkels. Als vanouds krijgen we op The Return een dolle escapade van experimentele(re) jazzrock en fusion, met klinkende namen als Placebo en Marc Moulin. Toch dient ervoor gewaakt te worden om deze nieuwe Crazy Men-plaat louter te beschouwen als een knipoog of vingeroefening. Hoewel de inspiratiebronnen, grotendeels uit de seventies jazzrock en fusion, er soms best vingerdik op liggen, blijft het allemaal heel erg fris en modern.

Ten dele is het album te beschouwen als een wat nostalgische ode aan die geniale musici en weleer (zoals onder meer Philip Catherine, Marc Moulin of Placebo), maar het gaat vooral om een heropfrissing. Een herijking in zekere zin, want sommige tracks zijn in de handen van de Crazy Men haast onherkenbaar geworden. Herwerkt (o.a. single “Planes”), soms helemaal hertimmerd, maar dan wel telkens met een erg open en eigenzinnige flair.

Weijters, omringd door de fine fleur van de hedendaagse jazzwereld – met musici die ook te horen en zien zijn bij onder meer STUFF., Cargo Mas en Dans Dans, wekt op The Return een klassiek repertoire terug tot leven. Net zoals dat ook het idee was op voorganger Here Comes The Crazy Man (nvdr: een cultplaat die oorspronkelijk uitkwam in 1974 en heruitgegeven werd door SdBan label in 2015). Daarop hernamen Weijters en co het werk van de veel te vroeg gestorven pianist Koen De Bruyne.

Nu verdiept de groep zich in nog ouder bronmateriaal. Met werk van onder meer Bob Porter, het Palle Mikelborg Ensemble of Cos. Apart, we zeiden het al. Toch blijkt The Return hoofdzakelijk te grossieren in een mix van exotische psychedelica, blitse funk voorzichtig aangelengd met goed gedoseerde hints van softrock en vrije improvisatiemuziek.
Sterk werk van Weijters en co dus, al durven we er wel wat om te verwedden dat dit repertoire straks in de concertzalen nog een flinke tik sterker uit de verf zal komen.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Sampa The Great - The Return (★★★★): De beste versie van zichzelf

Sampa The Great is een 25-jarige r&b en hiphopqueen – jazeker, we gooien meteen met grote woorden – met een activistische boodschap…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sampa The Great - "Freedom"

De Australische met Zambiaanse roots Sampa The Great staat op het punt om haar langverwachte eerste plaat The Return uit te brengen. Al vijf…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.