AlbumsFeatured albumsRecensies

Angus & Julia Stone – Life Is Strange (★★★½): Emotionele rollercoaster onder de Australische sterrenhemel

Iedereen met een fascinatie voor het heelal zal afgelopen week ongetwijfeld wel eens naar de sterrenhemel hebben gekeken. De kans dat je een vallende ster zag, was dankzij de jaarlijkse sterrenregen Perseïden dan ook gigantisch groot, zeker omdat er van bewolking weinig tot geen sprake was. Wie goed heeft opgelet, kon toch een donderslag hebben gehoord bij die heldere hemel. Niet letterlijk natuurlijk, maar alsof het in de sterren geschreven stond, staken Angus & Julia Stone plots hun neus aan het venster. Geheel onverwachts werd er met Life Is Strange een fonkelnieuwe plaat aangekondigd, die we om eerlijk te zijn pas ten vroegste in het najaar van 2022 hadden verwacht. Zeker omdat zowel broer als zus al een tijdje hun eigen wegen bewandelen en op dit moment ook gewoon middenin hun soloverhaal zitten. Dope Lemon heeft zelfs nog een Europese tour op de planning staan, terwijl Julia nog niet zo gek lang geleden voor het eerst in een decennium een soloplaat uitbracht. Het leven kan met andere woorden soms raar lopen: Life Is Strange. 

Angus en Julia wonen onder hetzelfde dak en tijdens een pandemie grijpt een artiest dan ook snel naar zijn muziek. Alleen al aan de hand van de titel zou je dan ook al snel kunnen vermoeden dat de vijfde langspeler van het Australische duo een lockdownplaat is geworden, maar niets is minder waar. Life Is Strange speelt een dubbele rol van betekenis. Aan de ene kant zal het album fungeren als de soundtrack van de gelijknamige videogame, maar langs de andere kant was het voor de twee de ideale gelegenheid om oude ideeën vanonder het stof te halen en die nieuw leven in te blazen. Het eindresultaat werd een verrassend mooie combinatie van een dromerige soundtrack en een liefdevolle avond onder de sterrenhemel. De nazomer kan beginnen, want Angus & Julia Stone maakten de perfecte soundtrack voor een wondermooie zomeravond.

Het is aftellen tot de zon de scheidingslijn tussen lucht en zee aanraakt bij de begintonen van “Love Song”, waarna een prachtig kleurenpalet van tinten rood, roze en oranje de hemel kleurt. Het ziet er dus al van bij het begin naar uit dat we samen met Angus en Julia een nachtje zullen doordoen op een idyllisch Australisch strand. Met een mix van zwoele baslijnen en dansbare gitaartjes toont het duo nog maar eens aan hoe lekker die chemie tussen hen klinkt. Alsof ze nooit zijn weggeweest sluiten de twee ons terug in hun armen, terwijl de laatste zonnestraaltjes versplinteren in je glas wijn. Er hangt liefde in de lucht, al zal de aankomende nacht ook een belangrijke rol spelen in het verhaal. Gelukkig kunnen we nog even genieten van de zonsondergang, terwijl het daglicht alsmaar meer wegebt met “Heavy Gets Light”. Voorzichtig komt er een feestje op gang, terwijl de sfeer druppelsgewijs melancholischer wordt.

Eenmaal de nacht effectief is gevallen, doorlopen we de verschillende stadia van de liefde. Zo begint “Living Underground” als een smeulend vlammetje voor iemand, maar naarmate de track vordert, verandert het in een allesomvattend vuur dat dankzij overvloedig gebruik van cymbalen en strijkers alsmaar passioneler en hartstochtelijker klinkt. De vonk slaat uiteindelijk over, waardoor we een gezellige tijd tegemoet gaan. Zo probeert Julia met “For Remembering” hun authentieke sound in een hedendaags jasje te gieten, terwijl “Take Me Home” eerder neigt naar de gitaren die Angus zo graag in de begindagen van Dope Lemon gebruikte. Toch ziet het ernaar uit dat we snel op het pad der eentonigheid lijken te sukkelen, waardoor ook de liefde stilletjes aan uit de lucht wordt gezogen. Het album raakt verstrengeld in een dipje, waardoor het soms een beetje saai dreigt te worden.

Het voelt alsof het vuurwerkstokje zijn magie is verloren, waardoor een intens gevoel van sombere melancholie doorheen Life Is Strange is komen hangen. Zo keert het duo met “Blue” terug naar de begindagen, waarin het enkel gewapend met hun stemmen en snaren je tranen probeert op te vangen. Terwijl we ons verdriet verwerken rond een traag uitdovend kampvuur, spoelt de zee op “Forever For Us” voorzichtig af en aan. Verlicht door de Australische sterrennacht loopt het feestje op z’n eind. Na veel woelen, denken en misschien zelfs een beetje huilen, lukt het Julia toch om ons in slaap te wiegen. Terwijl de dromerige elektronica ons doen indommelen, strooit de zangeres glitter in het rond. Op die manier lijkt het dan ook alsof afgelopen nacht niet meer was dan een droom.

Wanneer de zon dan stilletjes aan weer opkomt, lijken we alsmaar meer te ontwaken uit onze roes. Met “In My Arms” toont Angus aan dat de volgende dag een nieuwe kans is, waarin alles terug mogelijk blijkt. Het leven is te kort om stil te blijven staan bij een mislukte liefde, want er is nog zoveel meer dan dat. Het leven kan gek lopen en daar is Life Is Strange een mooi voorbeeld van. Geheel onverwachts kregen we afgelopen week een uitnodiging voor het strandfeestje van Angus & Julia Stone, waar we de liefde van ons leven ontmoetten. Het intense geluk was echter van korte duur, waardoor we al snel werden opgevangen door de met sterren bedekte muziek van broer en zus. Het leven zit vol ups en downs, dus probeer er het beste van te maken, al moet je daarvoor soms een beetje kunnen lijden. Wij zijn in elk geval blij dat we dan altijd die schouder van Angus en Julia hebben om op uit te huilen.

True Colors: Life Is Strange is vanaf 10 september beschikbaar op alle gamingplatformen. Angus heeft met Dope Lemon nog een Europese tour op het programma staan, waarmee hij op 12 maart halthoudt in Het Depot in Leuven en op 15 maart in de Antwerpse Trix.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2178 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Angus & Julia Stone @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Knusse woonkamer

Het was inmiddels alweer zeven jaar geleden dat Angus & Julia Stone ons land bezochten voor een eigen show. De broer en…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Angus & Julia Stone - Cape Forestier (★★): Golven naar nergens

Het moet ergens begin februari geweest zijn toen zowat elk indiefolkliefhebbend hartje wat sneller begon te slaan. Oorzaak was de terugkeer van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Angus & Julia Stone - "No Boat No Aeroplane"

Het aftellen kan nu eindelijk echt beginnen, want na jaren tijd spenderen aan hun soloprojecten hebben Angus & Julia Stone elkaar terug…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.