Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Chills – “Worlds Within Worlds”

© Alex Lovell-Smith

The Chills heeft hun naam niet gestolen want het Nieuw-Zeelandse gezelschap maakt al vanaf midden jaren ’80 slome, sympathieke en soms emotionele muziek die inmiddels het hart van iedere zelfverklaarde slacker heeft veroverd. Net zoals de labelgenoten van Sebadoh en Lemonheads op het Britse indielabel Fire Records geniet The Chills van een internationale cultstatus bij lo-fi-adepten. Frontman en enig resterend origineel lid Martin Phillipps stond met zijn universiteitsgroepje The Same aan de wieg van de ‘Dunedin Sound’. Deze sound was afkomstig uit de gelijknamige Nieuw-Zeelandse stad en bestond uit een mengelmoes van de protopunk van The Stooges en de vroege psychedelica van The Beatles. The Same veranderde na een paar jamsessies in The Chills en debuteerde in 1986 met de vergeten klassieker Kaleidoscope World. Vanwege Martins drugsverslavingen en gezondheidsproblemen, met verschillende bezettingswissels tot gevolg, was de band amper productief. In 2014 kreeg de band via Fire Records een volwaardig tweede leven en overlaadde de Britse muziekpers in 2015 de comebackplaat Silver Bullets met superlatieven. Deze keer lijkt de inmiddels 57-jarige Martin na een hobbelig parcours stabiliteit en rust gevonden te hebben, want de volgende release Scatterbrain staat gepland op 16 mei. Daarvan ontvingen we de single “Worlds Within Worlds”.

“Worlds Within Worlds” is geen harde stijlbreuk met het verleden en laat je heerlijk wegsoezen naar verre oorden. De track is evenwel geen nostalgische trip, want de synthesizers klinken dermate eigentijds dat het nummer evengoed uit de mouw van Adam Granduciel (The War On Drugs) kon geschud zijn. Doe daar nog een vleugje Arcade Fire bij en “Worlds Within Worlds” was mogelijk kandidaat voor de zomerhit van 2021. Ondanks zijn relatief hoge leeftijd klinkt Martin onverwachts goed bij stem en is het een waar genot om hem in een sappig Nieuw-Zeelands accent te horen zingen over de inspiratietocht naar verfrissende ideeën en bizarre weetjes. De korte blazerstukjes in het midden geven de single net dat tikkeltje extra cachet waardoor de huidige line-up van The Chills zonder enige twijfel bestaat uit een resem klasmuzikanten.

Door het turbulente gedrag van zanger en kopstuk Martin Phillips kreeg The Chills nooit de commerciële erkenning die ze echt verdiende. In “Worlds Within Worlds” lijkt de zanger desalniettemin niets van zijn muzikale pluimen verloren te hebben want de single is met moderne synths, blazers en Martins Nieuw-Zeelandse tongval een heerlijke zomersingle.

Het zevende album Scatterbrain verschijnt op 16 mei via Fire Records.

Facebook / Instagram / Website / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

 

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Filibuster - "Can't Unfriend Yourself"

Filibuster, de alternatieve rockband uit het Antwerpse, zorgt voor een comeback in 2023. Het laatste muzikale werk van de band dateert al…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

The War On Drugs en meer naar Live /s Live 2023!

Heel wat nieuws rond Live /s Live. Het festival dat in juni zijn eerste editie kende met namen als The National en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.