AlbumsRecensies

It It Anita – Sauvé (★★★★½): Kwaliteitsvol lawaai op verschillende voedingsbodems

Een album bespreken is soms een lastige klus. Er zijn zo van die platen die je onmogelijk kan plaatsen na één luisterbeurt. We noemen dat dan ook een groeiplaat en de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit op termijn vaak de leukste albums zijn. Met deze zin verklappen we helaas al een aantal belangrijke aspecten van deze nieuwe telg. Dergelijke groeiplaat komt meestal na een proces van een band die op zoek gaat naar een extra iets wat ze voorheen niet vonden. Het is niet direct een ander geluid of een stijlbreuk, het is vaak het invoegen van andere aspecten, waardoor het voor de eerdere fanbase toch even wennen is. Degenen die blijven vastklampen aan het vroegere, beseffen vaak niet dat een band elke keer opnieuw op zoek moet gaan naar een nieuwe identiteit. En het lijkt ons duidelijk dat It It Anita zich nu wel een heel mooie metamorfose heeft aangemeten.

In het decennium 2010 ontwaakten er veel bands uit een winterslaap in hetzelfde noisehokje in België. Een winterslaap dient om een bepaalde periode met frisse moed te starten en vanuit het kleine België was er plots een overvloed aan kwaliteit en kwantiteit. Bands zoals Raketkanon, Kapitan Korsakov en Psycho 44 schoten als paddestoelen uit de grond. Ook It It Anita hing het wagonnetje aan deze trein en kwam in 2014 met een eerste zelfgetitelde release met daarop het fenomenale en instrumentale “G-round”. De tendens toen was snel en luid en het soort noise dat ze brachten was gelinkt aan (garage)punk. Ondertussen zijn we een tijdje verder en is er ook veel veranderd aan de invloeden die It It Anita aan de dag legt. De vorige plaat Laurent was al een stap in de juiste richting, maar vandaag lijkt het nog meer een voltreffer te zijn.

Zoals eerder vermeld blijft deze band de grenzen aftasten van wat in hun context past. Openen doet de plaat in ieder geval snoeihard met de tweede single “Ghost“. Daar wordt de link al gelegd met het tragere werk en komen er zelfs invloeden van stoner naar boven, zonder de eigenheid te verliezen die ze in elk nummer weten te leggen. Dat dit nummer snoeihard opent, is zeker geen trend die de volledige plaat volgt. De typische traagheid is wel een factor die vaker aan bod komt tijdens andere nummers. De twee laatste nummers “Moedoh” en “53” zijn ook vrij traag en geven ruimte om zowel de instrumenten als het geluid mooi tot zijn recht te laten komen. Het begin van “53” deed zelfs denken aan een intro die niet zou misstaan op een plaat van Amenra.

Het is natuurlijk niet alleen traagheid dat de klok slaat. Er blijven voldoende snellere nummers die doen denken aan het vroegere werk. Een nummer als “Sermonizer” is alvast geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Het is snel, hoekig en intens en onder deze noemer vallen nog een aantal nummers. De eerste single “Cucaracha” lostte alle verwachtingen in en had ook alles om een goede single te zijn. Toch is vooral de single “More” de echte kers op de taart. Dit nummer klinkt gelijktijdig catchy en herkenbaar en laat met een eenvoudige riff een heel nummer meesterlijk klinken. Het tragere tussenstuk zorgt voor een briljant evenwicht. De daarbijhorende video laat zien wat we allemaal wel een beetje willen doen tijdens dit nummer: dingen afbreken.

Toch is het niet alleen distortion en fantastisch in elkaar gestoken lawaai. It It Anita laat horen dat ze ook van andere markten thuis zijn. “Authority” is een zacht en teder nummer en had even goed een nummer van dEUS kunnen zijn. Dit is iets wat we nog niet hoorden en het toont dat ze ook een ander kantje hebben dat we enkel maar kunnen toejuichen. Het staat halverwege de plaat en zorgt voor een mooie balans. Nog mooier is het nummer “Dixon Kentucky”, dat vlak na “Authority” komt. Op geheel eigen wijze weten ze de boel om te toveren tot een Sonic Youth-achtige sfeer. Wat ook hier weer gebeurt met een vrij simpele riff is absoluut magisch te noemen. Het eenvoudige, maar toch magistrale is toch wel een van de sterktes van de plaat. De manier waarop deze nummers geschreven zijn, is een sterk staaltje dat we voorheen nog niet zagen.

It It Anita komt vandaag op de proppen met een fantastisch sterke plaat. Met de eigenheid die ze reeds hadden, borduurden ze verder op andere invloeden. Er is traagheid, maar ook de jaren negentig passeren regelmatig. Combineer dat met een geweldig goed geluid dat door producer Amaury Sauvé (zie daar de link met de naam van de plaat) prachtig in de verf werd gezet. Deze plaat werd opgenomen in de zomer van 2020 in Frankrijk en komt uit op Vicious Circle. It It Anita had al enorm veel potentieel en laat nu horen dat ze een band zijn geworden die enorm gegroeid is. De kriebel die er is om een band live te zien, is met Sauvé alleen meer groter geworden. Kandidaat voor plaat van het jaar? Zeker weten!

Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

Related posts
InstagramNieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single Huracan - "Dobermann Multiverse"

Als je voor je bandnaam inspiratie haalt bij de Mayacultuur, dan kan je maar beter zorgen dat de muziek even episch en…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2021

Het einde van 2021 komt in zicht en naar goede gewoonte blikken we dan terug. Het was wederom een bewogen jaar voor…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Thank - "Good Boy"

Thank is een vijfkoppige postpunk/noiserock band uit Leeds. Ze brachten al enkele ep’s uit, maar nu is het tijd voor hun debuutalbum….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.