AlbumsRecensies

Mannequin Pussy – Perfect (★★★★): Ep van de grote doorbraak?

Mannequin Pussy maakt al even furore met stevige punk, en zijn live een fenomeen. Dat bewezen ze reeds op Belgische bodem met een indrukwekkende passage op Sonic City in 2019, en als voorprogramma van The Menzingers in 2020. Voor hun laatste studioalbum Patience tekenden de Amerikanen voor het grote onafhankelijke label Epitaph Records, opgericht door Bad Religion gitarist Brett Gurewitz en waar ze labelgenoten zijn geworden van bands als onder andere Parkway Drive en Descendents.

Hun tweede wapenfeit bij Epitaph Records komt in de vorm van de ep Perfect, en telt vijf nummers waaronder “Control” en titeltrack “Perfect” die reeds als single werden uitgebracht. Na een periode van zelfisolatie voor het coronavirus en de angst, mede door de berichtgeving op het internet, besloot het trio een studio te boeken met enkel twee vooraf geschreven nummers. Deze nieuwe manier van opnemen resulteerde volgens de band in hun meest furieuze en vlammende nummers tot dus ver.

Titeltrack “Perfect” is zowel tekstueel als muzikaal een erg snedig nummer die geen spaander volledig laat. Zangeres Missy zingt over het gebruik van sociale media, en de vreemdheid om mensen enkel te zien via foto’s terwijl fysieke nabijheid niet mogelijk is/was. Het gaat om hoe wij het internet gebruiken om onze gevoelens en leven perfect te laten lijken, terwijl ons leven niet perfect hoeft te zijn, en al zeker niet tijdens een pandemie. Ook in “Pigs Is Pigs” wordt de zware hamer boven gehaald. Het is zeer snel nummer, die we als old school hardcore kunnen rekenen. Tijdens dit nummer zien we de band al spelen op festivals als Graspop of Ieperfest.

Naast het snelle gitaargeweld vindt Mannequin Pussy eveneens de stilte in de storm. Met “Darling” krijgen we een melancholisch, dromerig en zeemzoet indienummer voorgeschoteld. Waar andere nummers nog ronkende gitaren bevatten, laat de band uit Philadelphia hier het distortionpedaal volledig onaangeroerd en tonen zij hun veelzijdigheid. De stem van Missy komt in deze andere stijl geweldig goed uit de verf.

De eerder geloste single “Control” en “To Lose You” vormen de brug tussen de punknummers en “Darling”. Beide nummers zijn trager, hebben een langere speeltijd en liggen gemakkelijk in het oor. Ze bevatten de nodige power en gitaarprogressies om het hoofd op en neer te bewegen, maar afbraakwerken gebeuren niet. Er wordt op een mooie manier gebalanceerd tussen de verschillende emoties die je voelt in de muziek, en hoort in de tekst.

Mannequin Pussy verrast met hun nieuwe ep Perfect, maar dit zonder te ontgoochelen. We krijgen vijf gevarieerde, zowel inhoudelijk en muzikaal sterke nummers. Een mengelmoes van harde en zachte nummers weet ons sterk te bekoren, en maakt ons nu al benieuwd of ze die lijn in de toekomst verder zullen doortrekken.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2024 (Festivaldag 1): Kleur bekennen

Begin juni wordt in Nederland naar goede gewoonte Best Kept Secret gehouden. Met een aangenaam zonnetje kon het festival kort na de…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook The Kills, Pommelien Thijs, Miles Kane, Dimension en meer naar Pukkelpop 2024!

Aan een ongezien recordtempo vlogen de Pukkelpop-tickets begin deze maand de deur uit. Het mag duidelijk wezen dat het festival op de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Mannequin Pussy - I Got Heaven (★★★½): Een kokende pot van pop en punk

Met een rauwe en ongepolijste energie die doordringt tot in de diepste vezels van je ziel, heeft Mannequin Pussy uit Philadelphia een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.