AlbumsRecensies

Yves Paquet – Every Now And Then (★★★★): Jazzy pop die je doet dansen

Nieuwe muziek van veelbelovend Belgisch talent, daar worden wij zonder meer enthousiast van, en al zeker als het zo goed klinkt als het debuutalbum van Yves Paquet. We leerden Yves Paquet kennen als deelnemer van de Nieuwe Lichting 2018. Jammer genoeg heeft hij de talentenjacht van Studio Brussel niet gewonnen, maar deze enthousiaste polyglot is duidelijk niet bij de pakken blijven zitten. De Brusselaar met Braziliaanse roots heeft een Franse naam en zong ook al in zijn moedertaal Duits op “UFO” van The Subs, waarmee hij op de radio doorbrak en plaats 1 in de Belgische dancecharts kon veroveren. Sindsdien kiest hij op zijn eigen nummers weer voor – toch iets toegankelijkere – Engelse teksten.

Yves maakt leuke popmuziek, maar wel met de nodige nostalgie en interessante invloeden. Naast inspiratie uit 80s en 90s pop, integreert hij elementen van neosoul en jazz in zijn songs. Dankzij de veelzijdige stem van Yves komt elk nummer pas echt tot zijn recht. Every Now And Then is een kleurrijk en opgewekt album geworden, dat het tempo erin houdt, ondanks de melancholische thematiek hier en daar.

In essentie gaat Every Now And Then over tijd. De krachtige afsluiter “Flow” probeert de gevoelens van een specifiek moment vast te leggen, terwijl “25-28” gaat over het terugdenken aan simpelere tijden. Het album wil ons er echter vooral aan herinneren dat alles komt en gaat, en opent daarom met “Cycles”. Dat was ook het eerste nummer dat Yves schreef voor de plaat, en symboliseert voor hem een nieuw begin als artiest. Meteen scheppen saxofoon en trompet de sfeer. De jazzy koperblazers keren nog eens terug op het rustigere “Is It Me” en op “If I’m Losing You”, en we kunnen niet anders dan daar vrolijk van worden.

Yves heeft duidelijk zijn eigen kijk op wat romantische muziek kan zijn. Hij schrijft over ingewikkelde of verloren liefdes, maar verpakt die thema’s in een upbeat jasje. Zo gaat “Is It Me” over een stukgelopen relatie en stelt hij de voor velen herkenbare vraag wiens schuld dat nu is. “Frozen In Time” is ongetwijfeld het meest romantische nummer op het album, en begint ietwat dramatisch dankzij de strijkers in de intro, maar evolueert dan al snel weer naar een optimistisch dansnummer. Ook “Bullet”, een energiek hoogtepunt op de plaat, gaat over een ingewikkelde liefde. Het nummer zit fantastisch in elkaar, met zelfs het geluid van een echt geweer dat afgevuurd wordt en andere leuke soundscapes. We zien onszelf al meteen meezingen en dansen op een zonovergoten festivalweide – zodra het weer mag.

Dankzij de jazzy invloeden maakt Yves unieke popmuziek die zeer goed in het gehoor ligt. Heel het album barst van de energie en brengt ons meteen in een zomerse stemming. Diepe overpeinzingen over het verstrijken van de tijd of verloren liefde komen hier uitstekend tot hun recht op de verrassend vrolijke muziek. Het ene klinkt misschien al iets overtuigender dan het andere, maar op dit album staan stuk voor stuk leuke nummers waarop je simpelweg niet kan blijven stilzitten.

Facebook / Instagram

Ontdek meer muziek op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Elbow, The Subs, ILA en meer naar Crammerock!

Het aftellen naar Crammerock kan nu echt beginnen. Het festival in Stekene is voor velen de afsluiter van de festivalzomer, maar het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Subs - "Lick It"

The Subs kleurde in 2021 eigenhandig het coronajaar met “I Want To Dance Again“. Dat nummer bleek niet zomaar een roep om…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2021 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.