AlbumsRecensies

SEL – ONDERGROND (★★★★): Het is duidelijk wie regeert ondergronds!

Het is nog niet lang dat SEL onder die naam de undergroundscene onveilig maakt met loeiharde flows. Sinds Never Hier brengt hij non-stop muziek uit, al dan niet met kompanen DMT of RonnyHuana, die heel erg gesmaakt worden bij de fans van donkere, echte hiphop. Na Never Hier bracht SEL Area 51 nog uit met zijn collega’s van bij het label Area 51. Daarna was het even wachten op solomateriaal van de Antwerpse rapper, maar dat wachten is voorbij, want hier is Ondergrond, een ep van zes nummers.

Een betere titel kon SEL niet kiezen voor dit project. Vanaf seconde één word je meegezogen in een donker straatje in Antwerpen en voel je onmiddellijk de sfeer die hier gecreëerd wordt. BVT weet er altijd de juiste beats uit te halen, waarop SEL en de rest zeer agressief en met een donkere flow komen rappen. Dat agressieve aspect komt hard naar buiten op “Voel Me Sick”, waar SEL vooral op de hook iedereen naar huis rapt. Op datzelfde nummer krijgt Gentse rapper Krapuul een kans om zichzelf te tonen als boze rapper en die kans grijpt hij zonder twijfelen.

De titeltrack “Ondergrond” is een zeer traag nummer, maar dat wil niet zeggen dat SEL dit ook is. Zijn flow is verbazingwekkend snel en verandert ook om de zoveel seconden, wat alles interessant houdt. Ook de andere rappers die we horen, weten perfect de vibe vast te pakken en rappen iedereen recht de ondergrond in. Op “Gij Denkt Ik Lach” is dit ook volledig het geval en maakt SEL iedereen bang met zijn hook: ‘Door het duister dat ik fluister in de nacht / Geef mij een optie, ga niet buigen voor een baas, gij denkt ik lach?!’

Het nummer dat er met kop en schouders boven uitsteekt, is “No Hook XL”. Maar liefst zes rappers, die stuk voor stuk een verse neerzetten en zonder moeite in elkaar overgaan. Krimi, EL-NESS, DOOKIE, $keer&Boo$, Tiewai en SEL zelf zijn de rappers die verschijnen op “No Hook XL”. Heel wat Nederlands geweld dus, waarmee SEL duidelijk maakt dat zijn bereik groter is dan ons Belgenlandje. Verrassend ook hoe goed het Belgisch-Limburgs accent van Tiewai en het Nederlands-Limburgs accent van $keer&Boo$ samengaan.

SEL doet het goed, zonder twijfel. Het is duidelijk dat hij zijn troon opeist als koning van de ondergrond.

FacebookInstagram

153 posts

About author
Ik maak muziekjes, ik schrijf over muziekjes, ik ben verliefd op muziekjes.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rian Snoeks - "Karaat" (feat. Djalu, Tiewai, Ricca & PTR)

In 2020 schopte Rian Snoeks het tot de finale van de Nieuwe Lichting. Sindsdien bracht hij een handvol singles en een album,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tiewai & STIKSTOF – “Mijlpalen”

Onbekenden zijn het niet meer, Tiewai en STIKSTOF. Beide staan bekend om hun vlijmscherpe teksten en loeiharde beats. Vorige week vierde Tiewai’s…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #29

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos hoog. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.