Albums, Recensies

It It Anita – Laurent (★★★½): Verder bouwen op snoeiharde fundamenten

Als je ons de woorden Luiks, snoeiharde gitaren en een onuitputbare energie hoort uitspreken in één zin, dan moet je niet twijfelen waarover we het hebben. Ja inderdaad, we hebben het over It It Anita of wat had u anders gedacht. Op hun debuutplaat AGAAIN uit 2016 bracht de band een combinatie van catchy garagerock met gewaagde noise elementen en dat smaakte naar veel meer. Het was dan ook uitkijken of de Luikenaars konden bevestigen met hun tweede plaat die tot Laurent gedoopt werd. Wij waren bereid om deze mokerslag te incasseren, alleen wisten we vooraf niet of die hard genoeg zou inslaan.

Ergens in april loste de band een eerste bommetje in de vorm van “Another Canceled Mission”. De band liet ons meteen horen dat ze trouw bleven aan hetgeen hen op de kaart had gezet en wat kon daar nu verkeerd aan zijn. Op grote verassingen moesten we dus niet rekenen als deze single een referentie zou zijn. Op “Another Canceled Mission” gaat It It Anita hard en ze doen ons verlangen naar de 90s, een tijdperk waarin degelijke rock nog de maatstaf was.

Laurent opent met “Denial”. Een atypische opener, die bol staat van de eigenzinnigheid. Het nummer boezemt ons al vanaf het begin angst in. Niet zozeer omdat onze oren ervan gaan bloeden, maar des te meer door hun fraaie mix van psychotische gitaren en gezang dat klinkt alsof de band een sekte heeft ingehuurd om wat opzweperige woorden in te zingen. De naam van de sekte graag It It Anita! De strofes klinken dan weer luchtig en poppy. Iets waar we zelf niet meteen aan gedacht hadden, maar het werkt. Na enkele luisterbeurten is “Denial” best een geslaagde opener te noemen, die ons een mooie weerspiegeling geeft van waarvoor de band staat.

Ook op “11” proberen de Luikenaars erop los te hakken, zij het dan iets minder fris dan voorheen. Het nummer tracht krampachtig zijn spierballen te rollen, maar de verzuring is nooit veraf. De opzwepende gitaren en drums maken weinig los en na een tijdje zijn we de herhaling in het nummer ook wel beu gehoord. Geen man overboord, maar “11” lijkt ons enkel goed als opvulling op de plaat.

Ze herpakken zich meteen met het razende “Say No”. Een nummer die niet slecht zou staan als single als je het ons vraagt. Vooral omdat het nummer toegankelijker klinkt dan hetgeen we reeds hoorden op Laurent. “Say No” heeft een herkenbaar refrein en zal het zonder twijfel ook live goed doen, omdat It It Anita ruimte heeft voorzien om het publiek luidkeels “Say No” te doen brullen. Luister gewoon en u zal ons wel begrijpen.

Nadat de band de handleiding ‘Making Music That Makes a Crowd Go Wild’ had gelezen, schreven ze “User Guide”. Dat is althans onze hypothese. Met geweldige strepen gitaar, een razende stem en staalharde drums bouwt “User Guide” stevig op richting climax. Zonder meer een echte crowd pleaser. Ze tonen hiermee aan dat ze muzikaal veel te bieden hebben en zo bewijzen ze ook dat hun debuutplaat geen toevalstreffer was. Verrassen deed It It Anita vooralsnog nog niet, maar met “Tanker 2” doen ze dat wel. Hun instrumentaal hoogtepunt, doet ons zin krijgen in een vette moshpit. Ergens middenin dit geweld ontmoeten we een akoestische gitaar en een fluwelen Franse stem. Ze lijkt ons een viertal minuten in te willen tomen. Net iets te lang als je het ons vraagt, want we waren nu net op dreef. Wat wel knap is, is dat It It Anita onze hartslag kan doen stijgen tot 150 bpm en doen dalen tot 60 bpm en dit in slechts acht minuten. Een sterk staaltje suspens in een nummer die je moet hebben gehoord op deze plaat.

Dat het viertal sterk is in het opbouwen richting climax, is ons ondertussen wel duidelijk geworden en dit talent stellen ze nogmaals tentoon in het razende “God” en het met noise overgoten “Bored”. De rusteloosheid druipt er telkens van af en ook al kost het wat tijd om de nummers volledig te beluisteren, het wordt nooit afgezaagd of langdradig. De Luikenaars weten ons te boeien met hun excentrieke gelaagdheid.

It It Anita bewijst met hun tweede plaat dat ze stilaan meesters zijn geworden in het brengen van muzikale razernij met een eigenzinnige twist. Die twist vinden we terug in het meermaals gebruik van noise invloeden en dat maakt het geluid van It It Anita wel heel herkenbaar. Geen flauw afkooksel dus van iets die we al teveel hebben moeten aanhoren. Laurent bezit ook een mooie balans tussen hard en zacht, al hebben we wel het gevoel dat de band pas echt zichzelf is als het furieus te keer kan gaan. En laat het nu net dat laatste zijn dat van It It Anita ook live een beleving moet maken. Als AGAAIN uit 2016 de stevige fundatie was, dan is Laurent het oerdegelijke huis die erop werd gebouwd.

26 augustus 2018

About Author

Jasper Laureyssens


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief