Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lingua Ignota – “Pennsylvania Furnace”

Een voorbeeld van een artiest die haar verleden als geen ander heeft weten om te zetten in een eigen stijl is Lingua Ignota. Ze is een Amerikaanse multi-instrumentalist, afgestudeerd van de kunstacademie in Chicago en klassiek getraind in piano en zang. In 2017 bracht ze haar eerste album uit, en toen maakte ze al meteen duidelijk dat het voor haar niet altijd een lolletje was. Met All Bitches Die (2017) en Caligula (2019) bracht ze op rauw poëtische wijze haar lijden en verdriet aan het licht. Als slachtoffer van huiselijk geweld komen de teksten en de emoties recht uit het hart. Ze is overigens van meer markten thuis: zo bracht ze vorig jaar covers uit van “Jolene”, “Kim” en “Wicked Game”. Deze commerciële hits weet ze prachtig om te zetten naar haar eigen muziekstijl.

Met de muziek van Ignota kan je eigenlijk twee kanten op: prachtige, klassieke pianostukken aangevuld door operazang, of keiharde industriele noise met ijzingwekkend geschreeuw en gebrul. Op haar albums weet ze deze twee goed te mixen, maar op singles gaat het meestal een van de twee kanten op. Met haar nieuwe single “Pennsylvania Furnace” neigt ze vooral richting de klassieke kant. De muziek bestaat voornamelijk uit piano en zang, wat in haar geval genoeg is om een hele ruimte op te vullen. Ook laat het genoeg ruimte over voor de tekst, die kort gezegd aangrijpend is. Ze zingt over eenzaamheid, leegte en Gods onvermijdelijke toorn. Hierbij haalt ze inspiratie uit een achttiende eeuwse legende over een ijzersmid die zijn honden in de oven gooit, waarna ze terugkeren en hem meesleuren naar de hel. Pittige kost. Het past echter perfect bij de muziek; donker, religieus en melancholisch, maar ook vol met passie en ontzag.

Dit is de eerste single van haar nieuwe album, wat op 9 augustus wordt uitgebracht. Als de rest van het album net zo mooi wordt als deze single, zijn wij nu al verkocht. De combinatie van de epische muziek en de geladen songtekst maakt voor een ervaring zoals alleen Lingua Ignota die kan geven. Voor deze single heeft ze tevens zelf een videoclip gemaakt; deze is hier onder te zien. Met veel symboliek en inspiratie van regisseurs als Tarkovsky, Judy Chicago en Lars von Trier weet ze al haar interesses aan elkaar te binden tot een prachtig audiovisueel product.

FacebookInstagramWebsite

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

14 posts

About author
Doe mij je muziek maar en ik vind er vast wel wat van.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Lingua Ignota - Sinner Get Ready (★★★★): Op zoek naar God

Wie zich Caligula herinnert, Kristin Hayters verwerkingstestament van mishandeling uit 2019, weet dat Lingua Ignota geen gemakkelijk verteerbare muziek maakt. De klassiek…
AlbumsRecensies

Alexis Marshall - House of Lull . House of When (★★½): Intense inconsistentie

Liefhebbers van alles wat extreem luid, kakofonisch en oorverdovend klinkt, herinneren zich wellicht nog het moment dat Daughters haar spijkerharde magnum opus…
AlbumsRecensies

Tkay Maidza - Last Year Was Weird, Vol. 3 (★★★½): Bevrijdend vervolg

Eerlijk is eerlijk, er loopt heel wat ondergewaardeerd muzikaal (rap)talent rond op deze aardbol, maar als we het over de Australische Tkay…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.