AlbumsRecensies

Wings of Desire – Amun-Ra (★★★½): Doet verlangen naar meer

Wings of Desire is het nieuwste project van Chloe Little en James Taylor, twee leden van het in 2018 ter ziele gegane Britse indierockviertal INHEAVEN. Die groep hield het na een korte carrière van vier jaar en de uitgave van één titelloos album voor bekeken, ook al hadden ze veelbelovende vooruitzichten. Wij konden INHEAVEN in 2017 live aan het werk zien als voorprogramma van Circa Waves en dat liet een grote indruk op ons na. Na de teleurstelling van de split van de groep volgde al snel de euforie dat zangeres/bassiste Little en zanger/gitarist Taylor met Wings of Desire een nieuwe band opgericht hadden. Met Amun-Ra brengen ze vandaag hun tweede ep uit, na de uitgave van de ep End of an Age eerder dit jaar.

Het geluid van Wings of Desire klinkt iets zachter dan dat van INHEAVEN. De groep leunt minder hard aan bij hardrock en neigt meer naar ritmische noise en soundscapes boordevol reverb. De experimentele rock uit de jaren tachtig vormt duidelijk een bron van inspiratie (denk aan Bowie, The Cult of Joy Division). De band focust erg op de tegencultuur en de spirituele bewustwording tijdens de laatste veertig jaren van de vorige eeuw. Een kort bezoek aan hun website katapulteert je met een collage van culturele referenties helemaal terug naar de jaren tachtig en negentig. Ook de eerste single “Choose a Life” past met zijn escapistische boodschap volledig in deze sfeer. Op een rollende drum en nagalmend gitaargejengel dragen Taylor en Little de strofen voor (‘Choose a life, get a job, find a wife, fuck it all’), waardoor je al snel terugdenkt aan de 90’s-klassieker Trainspotting, waarin Ewan McGregor tijdens de legendarische openingsscène een gelijkaardig mantra verkondigt. Wanneer het zweverig en melodieus refrein invalt, barst “Choose a Life” wondermooi open.

De tweede single “Better Late Than Never” baadt minder in de reverb, maar bouwt met zijn tekst over zelfontdekking verder op de boodschap van “Choose a Life”. Little en Taylor slagen er ook in dit nummer in om een goede balans te vinden tussen spokenword-strofen en een melodieuze ondersteuning via achtergrondzang en refrein. De gitaar en ritmesectie doen af en toe denken aan het cirkelzagend gescheur van The Raveonettes, maar de thema’s die Wings of Desire bezingt zijn minder luchtig dan de liefdesbrieven van Sune Rose Wagner en Sharin Foo.

Amun-Ra bevat met “OUTTAMAMIND” en “Forgive and Forget” verder nog twee nieuwe nummers. Het eerste draagt met zijn drammerig ritme en beperkte variatie in de melodie niets essentieels bij aan de ep, maar op “Forgive and Forget” scoort Wings of Desire wel een bommetje. De riff blijft meteen hangen in het hoofd, en de ondersteuning van galmende synths en gierende gitaarklanken geven het nummer een weidse sfeer die doet denken aan Broken Social Scene. Als Wings of Desire binnenkort hun livesets afsluit, dan is het ongetwijfeld met dit glorieus nummer.

Met Amun-Ra brengt Wings of Desire een interessante tweede ep uit. De vier nummers vormen de perfecte soundtrack voor een nachtelijke autorit door een regenachtige grootstad die baadt in kunstlicht. De groep zal haar geluid en songstructuur ongetwijfeld verder perfectioneren wanneer ze binnenkort op tour trekken, en dat doet ons alvast verlangen naar een eerste langspeler.

Facebook / Instagram / Website

118 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
Features

Record Store Day 2022: Tien releases om naar uit te kijken

Op zaterdag 23 april is het weer Record Store Day; de feestdag bij uitstek voor liefhebbers van vinylplaten in al haar facetten….
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #33

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos hoog. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Velvet Mist - "Your Ghost"

’80 was prachtig!’ Het is een uitspraak die 40-35 jaar na de jaren 80 nog steeds hoogtij viert binnen de hedendaagse popmuziek,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.