InterviewsUitgelicht

Interview Ashnikko: ‘Wanneer ik een liedje schrijf, voel ik me zo high als een garnaal’

Drie maanden geleden bracht singer-songwriter Ashton Nicole Casey, die de artiestennaam Ashnikko draagt, haar eerste mixtape DEMIDEVIL uit met enkele weken terug al een deluxe-editie. De Amerikaanse, die momenteel in Londen woont, kan beschreven worden als een kleurrijke explosie en brengt een bundeling van hiphop, elektropop, bubblegum, punk en indie. Zelf kleeft ze liever geen sticker op wat ze doet, maar beschrijft haar muziek als een constant veranderend proces. Wij spraken met de nieuwe sensatie naar aanleiding van haar laatste wapenfeit.

Je mixtape DEMIDEVIL is nu drie maanden uit. Hoe heb je het ervaren om deze uit te brengen tijdens deze wereldwijde pandemie?

Omdat ik mijn eerste album nog moet uitbrengen, had ik een heel vreemd gevoel om nieuwe muziek de wereld in te sturen. Het is bijna surrealistisch om deze mixtape uit te brengen in tijden als deze. Het is verrassend moeilijk om jezelf te profileren wanneer de wereld op stelten staat. Maar de wereld heeft nog steeds muziek nodig. Dat was mijn grootste motivatie.

Denk je dat de release een positieve uitkomst had?

Het obsederen over wat had kunnen zijn als corona niet was gebeurd, is een voortdurend draaiende cirkel. Dus ik denk dat dit de beste beslissing was om te maken voor mij. Ik ben blij dat DEMIDEVIL uit is, in plaats van te wachten tot deze pandemie voorbij is.

Je eerste single werd in 2016 uitgebracht op SoundCloud. Is er een bepaalde reden waarom je vijf jaar hebt gewacht met je eerste mixtape?

Ik heb twee ep’s die al een tijdje uit zijn, dus ik probeer wel constant bezig te zijn met muziek uitbrengen. Ik wil vooral mijn relevantie in de industrie niet verliezen. Ik ben niet even tevreden met mijn vorige releases als met DEMIDEVIL. Ik heb van mijn eigen fouten geleerd. Je moet geen waardeloze muziek uitbrengen als je er niet gelukkig mee bent, enkel om iets te kunnen uitbrengen. Je moet je altijd verbonden voelen met het werk dat je doet en een band voelen met je eigen muziek. Dus ik ben blij dat ik deze keer geen muziek uitbracht waar ik later spijt van zou krijgen.

We kunnen het allemaal eens zijn over het feit dat je iets heel unieks creëert. Zie je jezelf ooit vasthouden aan één bepaalde klank?

Ik denk het niet. Ik verander de hele tijd van gedachten over dingen. Vooral omdat ik me nog steeds een tiener voel. Ik hou van wat ik nu aan het doen ben, maar ik laat alle opties open voor de toekomst.

Je artiestennaam ‘Ashnikko’ komt duidelijk van je geboortenaam. Heeft het lang geduurd om te beslissen wat het zou worden?

Nee, helemaal niet. Mijn grootouders noemen me ‘Ashnik’. Het voelde een beetje aan als een naamgenerator. De lettergrepen van mijn voornaam en mijn tweede naam werden na korte tijd samengevoegd tot ‘Ashnikko’. Ik gebruikte wat ik al had en het heeft niet echt een diepere betekenis dan dat.

Je liedje “STUPID” werd enorm beroemd, mede door TikTok. Zie je dit als iets dat je carrière heeft geholpen?

Ik hou niet van het idee dat ik beroemd ben geworden door TikTok. Het is niets meer dan een social media-platform, ook al heeft het me wel degelijk geholpen om naamsbekendheid te verkrijgen in de industrie. Het internet bepaalt grotendeels hoe we dingen consumeren op dit moment en ik denk dat ik er gewoon mee moet leren omgaan. Het is niet geschreven met de bedoeling om op TikTok te komen, maar ik denk dat “STUPID” een eigen leven is gaan leiden. Hoe dan ook, ik ben oprecht blij dat mensen ernaar luisteren en erop reageren. Het betekent dat mijn lied potentieel heeft.

Je creëert individuele karakters in je liedjes. Herken je jezelf in hen?

Al mijn muziek komt uit een autobiografische plaats. In mijn schrijfproces is er een persoonlijke aard die naar boven komt en waar ik uiteindelijk over zal zingen. Ik heb een aantal alter ego personages opgebouwd die wat meer excessieve elementen van mezelf hebben, gecombineerd met een droommeisje dat ik wil zijn. Ik creëer een soort manifestatie van wie ik zou kunnen worden, maar de wortels liggen in mezelf.

Je hebt in de Verenigde Staten, Letland en het Verenigd Koninkrijk gewoond. Waar heb je de meeste inspiratie opgedaan voor je muziek?

Absoluut Londen. Ik verhuisde hierheen toen ik achttien was. Dat is zeven jaar geleden. Ik wist gewoon dat ik hier heel veel zou gaan leren, vooral wat betreft de kern van muziek maken. Ik ontmoette een aantal coole mensen die me leerden hoe ik mijn songwriting proces kan verbeteren en hoe een muzikant te zijn. Het had echt een positief effect op mij.

Ben je er altijd zeker van geweest dat je muzikant wilde worden?

Ik denk het wel. Ik wilde altijd al iets doen in de kunst en de creatieve sector. Ik begon muziek te schrijven toen ik achttien was, maar ik heb het altijd leuk gevonden om op te treden en de kans te krijgen om op een podium te staan. Ik hou van dat magische gevoel wanneer een heel publiek samen is en hetzelfde lied zingt. Ik mis live optredens echt en ik zal waarschijnlijk in tranen uitbarsten bij mijn eerste live optreden na corona. Maar wat ik niet wist, was dat ik een solo-artiest zou worden.

Nu ben ik nieuwsgierig naar wat je wél wilde worden.

Ik wilde een volledig anonieme liedjesschrijver worden. Weg van de spotlights en gewoon mijn ding doen in de schaduw van andere artiesten. Ik denk dat dat pad zichzelf in een andere richting heeft gekerfd.

Je hebt nog niet echt de kans gehad om je muziek live op het podium te brengen. Wat heb je in gedachten voor wanneer je op tournee mag gaan?

Ik wil niets verklappen, maar het wordt geweldig. Ik ben al een tijdje bezig met wat choreografieën te bedenken. Ik stop veel liefde en creativiteit in de tour die gaat komen en ik hoop dat iedereen net zo tevreden zal zijn als ik tot nu toe ben.

Voor de laatste vraag gaan we eens naar je toekomst als muzikant kijken. Streef je ernaar om de titel van ‘popster’ te bereiken of wil je eerder alternatief blijven?

In de kern van mijn zijn streef ik er niet naar om een popster te worden. Ik wil niet echt beroemd zijn, omdat ik van mening ben dat die gedachten de essentie van muziek wegnemen. Ik geloof dat als je begint met het idee om een popster te worden, je teleurgesteld zult zijn en je het bitterharde, maar geweldige proces van groeien als muzikant niet zult ervaren. Ik wil gewoon liedjes maken waar ik trots op ben en me een ongelooflijk gevoel geven. Wanneer ik een liedje schrijf, voel ik me zo high als een garnaal, en dat gevoel wil ik overbrengen op de mensen die naar mijn muziek luisteren.

Desondanks het feit dat Ashnikko haar talenten nog niet vaak aan een live publiek heeft kunnen tonen, twijfelen we er niet aan dat ze dit in de toekomst dubbel en dik zal doen. Momenteel staan er nog geen optredens in België op de planning. Vrijdag 30 april organiseert Ashnikko een livestream naar aanleiding van DEMIDEVIL, en wij geven tickets weg. Deelnemen kan door een mailtje te sturen naar wedstrijd@dansendeberen.be met ‘Ashnikko’ als onderwerp.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Klittens – "Atlas"

Na “Universal Experience” krijgen we alweer nieuwe muziek van de Amsterdamse girlband. “Atlas” brengt meteen ook de aankondiging van een nieuwe ep met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single English Teacher - "Mastermind Specialism"

Twee maanden nadat de Leedse indieband English Teacher “The World’s Biggest Paving Slab” uitbracht, verdubbelde plots het aantal online luisteraars. Videogamebedrijf EA…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Danny Brown - Quaranta (★★★★): Verheerlijking is voor de onwetenden

Op zolder van een van de meest excentrieke en eclectische artiesten uit het hiphopgenre lag al een tijdje een album te wachten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.