Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Spinvis – “Tingeltangel Hersenpan”

©CPU – Joost Van Hoey

Erik de Jong is 60 en productiever dan ooit: hij breit de ep’s, singles en langspelers aan elkaar en het tempo waarmee hij dat doet lijkt Benjamin Button-gewijs elk jaar te verhogen. Acht maand na het herfstige 7.6.9.6. en amper vijf weken na de met punkrockcovers gevulde Fuck the Originalsep krijgen we “Tingeltangel Hersenpan” in onze bus: een lied als een rammelende tram dat binnenkort verschijnt op de ep Sunon. Aan 3voor12 vertelt de Jong dat Sunon het eerste stukje van een vierdelige ep-reeks zal zijn, waarvan hij elke drie maanden een nieuw kwartje plant uit te brengen.

“Tingeltangel Hersenpan” is een wilde rit en je komt er niet helemaal ongeschonden uit, onder meer dankzij de mondharmonicasolo en het gezang dat een tikje off beat loopt. De aangenaam opdringerige song pikt je bij zijn eerste noot als passagier op, gaat dan alle kanten uit aan een duizelingwekkend tempo en zet je na een kleine vier minuten verweesd weer af. Tijdens grofweg de laatste minuut van het nummer wordt de ratelende tram gesluierd in een melodie die zachtheid bij de gekheid brengt –  Spinvis ten voeten uit.

De tekst is associatief als altijd en verhaalt over een man die op een hete zomerdag aan een visioen te beurt valt – sommige stukken doen zo denken aan de gekke Spinvissong “Lotus Europa”. Dichter Simon Vinkenoog – waarmee de Jong al een album opnam – diende als inspiratie voor de vele binnenrijmen en klank- en andere spielerei en zorgt zo mee voor de gejaagdheid in het nummer. De videoclip, gecreëerd door Doris Konings en Nemo Vos, schetst de overdaad aan impulsen tijdens een tramrit en is ongelofelijk leuk.

Op het eerste zicht is deze track een rariteit à la “Napels” of “Je kan alles”: nummers die geen plaats op de volgende langspeler veroverden en een beetje buiten de rest van het oeuvre lijken te staan. Wat het ook zij – leutig zoethoudertje of aankondiging van een plaat die weer wat meer experimentele be-bop-a-lula huist dan het zachte 7.6.9.6 deed – wij zijn vooralsnog fan van alles wat aan Erik de Jongs tingeltangel hersenpan ontspruit.

Zowel de Utrechtse punkcovers van Fuck the Originals als deze hete hersenpan van Sunon verschijnen volgende week in een speciale uitvoering voor Record Store Day 2021. En er is nog ‘heel goed nieuws’: Spinvis kondigde deze week zijn tournee aan; hij passeert onder meer in het Genkse C-Mine en in de Brusselse AB. De volledige lijst met tourdata vind je hier.

Facebook / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Spinvis – “Doe niet alsof”

Spinvis weet als de beste hoe je mensen soelaas kan bieden wanneer het even niet meezit. Dit doet hij ook vandaag, op…
InstagramLiveRecensies

Spinvis @ Ancienne Belgique (AB Box): De warmste koelbloedigheid

Het zeskoppige Spinvis een podium zien bestijgen, is als in de herfst thuiskomen in een sfeervol verlichte living, bij oude bekenden die…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2020

Het einde van 2020: voor de ene een tijd om er hoopgevende anti-coronaspreuken tegenaan te gooien, voor de andere het startsein van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.