AlbumsRecensies

Czarface & MF DOOM – Super What? (★★★½): Hulde aan een afwezig genie

Het was ergens halverwege december dat BADBADNOTGOOD een nieuw nummer uitbracht voor de soundtrack van de zoveelste nieuwe update van GTA V Online. Op die single was MF DOOM te gast, en we schreven dan ook vol overtuiging: ‘veel horen we niet meer van veteraan MF DOOM, maar als de stripgeobsedeerde gemaskerde MC nog eens uit zijn (bat)cave komt, is dat een garantie voor kwaliteit.’ Ongeveer twee weken later kwamen we te weten dat daar een reden voor was. MF DOOM overleed eind oktober, doodsoorzaak onbekend, en dit feit werd pas een paar maanden later bekend gemaakt.

Het schijnt dat MF DOOM wel nog wat samenwerkingen, zijn favoriete modus operandi, achter de hand hield vooraleer hij ons verliet. Madlib zou al gewezen hebben op het uitbrengen van Madvillainy 2, als de tijd rijp is. Maar ook met supergroup Czarface, bestaande uit Wu-Tang Clan-lid Inspectah Deck en het dj/MC-duo 7L & Esoteric, heeft hij nog een appeltje te schillen. De twee nerdrappers met een voorliefde voor strips konden niet anders dan naar mekaar toegroeien. DOOMs obsessie met superschurken en het gebruik van zijn eigen schurkachtige alteregos heeft Czarface dan ook in grote mate geïnspireerd. Het verbaast eerlijk gezegd dat het met Czarface Meets Metalface zelfs nog tot 2018 geduurd heeft vooraleer een volledig album van de twee uitkwam.

Super What? is dus de tweede samenwerking tussen Czarface en DOOM, en diens eerste postuum release. Met een kinderlijk eenvoudig xylofoontje begint opener “The King and Eye” op aandoenlijke wijze al grappend en grollend, vooraleer Esoteric en gast DMC (van Run-DMC) de eerste bars droppen. Op “Czarwyn’s Theory of People Getting Loose” vullen zowel Inspektah Deck, DOOM als Esoteric mekaar volledig aan en doen ze elk nog een schepje bovenop de vorige verse; de ultieme samenwerking van een superschurkenteam. De subtiele synthgeluidjes op de achtergrond van “Mando Calrissian” zouden nog uit de tijd van Pong kunnen komen.

Hoogtepunt “DOOM Unto Others” is eerder iets angstaanjagends, met een diepe en troebele bas die al rommelend uit de donkerste krochten van de knoppenkast komt. “Jason & the Czargonauts” is evenzeer sterk, met zoomende synths en nadrukkelijke drums, en zelf een heerlijk coronabar (‘Czarface and DOOM been pro-mask before corona hit’). Voor iets jazzier en gemoedelijker moet je dan weer bij “Break In the Action” zijn.

Ongeveer na twee derde passeren we op het mini-album de interlude “A Name to the Face”, een kort stukje vol geknipte en geplakte radiostukjes over wie Czarface nu is, en hoe je het correct moet uitspreken. Het is na dit punt dat de kwaliteit wat zakt. “This is Canon Now” is simpelweg een aaneenrijging van bars die zowat elk personage vernoemt die ooit in een Marvel- of DC-film verschenen is, en dat is nu net iets te veel van het goede. DOOM komt zelfs niet eens opdagen, net zoals op afsluiter “Young World”, en die afwezigheid is voelbaar. Op “So Strange” trekt hij het laken deels terug naar zich toe, maar de futloze beat maakt er eerder een eentonig nummer van.

Het is onwaarschijnlijk dat dit het laatste is dat we van DOOM zullen horen, de schuif met ongebruikte en ongepolijste opnames zal daarvoor nog te vol liggen. Toch lijkt de hoop op een respectvol postuum nabestaan met dit soort albums verzekerd. DOOM wordt eerder zuinig gebruikt op Super What?, maar verschijnt zoals altijd met het nodige drama en effect ten tonele, al is het minder dan je zou willen. Er wordt voldaan aan de karakteristiek ruige en robuuste normen die East Coast-hiphop in de jaren negentig gesteld heeft, maar de welgekende nerdy en sample-geobsedeerde draai van DOOM en Czarface maken van Super What? vaker wel dan niet iets verfrissends. Het is een oase aan maturiteit en beraamde impact in een tijdperk van snelle beats en trapbangers. Een terugkeer naar boombap dat niet uithaalt naar wat er sindsdien volgde, maar gewoon comfortabel zichzelf is, nog wat comic books uit de kast haalt, een Marvel-film opzet en de mic bovenhaalt.

Instagram / Facebook / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

100 posts

About author
i guess this must be the place
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Denzel Curry - "Bad Luck" (feat. PlayThatBoiZay)

Het is de droom van menig rapper om een meme-liedje in je schoot geworpen te krijgen. Dat kreeg rapper Denzel Curry uit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single J. Cole - "i n t e r l u d e"

J. Cole wordt gerekend tot een van de steunpilaren in de huidige hiphopscene. Die status heeft hij te danken aan topalbums als…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Trippie Redd - "Miss The Rage" (feat. Playboi Carti)

Trippie Redd bouwt wel eens graag een feestje. In niet-coronatijden staat de jonge rapper daarom ook steevast paraat om de lage landen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.