AlbumsRecensies

Hiatus Kaiyote – Mood Valiant (★★★★): Smaakvol feest zonder grenzen

Zes jaar nadat ze de wereld verbaasden met hun baanbrekend album Choose Your Weapon, is Hiatus Kaiyote terug met een derde langspeler, ditmaal met versterking van strijkers en blazers. Achter deze mysterieuze bandnaam zitten vier uiterst getalenteerde muzikanten verscholen die grenzen niet vrezen. Zij brachten reeds innovatie in het weelderige muzieklandschap met hun avontuurlijke ‘future soul’: een mix van soul, funk, jazz en een aanwezige streep elektronica. Heerlijke muziek voor de meerwaardezoekers.

Nadat we zes jaar op onze honger bleven zitten, wachtend op nieuw werk van de Australische band, verwelkomen we nu met open armen Mood Valiant. Dat er zo veel tijd verstreek, zal waarschijnlijk iets te maken hebben met de onverwachte diagnose borstkanker van frontvrouw Nai Palm. In 2019 ging ze in behandeling waarna ze ook de strijd tegen kanker won. Tijdens een interview vertelt ze over de ervaring en hoe het de nieuwe nummers heeft beïnvloed. We horen dan ook dat er geen compromissen zijn gemaakt op deze plaat. We krijgen opnieuw hun eigenzinnige vooruitstrevende muziek te horen.

De toon wordt meteen gezet met dromerige strijkers en Nai’s vocale harmonieën die de zon harder doen schijnen. Wat later volgt de interlude “Sip Into Something Soft” die ons leidt naar de leadsingle “Chivalry Is Not Dead”. Er is een onmiskenbaar groovy kantje aan dit nummer. De complexe interactie tussen Perrin Moss’ drums en Paul Benders’ baslijnen intrigeert. Er wordt gespeeld met ritmes, maatsoorten en texturen. Om de haverklap wordt er een avontuurlijke wending genomen en voor je het beseft is er weer een nieuwe groove ingezet.

Rond deze ijzersterke ritmesectie dansen de pianoriedeltjes en synths van toetsenist Simon Mavin. Een goed voorbeeld van zijn ambacht is het feestelijke “Rose Water”, maar hij weet nog het meest te stralen in de prachtige pianoballade “Stone or Lavender”. De kers op de taart van Hiatus Kaiyote is toch wel de charmante Nai Palm. Mogen we zeggen dat haar stem een van de mooiste der mensheid is? Haar soulvolle leadvocals en harmonieën vullen je hart met warmte. Naast het zingen versterkt ze de band ook nog met haar knap gitaarspel.

Een alomvattende term vinden om deze muziek te beschrijven is moeilijk. Er zijn elementen van soul, funk en jazz terug te vinden, alsook de niet te vergeten invloed van elektronica. Hun werk werd gecategoriseerd onder de noemer ‘future soul’ en dit kunnen wij enkel kracht bijzetten. Het zou wel muziek uit de toekomst kunnen zijn. Op Mood Valiant horen we wel voor het eerst de aanwezigheid van strijkers en blazers. Een niet misgekozen pad, want het werkt en voorziet de muziek van nog meer mooie harmonieën en texturen.

Hiatus Kaiyote verbaast ons opnieuw met een resem smaakvolle, maar ook energieke nummers. We krijgen buitengewone ritmes en een overvloed aan warme, soulvolle harmonieën voorgeschoteld. Hoewel het Australisch viertal al vooruitstrevend was op zijn vorige platen, bewandelt het nieuw terrein met de versterking van strijkers en blazers. Echt toegankelijk is Mood Valiant niet, intrigerend des te meer. Waan jezelf in de wonderlijke wereld van Hiatus Kaiyote en sta versteld van wat deze band in zijn mars heeft.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hiatus Kaiyote – “Get Sun” (feat. Arthur Verocai)

De naam Hiatus Kaiyote doet misschien niet direct een belletje rinkelen bij het grote publiek, maar voor de meerwaardezoekers is deze groep…
Vragen van "Den Beir"

Vragen van "Den Beir" - Pavlove

Pavlove is een indie pop – psych rock band uit Aalst/Gent. Reina en Fabian Rasti die met 3 vrienden (Daan Van Isterdael,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.