LiveRecensies

The Radar Station @ DOK: In het oog van de storm

2020 zou het jaar zijn geweest voor The Radar Station. De groep won aan het begin van het jaar De Nieuwe Lichting en was klaar om overal op te treden. Tijdens de zomer kon het vijftal wel hier en daar optreden en zo wisten ze in het OLT Rivierenhof ons hart te verwarmen. Vorig jaar bracht The Radar Station hun eerste album uit en ondanks dat Life Inside a Tornado wat voorspelbaar was, wist het ons wel te bekoren. Brent Bucklers hemelse stem doet ons nog steeds wegsmelten wanneer we de plaat opleggen en we waren dan ook vooral benieuwd naar hoe die tegenwoordig live klinkt.

Het antwoord is simpel: prachtig. “The Beauty of Belief” komt als eerste aan bod en wordt zeer ingetogen ingezet. Zachte muziek en de stem van Brent zorgen haast meteen voor kippenvel. Het nummer wordt beëindigd met meerstemmige zang, waardoor onze haren nog meer recht overeind gaan staan. De voetbalwedstrijd waarin België het tegen Italië opneemt, begint pas twee uur later, maar The Radar Station wist met het eerste lied al meteen te scoren. Later doet de band dat nog een aantal keer, waaronder met “Subtle Science”.

De grootste hit van de groep kwam verrassend vroeg aan bod en werd afgesloten met een korte, krachtige gitaarsolo. Op hun album was The Radar Station volgens ons vaak net iets te braaf, dus we zijn blij dat het vijftal live hun muziek wat steviger maakt. De spectaculaire gitaarsolo aan het einde van afsluiter “The Giant” bewees dan nog maar eens dat als ze het willen, de jongens wel degelijk buiten de lijntjes kunnen kleuren.

Doorheen de set weet de groep ons op het puntje van onze stoel te houden, maar tijdens “Pictures of You” (van The Cure) verliezen we even de interesse. Vrijwel tijdens elk lied weet The Radar Station ons echt te raken, soms tot in onze kleine teen, maar met een poging Robert Smith en co te coveren krijgt de band ons niet warm.

Net daarvoor bracht het vijftal een nieuw nummer, waardoor we meteen al benieuwd werden naar wat de toekomst brengt. “First Day in the Universe” bevat wat meer elektronica dan we gewoon zijn van The Radar Station, dus het ziet er naar uit dat ze lichtjes een andere kant op zullen gaan. Tijdens bijvoorbeeld “Zanzara” komen de elektronische invloeden ook meer naar voren dan op het album, en zo weet de groep er voor zij die het album goed kennen er toch de spanning in te houden.

Het oog wilt ook wat en ondanks dat The Radar Station met een eerder sobere lichtshow en klassieke podiumopstelling speelt, kunnen we het toch niet verhelpen om regelmatig naar de gitarist te kijken. Naast zanger Brent staat er vooraan op het podium nog een muzikant die regelmatig samen met zijn gitaar leuke, enthousiaste bewegingen maakt. Dat er voor de rest bitter weinig te zien is en er niet veel bindteksten zijn die de show wat opvrolijken, is eigenlijk niet zo erg. De muziek spreekt voor zich en met je ogen dicht gewoon luisteren is ook uitermate fijn.

Terwijl het buiten een storm was aan mensen die zich haasten naar hun plekje om naar de Rode Duivels te kijken, zaten wij in het oog van de stom en daar was het rustig. The Radar Station bracht ons helemaal tot rust met hun muziek en wist ons aangenaam te verrassen door hier en daar net iets anders, net iets harder uit de hoek te komen. De stem van Brent klinkt ook live gewoonweg prachtig en ook de meerstemmige zang met de andere bandleden wist ons hart te verwarmen. Vrijwel van het begin tot het einde hield The Radar Station ons op het puntje van onze stoel en we hebben dan ook weinig negatiefs te zeggen over het optreden van deze groep.

Facebook / Instagram

Setlist:

Beauty of Belief
Into the Mud
First Day in the Universe
Pictures of You (The Cure cover)
Subtle Science
Inside a Tornado
Face Full of Lines
Zanzara

I Moan
The Giant

1197 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Radar Station – “House with No Seasons”

Het zijn heftige tijden voor The Radar Station. Sinds hun wederopstanding uit de assen van Barefoot and the Shoes wonnen Brent Buckler…
LiveRecensies

Ensemble Ão @ Zomersessies Merksem: Het mooiste wat we ooit zagen, hoorden, voelden!

‘Dit is het mooiste wat ik ooit gezien heb!’, uitte onze tafelgenoot. En ja, dat kunnen we enkel beamen. Het mooiste dat…
InstagramLiveRecensies

Pothamus & Endlingr @ DOK Gent: Trio van donkere gitaren

Dat iedereen nog eens blij is om naar een concert te kunnen gaan, is een understatement van jewelste. Voor het tweede weekend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.